Finlay Donovan ölni tudna

image.jpegSzerző: Elle Cosimano
Cím: Finlay Donovan ölni tudna (Finlay Donovan Is Killing it) 
Fordító: Török Krisztina
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 368

Janet Evanovich szingli fejvadásza után újabb hősnőt köszönhetünk a szerencsétlen sorsú, a magát véletlenül egy bűntény kellős közepén találó nők körében - akinek nem a munkája, hanem az élete múlik azon, hogy sikerül-e megoldania az éppen aktuális ügyet.

A két gyermekét egyedül nevelő, elvált Finlay Donovan írónőként keresi a kenyerét - vagy legalábbis próbálja, mert az utóbbi hónapkban szinte semmit nem sikerült papírra vetnie. Miközben küzd a két- és négyéveseket nevelő anyák gondjaival, az ügynöke is folyamatosan a nyakára jár, hogy a befizetetlen számlák egyre növekvő halmáról már ne is beszéljünk. Egyik alkalommal, amikor Finn és menedzsere, Sylvia a Panerában ebédel - ahonnan egyébként hősnőnket hónapokkal ezelőtt kitiltották, mivel levest öntött volt férje szeretőjének fejére -, egy nő véletlenül kihallgatja a beszélgetésüket, és azt hiszi, Finlay valójában bérgyilkos. Éppen ezért felfogadja a nőt, hogy tegye el láb alól a férjét. Finlay bárhogyan tiltakozik - hiába a magas összegű pénz, valami azért már neki sem fér bele -, a kíváncsiságtól hajtva utána néz Harris Micklernek. Az események nem várt fordulatot vesznek, amikor pár órával később Finn a saját kocsijának hátsó ülésén mégis holtan találja Micklert. 

Elle Cosimano első regényét, a Nearly Gone-t Edgar-díjra jelölték, valamint megnyerte az International Thriller-díjat. A Holding Smoke-ot szintén jelölték az utóbbira, és a Bram Stoker-díjra is esélyes volt. A szerzőnőnek 2021-ben jelent meg a hetedik, ám az első felnőttek szóló regénye, a Finlay Donovan ölni tudna. A kötet azonnal felkerült a sikerlisták élére, olyan hazánkban is ismert thrillerszerzők méltatták, mint Lisa Gardner, Megan Miranda vagy éppen Wendy Walker. A történetnek azóta megjelent a folytatása is Finlay Donovan Knocks 'Em Dead címmel. Cosimano a virginiai Blue Ridge-hegységben él férjével, két fiával és a kutyájukkal.

elle_cosimano_szerzoportre_1.jpgElle Cosimano (Fotó: Powell Woulfe Photography)

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy Cosimano feltalálta volna a spanyolviaszt, hiszen korábban is találkozhattunk már Finlay Donovanhez hasonló karakterekkel. Elég csak a fentebb említett A szingli fejvadász hősnőjére vagy Agatha Raisinra gondolni (bár ez utóbbi inkább a hagyományosabb, angol vidéki krimik sorát erősíti), de mondhatnánk azt is, hogy Finn a 2020-as évek Bridget Jonesa nyomozással megspékelve, vagy éppen a sokadik Született feleség. Bizony, ezek mind-mind eszünkbe juthatnak a könyv olvasása kapcsán, és ha az említett műveket, alkotásokat szerettük, akkor Cosimano regénye sem fog csalódást okozni - főleg, mivel a chick-litbe ágyazott krimi műfaja nem igazán élte eddig virágkorát Magyarországon, így viszonylag kevés, ilyen típusú regényt olvashattunk itthon.

Hasonlóan Richard Osman sorozatához, Cosimano regényének erőssége is a szereplőkben, semmint a bűnügyi szálban rejlik. Finlay Donovant feltehetőleg sok női olvasó fogja magához közeli karakternek érezni, hiszen címszereplőnknek valóban olyan gondokkal kell megküzdeni (legalábbis a történet elején), mint amilyennel minden hétköznapi anyának. Bizonyára sokan kerültek már - ha nem is teljesen ugyanolyan, de ahhoz - hasonló helyzetbe, mint amilyenben először találkozunk Finn-nel. A bébiszitterét nem sikerül elérnie (mint később kiderül, volt férje kirúgta őt), négyéves lánya pedig levágta a saját haját, amit ideiglenes megoldásként szigszalaggal rögzít a fejéhez. Eközben igyekszik a háztartást is vezetni (inkább kevesebb, mint több sikerrel), valamint íróként is érdemi munkát végezni. Talán mondhatjuk, hogy Finlay joggal érzi úgy, hogy egy valódi csődtömeg, hiszen egyik téren sem sikerül helyt állnia. Csoda, ha elérkezik nála az a pont, amikor azt mondja: képes lenne ölni?

Természetesen ez a kérdés pusztán költői és az is marad, hiszen bármennyire is ezt sugallja a cím, Cosimano nem teszi meg hősnőjét bérgyilkossá, csak éppen folytatva annak pechsorozatát, olyan helyzetekbe keveri bele, amiből egy idő után - részben saját hazugsága, részben a véletlenek folytán - nem tud kimászni. Kicsit mesterkélt és direkt némely szituáció, illetve már messziről érződik, hogy a szerző az egyébként abszolút életszerűtlen körülményeket csak azért hozza be, hogy aztán később ebből legyen a bonyodalom. De az ilyen típusú regényeket nem is amiatt olvassuk, hogy azok mindenben egyezzenek a valósággal, és igaz ez magára a bűnügyi szálra is. Cosimano ugyanis nem krimiíró, ez meg is látszik a logikai bukfencektől nem egészen mentes, kicsit túlírt és túlbonyolított nyomozáson.

De, mint fentebb említettem, a regény valódi érdeme a remekül kidolgozott szereplőgárda: nemcsak a főhős sikerült meglehetősen szeretnivalóra és egyedire, hanem a kezdetben bébiszitterként, később Finn társaként dolgozó Vero (nekem ő lett a személyes kedvencem), a hűséget mint fogalmat egyáltalán nem ismerő Steven, a karrierista Theresa, valamint mindkét férfiszereplő (a pincérként dolgozó, de jogásznak tanuló Julian és a rendőr Nick), akik újonnan lépnek be Finlay életébe, alaposan megkavarva a nő érzelmi világát. Ráadásul a befejezés - az ilyen típusú regényektől eltérően - meglehetősen csavarosra sikeredett: bár maga az ügy lezárult, az utolsó oldalon Cosimano egy olyan fordulatot hozott be, amely nem csak előkészíti a folytatás történetét, de az olvasót is izgalomba tartja annak megjelenéséig. 

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!