Visszajövök érted

Szerző: Guillaume Musso
Cím: Visszajövök érted (Je reviens te chercher)
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 344

Guillaueme Musso rajongóinak igazi ajándék a 2022-es év: a francia szerző életművét itthon gondozó Park Könyvkiadó ugyanis a megszokott kettő helyett négy regényt hoz el az olvasóknak. A tavaszi A brooklyni lány, valamint a nemrég napokban látott A szajnai ismeretlen címűeket először vehetjük kézbe magyarul, emellett két régebbi - ma már nehezen beszerezhető - regénye is új kiadást kapott. A Visszajövök érted ez utóbbiak közé tartozik.

A pszichiáterként dolgozó, mára már világhírűvé vált Ethan-nek minden megvan, amire csak egy férfi vágyhat: hírnév, jólét, a nők a lábai előtt hevernek. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől. Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette, az irodájában pedig feltűnik egy tinédzser, aki a segítségét kéri. A férfi azonban elhajtja őt, ezzel pedig kezdetét veszi egy rémálomszerű nap, amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 19 könyve jelent meg. Hazájában 11 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. A Visszakövök érted Musso hatodik regénye, amely Franciaországban 2008-ban jelent meg. 

pictures_16313.jpgGuillaume Musso (Fotó: Joel Saget)

Mindig érdekes és izgalmas vállalkozás egy népszerű szerző korai regényeit kézbe venni, főleg, ha egy annyira folyamatosan megújuló íróról van szó, mint amilyen Musso. A kezdeti műveire jellemző volt a spiritualitás, foglalkoztatta őt a halál utáni vagy pontosabban a túlvilági élet, így a regényeibe gyakran emelt bele természetfeletti elemeket (időutazás, több idősík párhuzamba állítása, majd ezek találkozása). Ezekhez tartozik a Visszajövök érted is, amelyben a főhős ugyanazt a napot éli meg újra és újra, lehetőséget kapva a változtatásra. A regény – a szintén a korai művekre jellemzően – a romantikusabb vonulat közé tartozik, és jócskán használja a 2000-es évek elején divatos kliséket, ugyanakkor már itt is megfigyelhető némi thriller-beütés, amely a későbbi írásokban egyre erősebbé válik. Ilyen formában az életművön remekül észlelhető változás, ahogyan szép fokozatosan vált át a szerző egyik műfajből a másikba, folyamatos fejlődést is mutatva egyben.

Aki ismeri a szerző munkásságát, az tudhatja, hogy Mussónál mindig van legalább egy nagy csavar, amellyel képes a feje tetejére állítani az egész történetet, éppen ezért igazi meglepetés minden regénye, hiszen az olvasó soha nem tudhatja, mire is számíthat pontosan. Itt sincsen ez másként: a Visszajövök érted alapötlete bármennyire is tűnik mai szemmel nézve elcsépeltnek, és egy adott pontig a cselekmény is aszerint zajlik, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, a befejezés mégsem a várható módon alakul, ez által pedig a regény még most is kiemelkedik a tucatművek közül. (Érdekes belegondolni, hogy mennyire hathatott ez újdonságként jó 15 évvel ezelőtt, bizonyára az olvasók is másként álltak hozzá, mint most – de ez is azt bizonyítja, hogy Musso igenis tud haladni a korral, felveszi a ritmust a közönség igényével.)

Összességében ez a kötet – mint Musso bármelyik más korai műve – nem hibátlan, ugyanakkor, ha szemet tudunk hunyni ezen apróságok felett, akkor egy igazán élvezetes, néhol meghökkentően eredeti történetet kapunk. A szerző rajongóinak ugyanakkor mondhatni kötelező olvasmány ez is, hiszen a Visszajövök érted is ugyanúgy az életmű részét képezi, ráadásul izgalmas látni azt is, hogy miért rajongtak 15 évvel ezelőtt francia társaink.

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!