Örökösök viadala

covers_655564.jpgSzerző: Jennifer Lynn Barnes
Cím: Örökösök viadala (The Inheritance Games)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az igazán régi motorosok (vagy éppen azok, akik az én korosztályomhoz tartoznak) még emlékezhetnek arra, hogy az Animus Kiadó a 2000-es évek elején nemcsak a Harry Potter-sorozatot gondozta, hanem meghatározó szerepe volt a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom terén is. Lois Lowry, Louis Sachar, Anthony Horowitz, Madeleine L'Engle, Jonathan Stroud, Jacqueline Wilson, Christine Nöstlinger, Andersen-díjas szerzők - hogy csak néhány nevet és sorozatot említsek a teljesség igénye nélkül. A ma már főleg a skandináv krimijeiről és regényeiről ismert kiadó időnként vissza-visszatér a "gyökereihez", tavaly náluk jelent meg az Amíg élünk című kötet, idén pedig Jennifer Lynn Barnes young adult művét hozták el az olvasóknak.

Áldás vagy átok? - Avery Koizi Ginks életébe olyan fordulat áll be, amiről sokan álmodnak és amilyen általában csak a filmekben történik. A minden tekintetben átlagos életet élő tinédzser lány egyszer csak a nemrég elhunyt milliárdos, Tobias Hawthorne végrendeletének felolvasásán találja magát, hiszen a férfi - akit előtte még csak nem is látott - vagyona javát ráhagyta. Az örökség megszerzésének egyik feltétele, hogy Averynek egy évig a Hawthorne-házban kell élnie - a többi, mondhatni kisemmizett örökösökkel egy fedél alatt. A lány egy igazi viperafészekbe kerül, ahol nem csak a család tagjai, hanem a szolgálók nagy része is megveti, hogy az újdonsült elit iskolába járó osztálytársairól már ne is beszéljünk. Tobias legnagyobb szenvedélye a rejtvények és az elmét megmozgató játékok világa volt, így nem meglepő, hogy Averynek és a férfi négy unokájának - Nashnek, Jamesonnak, Graysonnak és Xandernek - egy különleges játékban kell részt vennie, ahhoz, hogy rájöjjenek az elhunyt egyik legnagyobb titkára, amelynek nem csak Avery örökösül nevezéséhez, hanem egy fiatalon elhunyt nagybácsihoz, valamint egy tragikus szerelmi háromszöghöz is köze van.  

Jennifer Lynn Barnes fiatal kora ellenére öreg motorosnak számít a könyvkiadásban, hiszen már több mint egy tucat ifjúsági regénye jelent meg. Az írónő Oklahomában született, de élt Connecticutban és Angliában is. Négyévesen kacérkodott a gondolattal, hogy állatorvos legyen, de ezt hamar felváltotta az az álma, hogy író váljék belőle. Rajong a mitológiáért, a könyvekért, a tündérmesékért, a szellemtörténetekért és a filmekért. Egyetemistakorában, tizenkilenc évesen jelent meg az első könyve, és mire lediplomázott, négy másik regénye joga is elkelt. A regényírás mellett egy ideig a filmek felé is kacsingatott, rendszeresen írt forgatókönyveket az USA és az MTV tévécsatornának. Jelenleg pszichológiát és írást tanít főállásban az Oklahomai Egyetemen, valamint két kisgyerek édesanyja. Az Örökösök viadala egy két kötetből álló sorozat első része, a befejezés (The Hawthorne Legacy / A Hawthorne örökség), szeptember 7-én jelenik meg Amerikában, és remélhetőleg a hazai debütálásra sem kell sokat várni, hiszen a fordító, Tóth Tamás Boldizsár már dolgozik a magyar nyelvű szövegen.

jennifer-lynn-barnes.jpg

Megvallom, eleinte fenntartással kezeltem a regényt, hiszen a történet alapja leginkább egy szappanopera forgatókönyvét idézi, azzal, hogy Avery egy titokzatos végrendelettel milliárdossá válik, ezáltal bekerül egy számára ismeretlen világba, ahol a pénz az úr, és ahol a kisemmizett örökösök bármire képesek lennének, hogy visszaszerezzék jogos(nak vélt) jussukat. De szerencsére félelmeim hamar elszálltak, a szerző zsenialitásának köszönhetően. Bármennyire is hihetetlenül hangzik - főleg az én számból -, de Jennifer Lynn Barnes olyan stílusbravúrt hajtott végre, amelyre igen ritkán kerül sor a young adult irodalmon belül. Az Örökösök viadala egyszerre idézi meg ugyanis A Manderley-ház asszonya, a Tőrbe ejtve, valamint az olyan népszerű tinisorozatok hangulatát, mint a Gossip Girl vagy éppen a Narancsvidék. Egy izgalmas krimi, tele csavaros rejtvénnyel, múltbéli titkokkal, rejtélyes halálesetekkel, némi intrikával és romantikával - és mindezt úgy vegyíti a szerző, hogy egyik műfaji elem sem válik sokká vagy éppen kevéssé. Példának okáért a szerelmi háromszög éppen akkora szerepet kap, amennyi pont elég ahhoz, hogy a romantikára vágyók se csalódjanak, ugyanakkor azok számára, akik nem igazán szeretik az ilyen típusú történeteket, sem lesz sok. És mindez igaz a regény bármely más elemére is. 

De nemcsak a csavaros és remekül felépített történet miatt éri meg kézbe venni az Örökösök viadalát, hanem mert Jennifer Lynn Barnes stílusa igazán üdítő, nem is emlékszem, mikor olvastam utoljára olyan ifjúsági regényt, amelyet ennyire élveztem volna. (Felnőttek is nyugodt szívvel tegyenek próbát vele, abszolút nem okoz majd csalódást!) Ehhez természetesen mindenképpen hozzájárult Tóth Tamás Boldizsár zseniális fordítása, akinél jobb kezekbe nem is kerülhetett a regény magyarra történő átültetése: remek érzékkel nyúlt a különböző szójátékokhoz és -rejtvényekhez, amelyek szerves részét képezik a játéknak. Olyan gördülékeny az egész, hogy az olvasó csak jóval később gondolkodik el azon, hogy mennyire nem lehetett egyszerű dolga az egyes feladványoknál, utalásoknál, gondolok itt elsősorban az anagrammákra. (Bár ezen a téren már a Harry Potter és a Titkok Kamrájában is jeleskedett Tom Denem nevénél.) 

A szerző a szereplők terén sem okoz csalódást: igazán egyedi karaktereket sikerült megalkotnia, amelyek egyszerre felelnek meg a műfaj (vagy mondhatnám: a játék) követelményeinek, mégsem érezzük úgy, hogy sablonfigurák lennének. Nemcsak a főhősnőt és a négy Hawthorne-unokát ismerjük meg közelebbről, hanem Avery nővérét, valamint legjobb barátnőjét is: láthatjuk, rájuk hogyan hat a hirtelen jött örökség és a főszereplő azzal járó személyiségváltozása, de ugyanez igaz a házban szolgálókra, valamint az egyéb családtagokra. Az Emily-szál pedig még több misztikumot kölcsönöz a regénynek, épp úgy, mint a fiatalon elhunyt nagybácsi. Habár a feladványok egy részét hőseinknek sikerül megfejtenie, ezáltal közelebb kerülnek a végső megoldáshoz, a legnagyobb titkot továbbra is rejtély övezi. A regény igazi függővéggel zárul, így valóban csak reménykedni tudunk abban, hogy a folytatás minél hamarabb megjelenik - ahogyan abban is, hogy a szerző ugyanolyan frappáns lezárást kerekít neki, mint amilyen a kezdeti lendület volt. Azt már nem mondom, hogy reménykedjünk egy mozgóképes feldolgozásban, mert biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a Netflix látóterébe kerül a történet, és hamarosan tévésorozat formájában is megismerhetjük a Hawthorne-család rejtélyekkel teli életét. 

Értékelés: 10/9