Híres operettek - Cigányszerelem

cigányszerelem.JPGSzerző: Nemlaha György
Cím: Híres operettek - Cigányszerelem
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

A Kossuth Kiadó által útjára indított Híres operettek sorozat a tervezett ütemben, kéthetente bővül egy-egy újabb kötettel. A széria ötödik tagja Lehár Ferenc Cigányszerelem című darabját veszi górcső alá, tüzetesebben is megismertetve a rajongókkal a mű keletkezésének történetét. 

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán…

A kötet elején Lehár Ferenc életútját ismerhetjük meg röviden. Kiderül, miért kellett megváltoztatnia a nevét a francia Le Harde-családnak, milyen kalandos, már-már operettbe illő életutat futottak be a felmenők, mielőtt találkoztak volna, hogyan vándorolt iskoláról iskolára az ifjú Lehár. Apja folyamatos áthelyeztetésének köszönhetően több területen is kipróbálta magát, míg nem kitalálta, hogy zeneszerzővé válik. Habár többen, többször figyelmeztették, hogy ebből a szakmából nem lehet megélni (úgy tűnik, a művészet akkor is kétesélyes állásnak számított), mégis makacsul kitartott elvei mellett. Eleinte valóban igen szűkös körülmények között tengette életét, volt, mikor a kihűlt szobában, korgó gyomorral hajtotta fejét nyugovóra, de kitartása egy idő után meghozta gyümölcsét. 

Szó esik emellett még a különböző darabjairól: a Magyarországon első Lehár-darabként bemutatott A drótostótról, a hamar megbukott Bálványférjről és A mókaházasságról, a világsikert aratott A víg özvegyről és a A mosoly országáról. Humoros anekdotákat is találunk a kötetben, többek között Lehár autogramosztásáról, vagy arról, hogyan maradt le a királyi díszszemléről. Ezen kívül a könyv szerzője korabeli kritikákból vett idézetekkel tarkította a zeneszerző életútjának összefoglalóját.

Természetesen, magáról a Cigányszerelemről is szó esik: a kötet tartalmazza a mű rövid történetét, keletkezésének és sikerré válásának históriáját. Fedák Sári neve sem hiányozhatott a színlapról, Körösházy Ilonát alakította nagy sikerrel - kivéve Franciaországban, ahol a darab megbukott. 

Mindez éppen elegendő ahhoz, hogy az ember kedvet kapjon meghallgatni a mű legismertebb dalait, amit a CD-mellékletnek hála bármikor meg is tehet: az Operettszínház sztárjai (Fischl Mónika, Vadász Dániel, Kalocsai Zsuzsa, Boncsér Gergely, Faragó András, Lehoczky Zsuzsa, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és Verebes István) által felénekelt 12 dal tökéletesen elegendő, hogy felidézzük a szívmelengető történetet. Aki pedig ennél is többre vágyik, az látogasson el a Nagymező utcába, ahol Béres Attila rendezésében játsszák a népszerű darabot.