Hajsza

Berger & Blom 2.

covers_700251.jpgSzerző: Arne Dahl
Cím: Hajsza (Inland)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

AZ ELŐZŐ RÉSZRE NÉZVE A KRITIKA SPOILERT TARTALMAZ!

Arne Dahl tavaly januárban debütált új szerzőként az Animus Kiadó Skandináv Krimik sorozatában (korábban a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg két korai krimije), és bizton állíthatjuk, hogy a svéd származású Dahl jött, látott és győzött, ugyanis fél évvel az első kötet megjelenését követően már a boltokba is került a folytatás Hajsza címmel. 

Miután Sam Berger és Molly Blom sikeresen megoldotta az eltűnt lányok rejtélyét, majd holtan találták Sylt, Berger egykori munkatársát, a férfi teljesen összeomlik. Közel két hétig nem tud magáról és a külvilágról, de annyi hamar bizonyossá válik, hogy vadásznak rá és újdonsült társára, ezért Blommal együtt elrejtőznek a svéd tundrán. Mindeközben az ex-felügyelő által csak Őzikének becézett, és a stockholmi rendőrség főfelügyelőjének frissen kinevezett Desiré Rosenkvist különleges levelet kap kézhez. Egy, a végletekig paranoiás nő azt állítja, hogy üldözik őt, különböző konteo-elméleteket gyárt, ráadásul felidéz egy 8 évvel korábbi esetet is, amelyben Rosenkvist és Berger még zöldfülűként közösen nyomoztak. Mikor világossá válik, hogy az ügy aktáját újból meg kell nyitni, Őzike az állását kockáztatva felkutatja Bergert és segítséget kér tőle. Csakhogy egy idő után nyomozóink már nem tudhatják, hogy kiben bízhatnak, ahogyan azt sem, ők az üldözők vagy az üldözöttek szerepét játsszák ebben az egyre betegebbé váló játékban.    

Az 1963-as születésű Arne Dahlt (eredeti nevén: Jan Arnaldot) Skandinávia egyik legjobb, irodalmi színvonalon alkotó krimiírójának tartják. A könyvei több mint négymillió példányban keltek el, és harminckét nyelvre fordították le őket. Regényeit Németországban, Dániában és Svédországban is rangos díjakkal ismerték el. Első műveit, az 1990-es években még saját nevén jelentette meg, az Arne Dahl írói nevet 1999-ben vette fel, ekkor jelent meg az Intercrime-sorozat első része, amelyet aztán további kilenc követett. (Az első két könyv Misterioso és Rossz vér címmel magyarul is olvasható a Scolar Kiadó jóvoltából.) A regényfolyamból két évadot és húsz epizódot megélt tévésorozat is készült. Dahl 2016-ban kezdett el dolgozni a (jelenleg öt kötetből álló) Sam Berger és Molly Blom nyomozópárosról szóló új sorozatán, melynek az első része Valaki figyel címmel került a hazai boltokba.

arne_dahl_1.jpg

Arne Dahl (Fotó: Sara Arnald)

A Hajsza címet viselő második rész mondhatni ott folytatódik, ahol az előző félbeszakadt. Igaz, ugrunk két hetet előre az időben, a Valaki figyel befejezése fényében ez nem annyira meglepő, hiszen mindaz, amivel Bergernek szembesülnie kellett, eléggé megtépázta az exnyomozó idegeit. Az ebből a traumából való felépülése miatt kicsit nehezebben tud koncentrálni a legújabb esetre, amivel Őzike keresi meg őt, ugyanakkor egy idő után éppen a bosszú és a düh kezdi el hajtani. A közel- és a távoli múlt egyaránt kísérti őt: míg valaki kegyetlen játékot játszik vele a Syl halálához köthető fekete zokni újbóli felbukkanásával, addig egy 8 évvel korábbi gyilkosság(sorozat)ra is fényt kell derítenie. Ebben Őzike és Blom mindvégig a segítségére van, ám előbbinek a titkos együttműködés és az állásának kockáztatása miatt eléggé meg van kötve a keze, utóbbi pedig az idő előrehaladtával egyre különösebben kezd viselkedni, így Berger egy idő után minden téren elveszíti a realitáshoz fűződő érzékeit, és nem lehet biztos benne, hogy kiben bízhat, és kiben nem.

Az előző kötetnél hiányoltam a hűvös, északi hangulatot, valamint említést tettem arról is, hogy Sam Berger nem tekinthető tipikus skandináv nyomozónak, hiszen életének addigi legnagyobb traumája az volt, hogy élettársa két gyermekükkel közösen elköltözött Franciaországba. A férfi, bár a mai napig fájó pont ez az életében, mégsem lett alkoholista, drogfüggő vagy egyéb szenvedély rabja, és a megkeseredett jelző sem illett rá - no, nem mintha ez baj lenne, hiszen nem aranyszabály, hogy minden felügyelőnek ilyennek kell lennie. Ebben a kötetben viszont megkapjuk a fagyos atmoszférát, ami egyrészt köszönhető az egyre sötétebbé és kegyetlenebbé váló gyilkossági esetnek, másrészt annak, hogy Berger és Blom elzárva él a világtól (és menekülnek azok elől, akik vadásznak rájuk - még ha nem is teljesen egyértelmű, hogy kik akarják elkapni őket) a senki földjén. Számomra különösen szimpatikus volt, hogy jobban megismerhettük Berger emberi oldalát, valamint Desiré Rosenkvist családi életébe is bepillantást nyerhettünk, Blom pedig mindvégig egy hatalmas kérdőjel az olvasó számára, hiszen a nő folyamatosan védőpajzsot von maga köré - ám éppen ettől lesz izgalmas karakter. 

Maga az eset, amit jelen kötetben meg kell oldania nyomozóinknak és exnyomozóinknak, kellően (néhol bizony már-már túlságosan is) csavaros, jóval összetettebb, mint ami a Valaki figyelben volt olvasható. Arne Dahl és figurái egyaránt a megtévesztés mesterei, így nem árt mindvégig erősen koncentrálni, hogy ne vesszünk el a nevek és személyazonosságok rengetegében. Viszont, ha kellően kitartóak vagyunk, figyelmünk meghozza a gyümölcsét, mert egy iszonyatosan bravúros krimitörténet lesz a jutalmunk. A történetről vétek lenni bármit is elárulni - ez pedig az igazán jó bűnügyi regények ismérve -, talán csak annyit, hogy Dahl egy kegyetlen, manipulatív játék során mutatja be az emberi lélek legsötétebb oldalát. Emellett fontos kiemelni, hogy kezd immár körvonalazódni, hogy mi lesz az a történetszál, amely a köteteken teljes egészében átível. Ezek alapján bízhatunk abban, hogy a szerző jó előre, gondosan felépítette magában az egyes regények cselekményvázát, így részről részre haladunk előre a nagy fináléhoz. Éppen ezért intek óva mindenkit attól, hogy a Hajszával kezdje az ismerkedést, hiszen jelen esetben a történet teljes élvezhetőségéhez elengedhetetlen az előzmény ismerete. És egyben arra is fel kell készülnünk, hogy az utolsó oldalak elolvasása után szívünk szerint azonnal nyúlnánk a folytatásért - de erre még sajnos várnunk kell pár hónapot. 

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!