Így szerettelek

eduardo_sacheri_igy_szerettelek_b1.jpgSzerző: Edurado Sacheri
Cím: Így szerettelek (Lo Mucho Que Te Amé)
Fordító: Smid Bernadett
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az argentin származású Eduardo Sacheri lassan házi szerzőnek számít az Agave Könyveknél: a 2005-ben írt Szemekbe zárt titkokkal tíz évvel később debütált hazánkban, azóta pedig további három regénye jelent meg - köztük a legutolsó, a napokban a boltokba került Így szerettelek.

A Fernández Mollé lányok tudják, mi a rend, szigorúan születési sorrendben váltak-válnak menyasszonnyá. A legidősebb lánynál, Rosánál már kisgyermek is született, Mabel viszont még csak férjével, Pedróval alkot egy családot. Ofelia, a harmadszülött már régóta jegyben jár Juan Carlosszal, míg a legkisebb, Delfina éppen csak hazaviszi a barátját, Manuelt bemutatni a történet elején. Ekkor még az 1950-es évek elején járunk, Juan Domingo Perón második elnöki ciklusát tölti. Nem csak a szerelem, hanem a politika is áthatja a népes család életét, ráadásul a harmadszülött Ofelia mindenáron ki akar törni a hagyományos női szerepkörből. Egyetemre jár, csak a diploma után akar házasságra léni, ráadásul idővel úgy érzi beleszeretett húga vőlegényébe. Egy ponton választás elé kerül: melyik a fontosabb a családi békesség vagy a saját boldogsága? Egyáltalán boldog lehetne bármikor is Manuellel, ha ilyen viharosan indulna a kapcsolatuk?  

Eduardo Sacheri 1967-ben született Buenos Airesben. Az 1990-es évek közepén kezdett novellákat, később regényeket írni, amelyek idővel Argentínában és Spanyolországban is rendre a bestsellerlisták élére kerültek. A munkásságát 2016-ban az egyik legnagyobb spanyol irodalmi díjjal, az Alfaguarával honorálták. Több művét is megfilmesítették: a Szemekbe zárt titkokból Juan José Campanella forgatott felejthetetlen filmet, amely 2010-ben számos kitüntetés mellett megkapta a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjat, majd 2015-ben Billy Ray készítette el az amerikai adaptációját Julia Roberts, Nicole Kidman és Chiwetel Ejiofor főszereplésével. Legutóbb a Lúzerek éjszakáját mutatták be Argentínában 2019-ben Balekok a pácban címmel. Magyarul további egy regénye jelent meg Ilyen a boldogság címmel.

eduardo_sacheri_credit_alibi_1.jpg

Eduardo Sacheri (Fotó: ALIBI)

A Szemekbe zárt titkokat nem sokkal a megjelenést követően olvastam (ráadásul az eredeti, argentin filmváltozatot is volt szerencsém megtekinteni), amely elnyerte ugyan annyira a tetszésemet, hogy figyelemmel kövessem az szerző munkásságát, mégis a további regények egyelőre olvasatlanul várakoznak a polcomon. Az Így szerettelek a negyedik, magyarul kiadott Sacheri-mű, amely idén januárban került a boltokba. Habár a borító, a cím és a kiadói fülszöveg is azt sugallja, hogy egy romantikus regényről van szó, ez korántsem igaz, bátran kézbe vehetik férfi olvasók is, feltéve, ha fogékonyak a szépirodalmi, kissé filozifikus történetekre. Mert Sacheri ebben a regényében a szerelmet veszi górcső alá, de ezt cseppet sem giccses módon teszi. Ahogyan a kiadó is írja: Ofelia - a történet mesélője - látványos botránysorozatok nélkül cselekszik: senki ne számítson teátrális jelenetekre vagy a nemzetre jellemző telenovellás fordulatokra. Az Így szerettelek ugyanis egy lassan csordogáló, közel két évtizedet felölelő történet egy családról, amelynek tagjai éppen olyan átlagosak, mint amilyenek mi vagyunk, csak éppen hősnőnket egyszerre két férfihoz is gyengéd érzelmi szálak kezdik fűzni. 

Nehezen lehet szavakba önteni, hogy miről is szól a regény, mert bár joggal feltételezhetnénk azt, hogy Ofelia szerelmi cívódásáról, vagy arról, hogy nem tud dönteni a két férfi között, de igazából nem ez áll a történet középpontjában. Sacheri mindezt a szituációt arra használja, hogy tökéletes érzékletességgel mutassa be, hogy milyen is tud lenni a szerelem. Szenvedélyesnek semmi esetre sem lehet mondani a regényt, hiszen tényleg úgy tárja elénk a Fernández Mollé család történetét, mintha csak a barátaink életéről olvasnánk, az események szép rendben követik egymást, mi pedig pillanatképeket kapunk csupán ebből a két évtizedből. Néhol hetek, néhol hónapok (de van, hogy akár évek) telnek el, mire újból találkozunk velük, a szerző pedig olyannnyira olvasmányos és élvezetes stílusban tárja mindezt elénk, hogy cseppet sem válnak zavaróvá az időbeli ugrások - sőt, külön megjelölés nélkül is tudjuk, hogy hol és mikor is járunk pontosan. Emellett Sacherinek kiválóan sikerült magára öltenie Ofelia karakterét, mert valóban olyan érzésem volt mindvégig, mintha nő írta volna a regényt. 

"Mindnyájan azt akarjuk, hogy valaki szeressen bennünket. És mindnyájan azt akarjuk, hogy kizárólagosan minket szeressenek."

Amellett, hogy Sacheri megismerteti velünk ennek a teljesen hézköznapinak mondható családnak az életét, valamint általuk a szerelemről vallott elmélkedését, a regény másik fontos részét a politika képezi. Habár a szerző nem ereszkedik olyan mélyre ebben a témában, mégis ezek a fejezetek feltehetőleg főleg az argentin olvasóknak lesznek élvezetesek, vagy akik pontosan tisztában vannak Perón munkásságával, az ő megítélésével. (A magyarok többsége feltehetően az Evita című musicalből ismerheti a házaspárt, de Andrew Lloyd Webber kissé elfogultan, megszépítve mutatja be őket.) Jelen esetben a tisztánlátáshoz a lábjegyzetek is kevesek lettek volna (egy-kettőtől eltekintve nem is találkozunk ilyennel a könyvben), de ugyanakkor ezek nélkül is élvezetes tud lenni a történet - már ha az olvasó el tudja fogadni, hogy a szereplők politaikáról vallott nézeteit nem mindig tudja kontextusba helyezni. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy pont ez fogja felkelteni az érdeklődésünket, hogy kicsit alaposabban utánajárjunk Perón életének és munkásságának - legalábbis jó magam így tervezek majd tenni. 

Az Így szerettelek nem a legkiemelkedőbb írás a maga műfajában, ráadásul a Szemekbe zárt titkok szintjét sem ugorja meg, de arra mindenképpen tökéletes, hogy kicsit kikapcsolja az olvasót, lassan csordogáló történetével kicsit kirántva őt a rohanó 21. századból. A Fernández Mollé-klán pedig mindettől függetlenül könnyen a szívünkhöz nőhet, akiket a regény végére kicsit nehezen engedünk el. 

Értékelés: 10/7

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!