Örökre Görögbe

rokre_gorogbe_b1-250x400.jpgSzerző: Fejős Éva
Cím: Örökre Görörbe
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Idén áprilisban Fejős Éva újabb regénnyel lepte meg olvasóit, ráadásul a rajongók örülhetnek, hiszen az írónő hosszú idő után egy újabb "hagyományos" történettel jelentkezett.

Ladányi Nikit, aki gyermeke születése előtt oknyomozó újságíróként dolgozott, egy újabb állásajánlattal találják meg: azt szeretnék, hogy ő legyen a Mademoiselle női magazin főszerkesztője. Nikit azonban aggasztja a lap gyors tulajdonosi változása, valamint az előző főszerkesztő távozása, ezért nyomozásba kezd, amihez Ilonának, a nyugdíj mellett magándetektívként is dolgozó nagyanyjának kéri a segítéségét. Csakhogy a nagyinak fel kell derítenie egy szappanhamisítási ügyet is, valamint titkos küldetésben elutazik két hétre barátnőjével, a celeb Lujzával Santorinire, ahol újabb kalandok várnak rájuk. Mindeközben Niki férje, András két tűz közé kerül: Tiszai, a főügyész-helyettes arra kéri, hogy folytasson nyomozást kollégája után, ám felesége szerint a férfi főnökének is vaj van a füle mögött. Ráadásul egy karibi szigetre menekült magyar maffiózó is Görögországba repül, hogy találkozhasson egy rég nem látott rokonával, ám nem ez lesz az egyetlen meglepetés, ami éri őt. A szálak Ariadné fonalához hasonlóan kezdenek összegabalyodni...

A szerzőnő olvasótáborának közel másfél évet kellett várnia arra, hogy egy újabb, igazi "fejősévás" regényt vehessenek a kezükbe. Persze, ez nem azt jelenti, hogy Fejős a 2019-es Margarita után tétlenekedett volna, hiszen tavaly megjelent a Szélhámos-sorozat harmadik része, egy mozaikregény, amelyet a koronavírus első hulláma ihletett meg, valamint egy több mint 30 éves történet, amelyre az író a padláson talált rá. A most a boltokba került Örökre Görögbe című regénnyel azonban ismét megkapjuk azt, ami Fejős sajátossága: a könnyed történetmesélést, a külföldi helyszíneket, amivel képzeletben mi is bejárhatjuk (most éppen) Santorini és Athén utcáit, némi nyomozás rengeteg humorral főszerezve, és persze a féltucatnyi történetszálat, amelyről kezdetben nem is gondolnánk, hogyan fog összefutni. 

Az új regény tehát hozza mindazt, amit Fejős olvasói megszoktak és el is várnak, ráadásul ezúttal a cselekmény nagy része valóban Görögországban játszodik (szemben a Margaritával, ahol a regény háromnegyedénél szálltak csak repülőre hőseink), ami igazán jó kikapcsolódást nyújt még a mostani esős időszakban is. (Nyilván, nyáron, strandidőben jóval kellemesebb lehet olvasni, főleg, hogy a történetben hőseink már csak rossz emlékként tekintenek a vírusra, így tényleg képes kiszakítani minket a valóságból néhány órára.) A Margarita óta Ilona személyes kedvencemmé lépett elő, így külön örültem, hogy kvázi főszereplői rangra emelkedett, ráadásul kapott maga mellé egy korabeli barátnőt a "Bestia", vagyis Lujza személyében. A páros egyik tagja menőbb, mint a másik, így az ő jeleneteik minden alkalommal üde színfoltját képezik a sztorinak. De nem csak ők az egyetlenek, akiket korábbról ismerünk, hiszen itt van újra Ladányi Niki is, valamint Laura, akinek a lánya, Adél egy ideje Athénban próbálja megtalálni a boldogságát. Azt már megszokhattuk a szerzőtől, hogy előszeretettel tér vissza bizonyos szereplőihez, ám - ha jól sejtem - a mostani regény ilyen szempontból mindegyiken túl tesz. A borítóbelső szerint a mostani regény hőseivel találkozhattunk már a Karibi nyár, a Nápolyi vakáció, a November lánya, a Csajok 2. és a Margarita című kötetekben is. Mivel ezek közül csak a legutolsó olvastam, így nekem a legtöbb utalás a múltra egyáltalán nem volt ismerős, de ez semmiben nem akadályozta az érthetőséget és az élvezhetőséget, így bátran merem ajánlani azoknak is ezt a kötetet, akik szintén "újként" csöppennek bele Fejős világába. (Egyszer egyébként érdemes lenne összegyűjteni, hogy az egyes regények hogyan kapcsolódnak egymáshoz a hol fő-, hol mellékszereplők által.)

Amiben viszont különbözik a többi regényt a mostani az a befejezés: ugyanis Fejős több szálat is nyitva hagy ebben a részben, pontosabban az aktuális nyomozás végére pont kerül, de a szereplők magánéletét tekintve, valamint a Tiszai után való kutatás még nem zárult le teljesen, az várhatóan a nyár végén boltokba kerülő Athén, végállomás című kötetben következik be. Vagyis: még eggyel több okunk várni a szerző következő történetét.

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!