Könyvtárosok és Történetek

archív.jpgA Főnix Könyvkiadó azért különleges az én szememben, mert igyekeznek jórészt ismeretlen neveket behozni Magyarországra, akikben a legtöbbször nem csalódnak az olvasók. (Mondjuk nálam a könyveik nagy része kimaradt, de a bloggerek egész jó véleményeket írtak róluk, bízom bennük). Az Archívum több szempontból is élvezetes lehet az igazi könyvmolyoknak: nem csak a fantasztikus borító, a titokzatos cím és a remekül eltalálta történet, hanem a könyvtár-szimbólumok miatt is.

Különös hely az Archívum. Minden ember életének egy példánya halála utána ide kerül, ahol az emlékeit őrzik, emberi alakban, de csupán feljegyzésekként tárolják őket. Egyedül a Könyvtárosok tudnak olvasni a Történetekben (vagyis a halottak múltjában), és ők azok, akik rendszerezik és védelmezik őket. A mi világunk, amely kívül esik az Archívumén, az Odaki, a két univerzum között húzódik a sötét és ajtókkal, labirintusokkal védett Sikátor. A tizenhat esztendős Mackenzie négy éve erősíti az Őrzők táborát, nagypapájától örökölve meg az "állást". A lány egy évvel korábban veszítette el az akkor tíz éves öccsét, Bent. A tragédia az egész család életére rányomta a bélyegét, új helyen, új foglalkozással igyekeznek túltenni magukat a megrázkódtatáson. A lány azonban új szobájában kutatva, különleges képességei által rájön, hogy az 1950-es években pont ott gyilkoltak meg fiatal lányt, az esetre azóta sem derült fény. Hamarosan az is kiderül, hogy a felderítetlen bűntény és Archívumban történt zavargások között összefüggés van, Mac pedig elhatározza, kideríti, mi történt több mint hatvan évvel ezelőtt.

A történet végig három szálon fut, ezzel három különböző stíluselemet vegyít egy kötetben. Egyfelől komoly témával is foglalkozik, mint például a családtagunk elvesztése miatti fájdalom és a gyászt követő továbblépés. Mac helyzetét nehezíti, hogy elméletben bármikor hozzáférhetne az Archívumban öccse emlékeihez, illetve, hogy a tárgyak megérintésével is tud olvasni bennük, ez még inkább nehezíti az elengedést. A másik szál, a misztikus világ, maga az Archívum, amelynek felépítéséért egy nagy piros pont jár a szerzőnek, meg meglepő részletességgel és kellő logikával alkotta meg az emlékek tárházát. Végül egy izgalmas nyomozásnak is tanúi lehetünk, amely inkább az évtizedes rejtélynek köszönhető sötétség, az elhagyatott hotelszobák felkutatása, semmint a gyilkosság miatt válik igazán hátborzongatóvá. 
Mivel a központi téma maga a halál, kissé borús hangulatú a könyv, mégis olvastatja magát, az ember csak úgy falja a lapokat. Humoros és egyben szívszorító jelenetekkel van tele, amelyekben ott rejlik egy boldogabb élet reménye is. Mivel ifjúsági könyvről van szó, talán nem meglepő, ha leírom, hogy lesz benne romantikus szál is, amely leginkább követi a ma divatos young adult-regényekben található irányvonalat e téren, de mégis tud újat mutatni, mivel egy egészen más oldalról közelíti meg ezeket az érzelmeket. Ennek köszönhetően a legtöbb karakter belső világát olyan profi módon mutatja meg a szerző, amelyet sok más író megirigyelhetne ilyen fiatalon. 
Könyvmolyoknak, már csak a szimbólumok miatt is kötelező olvasmány, egyébként aki szereti az ifjúsági fantasyt, az is bátran kézbe veheti ezt a könyvet, a történet nem fog csalódást okozni.
Victoria Schwab: Az Archívum, ford. Hudácskó Brigitta, Főnix Kiadó, 2013, 280 oldal