Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

beaton-m-c-hamish-macbeth-es-az-eljegyzesi-vendeg-0.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég (Death of a Cad)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 280

SPOILERMENTES ÍRÁS!


Ahogy szinte minden Beaton-kritikámnál kitérek erre, úgy most sem hagyhatom szól nélkül a szerző magyarországi népszerűségét. Ritka ugyanis az olyan szerző, aki rövid idő alatt megtudja hódítani a magyar olvasókat, ráadásul nem is emlékszem arra, hogy egy teljesen ismeretlen írónak annyi kötete jelent volna meg hazánkban röpke két és fél év alatt, mint M. C. Beatonnek. A szerző az Agatha Raisin-sorozattal vetette meg a lábát (ennek a napokban jelent meg a tizedik kötete), ám korábbi művei, köztük a Hamish Macbeth-regények is igen kedveltté váltak.

Az új kötetben visszatérünk a nyugodt skót-felföldi faluba, ahová Priscilla Halburton-Smythe is hazatér, hogy bemutassa családjának és barátaiknak újdonsült vőlegényét, a drámaíró Henry Witheringet. A neves eljegyzési partira sokan szeretnének meghívót kapni, hiszen az egyik legelőkelőbb famíliáról van szó. Az este folyamán Macbeth őrmester is feltűnik, ám őt egészen más szándékok vezérlik: minden áron beszélni akar Priscillával, akibe évek óta titkon szerelmes. A rendezvény azonban hamar váratlan fordulatot vesz: másnap reggel holtan találják Peter Bartlett-et, a jóképű nőcsábászt. Mint kiderül, sok embernek állt szándékában eltenni láb alól a férfit, hiszen az a vendégsereg női tagjait szinte kivétel nélkül magába bolondította, és a féltékenység rossz tanácsadó lehet, akár egy vetély-, akár egy házastárs szemszögéből.

M. C. Beaton Hamish Macbeth-sorozata 1985-ben indult hódító útjára, olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy Skóciában idén jelent meg a 29. kötet. A hetvenes évei végén járó író (eredeti nevén Marion Chesney) a mai napig igen termékeny: évente ad ki egy-egy részt két legismertebb szériájából, emellett más regényeken is dolgozik. Nagy szenvedéllyel viseltet az angol irodalom és Agatha Christie iránt, ezek hatása érzékelhető jelen sorozatán is. A Macbeth-kötetekben fejezetenként találunk egy-egy idézetet a legnagyobb brit költőktől, íróktól, de Beaton előszeretettel veszi kölcsön Shakespeare gondolatait is, valamint többször utal is az avoni hattyú drámáira. (Valamint elég csak megnézni főhősünk vezetéknevét, és máris észlelhetővé válik a rajongás.) A krimi koronázatlan királynőjének is titulált Christie hatása pedig a történetvezetésben érhető nyomon. A Macbeth-regények fő jellemzője ugyanis, hogy a szerző egy csomó embert összezár egy helyre, és miután megtörténik a gyilkosság, addig senki sem hagyhatja el a helyiséget, amíg meg nem találják a tettest. Ismerős, nemde? 

Jelen kötetben is kapunk szép számmal gyanúsítottat, és látszólag tényleg mindannyiuknak volt alapos indítékuk a gyilkosság elkövetésére. A lelepleződés a fülszöveg szerint igazi meglepetés lesz, de szerintem ez esetben könnyen ki lehet találni, ki ölte meg a szívtiprót. Ha pedig alaposan figyelünk az elhangzottakra, akkor arra is rájöhetünk, hogy miért kellett meghalnia a férfinak. Ebből a szempontból én gyengébbnek találtam ezt a részt, az előzőnél, ugyanis a nagy lacazfogás-ügyben szépen sikerült megvezetnie a szerzőnek. Maga a krimiszál egyébként még mindig erősebb és kidolgozottabb, mint a Raisin-könyvekben, de igazság szerint az öreg lány kalandjait nem is az izgalomfaktor miatt olvassuk, hanem a humoráért. Apropó humor: szerencsére ez a rész sem szűkölködött mulatságos jelenetekben, amelynek hála nem csak a gyilkosság miatti szorongásunk oldódhatott fel, de jobban megismerhettük Macbeth őrmestert is. Most már nincs más hátra, csak az, hogy szorítsunk érte és Priscilláért, hogy valamikor a közeljövőben összejöjjenek. 

Aki szerette az Agatha Raisin-könyveket, az kezdjen bele ebbe a történetbe is, bizton állítom, csalódni nem fog. És sokat a folytatásra sem kell várni: jövő hónapban ugyanis érkezik a harmadik rész, kannibál homárok alcímmel. 

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)