A madártollas gyilkosságok

a_madartollas_gyilkossagok_borito_300dpi.jpgSzerző: James Patterson & J. D. Barker
Cím: A madártollas gyilkosságok (The Coast-to-Coast Murders)
Fordító: Bosnyák Edit
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 512

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ha van igazi XXI. századi sikerszerző a thriller/horror műfajban, akkor J. D. Barker mindenképpen közéjük sorolandó. Magyarországon a Dracul című regényével debütált, ezt követte A negyedik majom-trilógia, amellyel végképp bebetonozta magát. A tavaly év végén megjelent, igen vaskos Szíve helyén sötétség című műve nálam például azonnal 2020 legjobb olvasmányélményei közé került. Az Agave Kiadó pedig idén két kötettel is megörvendezteti a rajongókat, ezek közül az első, a James Pattersonnal közösen írt A madártollas gyilkosságok

Michael és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérekként borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk. A felnőtt Michael egy nap hazaérve a munkából egy fiatal női holttestet talál a fürdőszobában. Állampolgári kötelességének eleget téve azonnal értesíti is a rendőrséget, ám hamarosan ő kerül előzetes letartóztatásba, ugyanis kiderül, hogy több államban körözik gyilkosság miatt. Garrett Dobbs nyomozó és csapata az FBI-jal - élükön Jessica Gimble ügynökkel - közösen próbálják meg felgöngyölíteni az egyre szövevényesebb ügy szálait. A nyomok a Fitzgerald családhoz vezetnek, és ahogy egyre mélyebbre ásnak, úgy derül fény egy igen beteges játék részleteire.

J.D. Barker neve ismerősen csenghet a hazai olvasóknak, hiszen olyan regényeket köszönhetünk neki, mint A negyedik majom-trilógia, a Szíve helyén sötétség vagy a Dacre Stokerrel közösen írt Dracul. A regényeit két tucat nyelvre fordították le eddig, és a megfilmesítési jogaik is elkeltek már. Barker a New Hampshire-i tengerparton lakik feleségével, Daynával, és lányukkal, Emberrel. James Petterson a világ egyik legnépszerűbb szerzője, legismertebb hőse Alex Cross. A kortárs írók közül az általa létrehozott képzeletbeli hősök bizonyultak a legmaradandóbbnak. Floridában él a családjával.

179874175_230343712187608_8335711075432146272_n.jpg

Alapjáraton azt vallom, hogy egy igazán jó regény terjedelme 300-400 oldal környékén mozog. Természetesen ez alól bőven akadnak kivételek mindkét irányba, de én az a típus vagyok, aki nehezen vág bele egy 500+-os könyvbe, hiszen félbe sosem hagyok történetet, emiatt pedig igen csak el tud húzódni egy olvasás, ha túlságosan vontatott, túlírt a sztori. Ahogyan decemberben ezt kifejtettem a több mint 700 oldalas Szíve helyén sötétség című kötetnél, ott is megvolt ez az aggályom, amit elég hamar eloszlatott az, hogy gyakorlatilag pár nap alatt kivégeztem azt a monstrumot, azóta pedig úgy vagyok vele, hogy amin szerepel Barker neve, lehet bármennyire is hosszú, nyugodt szívvel vágok bele. Szerencsére A madártollas gyilkosságoknál is pikk-pakk elrepült az idő, többek között az olvasmányos stílusnak, a fordulatos történetnek és persze a rövid fejezeteknek hála, hiszen ezek együttes hatásának köszönhetően valóban filmszerű élményben lehetett részem. 

Azt nem mondom, hogy nem voltak aggályaim olvasás előtt és közben, ami leginkább Pattersonnak köszönhető, ugyanis ő az a fickó, akinek a nevével mi, magyarok többször találkozhattunk társszerzőként, mint könyvet önállóan jegyző íróként, és az eddig általam kézbe vett művei alapján nem igazán sikerült meggyőznie arról, hogy nagy létjogosultsággal bírna a szakmában. De bíztam abban, hogy Barker szegődött mellé társul, és végül pozitív lesz a kicsengés, ami többé-kevésbé meg is valósult. (Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mit is jelent az, hogy közösen írnak egy könyvet: ki szolgáltatja az ötletet és ki írja meg a szöveget? Jelen esetben roppant kíváncsi lennék a felállásra.) Fentebb már írtam a történet fordulatosságáról, ami szintén csak részben igaz, hiszen olvasóként nem egyszer lehet olyan érzésünk, hogy idő előtt össze rakjuk a képet, ami egy picit levon az élvezeti értékből, de később aztán kapunk pár pofont a párostól, ugyanis a regény második fele leginkább arról szól, hogy mennyire szépen megvezettek minket. Szóval, kedves leendő olvasó: bármennyire is azt hiszed, az elején, hogy ez csak egy középszerű thriller-regény lesz, amilyet már tucatszor vettél kezedbe, várd csak ki a végét, mert fog még érni téged néhány meglepetés!

A regény igazi főszereplői Michael és Megan, valamint a Fitzgerald-házaspár, akik bár viszonylag kevésszer vannak színen, mégis óriási a jelentőségük ebben a játékban, a nyomozók (Dobbs és Gimble) viszont inkább tekinthetőek kötelezően járulékos elemnek, semmint tényleges hősöknek. Róluk jóval kevesebb információt kapunk (nem tudom, hogy a következő Patterson-Barker regényben visszatérnek-e), magánéletükbe szinte alig látunk bele, az ő fejezeteik inkább az akció-vonalat igyekeznek erősíteni. (Amiből sajnos a regény utolsó 100 oldalán talán egy kicsivel többet is kapunk, mint amennyit kellene, éppen emiatt a története befejezése helyenként kicsit le is ül.) Az örökbefogadott testvérpár, valamint egy titokzatos harmadik fél azonban a cselekmény legnagyobb részében gondoskodik az izgalomról. Megvallom, én pont ezeket a részeket élveztem leginkább, különösen Megan írásos vallomását (úgy tűnik, Barkernél bevett szokás lesz a többféle nézőpont és írói stílus keveredése). 

Talán az az eddigiek alapján már kitűnt, hogy a regénnyel kapcsolatos érzéseim eléggé vegyesek, hiszen voltak részek, amiket nagyon szerettem, viszont mégsem tudtam újabb nagy kedvencet avatni, legalábbis a Szíve helyén sötétséghez képest ez a mű mindenképpen gyengébbre sikeredett a szememben. Ugyanakkor nem mondanám rossznak ezt sem, sokkal inkább úgy érzem, hogy ez egy tisztességes iparosmunka, ami követi a zsáner szabályait, sőt, azokat remekül ki is használja, némi újdonságot és meglepetést is tartogat, de mégis hiányzik belőle az a plusz, amiért azt mondanánk, hogy bármikor újból elolvasnánk ezt a regényt. 

Értékelés: 10/7 

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!