Erawan-könyvek nőknek (és férfiaknak)

A nyár közepén, Fejős Éva által alapított Erawan kiadó nem csak a szerző saját regényeit gondozza, hanem olyan külföldi kötetek is megjelennek, amelyek a fiatal írónő kedvenceivé váltak. A Fejős Éva könyvtára sorozatban eddig három könyv látott napvilágot: a Szeretlek, ég veled Cynthia Rogersontól, az Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez Dana Bate-től, valamint a rádiós-tévériporter Mike Greenberg szívszorító története, az Amit csak akarsz

Greenberg regénye három nőről szól, akiknek élete egy súlyos és szomorú fordulatnak köszönhetően összefonódik. Brooke tizenöt éve boldog házasságban él az egyetemen megismert szerelmével. Túl az átmulatott éjszakákon, a kávéízű reggeleken, az ikrek születésén, priznicen és pelenkázáson, Scott még mindig a legnagyobb odaadással rajong érte. Brooke elhatározza, hogy negyvenedik szülinapjára teljesíti élete nagy álmát: Scott egy művészi aktfotó-sorozatot kap a feleségéről. Samantha rosszkor volt rossz helyen. Újdonsült feleségként éppen élete legboldogabb napjait élhetné Hawaii-on, amikor egy szerencsétlen véletlen folytán belenéz férje levelezésébe, és amit ott lát, az felér egy válóokkal. Katherine vezető beosztásban dolgozik annál a cégnél, amit egykori pasija, a Katherine-t csúnyán átverő Phillip irányít. Hiába a sofőr és a luxus, a szakítást és a legyőzöttség érzését nem képes kiheverni, és bár energikus és céltudatos nő, minden reggel fájdalommal és haraggal a szívében ébred… 
Mike Greenberg a '90-es évektől ismert Amerikában, ekkor lehetett ugyanis először hallani a hangját a rádiókban. Ezt követően sikert sikerre halmozott a munkájában, hamarosan az egyik leghallgatottabb műsor volt az övé, később televíziós műsorvezetéssel is megbízták. Az Amit csak akarsz a harmadik könyve, de csak az első regénye. A történet alapötletét barátja, Heidi Armitage elvesztése adta, a tragédia feldolgozásaként született meg  ez a regény.
Habár alapvetően női irodalomról van szó - ezt sugallja a borító is -, mégis, érdemes lehet férfiaknak is kézbe venni a kötetet. Már maga a tény, hogy egy férfi ír regényt három nőről, izgalmasnak tűnik, mert akarva akaratlanul is belecsempészte, hogy mit gondol ő a gyengébb nemről, a gondolkodásmódjukról, az összefogás erejéről. Ráadásul a történet közepén egy váratlan fordulat köszönt be, ami még inkább érdemessé teszi a regényt arra, hogy mindkét nem kézbe vegye. 
Ezzel el is érkeztünk a regény cselekményéhez. Az első részben megismerjük a főszereplőket: három különböző gondolkodású és mentalitású nőt, akik bár mind jómódúak, mégis mások az értékeik. A szerző sikeresen vette az akadályt: remekül alkotta meg a karaktereket, nem lehetett érezni, hogy nagyban hasonlítottak volna egymásra. Nagyjából a könyv feléig közelebbről is megismerhetjük őket, bepillantást nyerünk az életükbe, ami alaposan felfordul, mikor felüti a fejét egy betegség. Innentől kezdve a  cél: küzdelem az életben maradásért. Ahogyan a szereplőknek, úgy az olvasónak is megváltozik a felfogása a dolgokról, átértékeli az életét (talán még az is eszébe jut, hogy mennyire szerencsés, ha eddig elkerülték a halálos betegségek).
Könnyed sztorinak indul az egész, éppen ettől válik olyan fájdalmassá a történetben bekövetkező fordulat, amely szó szerint arcon csapja az olvasót.
Mike Greenberg: Amit csak akarsz, ford. Laik Eszter, Erawan Kiadó, 2013, 368 oldal, 2999 Ft

Az Erawan Kiadó, ahogyan fentebb is említettem, nem csak külföldi regények kiadásával foglalkozik, hanem a tulajdonos, Fejős Éva könyvei is az ő logójuk alatt jelennek meg. Éváról röviden tudni kell, hogy pár év alatt az ország egyik vezető írója lett, regényei több tízezer példányban keltek el. Az ősszel megjelent Nápolyi vakációt (korábbi nevén Térden állva jövök hozzád) már nagyon várták a rajongók, hiszen az új könyv kiadása különböző okok miatt több mint egy évig elhúzódott.
Ladányi Niki, a fiatal oknyomozó újságírónő élete nagy sztoriját egy hidegvérű bűnözőnek köszönheti, akit sikeresen rács mögé juttatott. Verbovszky azonban nem felejt, és miután megszökik a zárkából, elindul, hogy bosszút álljon a lányon. Niki éppen forró nyomon van, Magyarországról kicsempészett kutyák után nyomoz Nápolyban, ahová kivételesen az édesanyját is magával viszi. A lány anyja találkozik ifjúkori szerelmével, Alessandróval, és a megkésett randevú az egykori szabóval – ma már sikeres olasz divatház-tulajdonossal – mindkettőjük számára többet jelent a múlt utáni vágyakozásnál. Alessandro fia, Giacomo pedig Niki iránt érez egyre erősebb vonzalmat, de a sarkukban lévő bűnöző, Niki lezáratlan szerelme Andrással, a pesti nyomozóval és a nagymama váratlan és veszélyes küldetése olyan fordulatot hoz a nápolyi vakációba, ami talán örökre megváltoztatja a két család életét…
Fejős Éva könyveiben azt szeretem, hogy zseniálisan tudja csavarni a szálakat (öt-hat ember - akik különböző élethelyzetből és/vagy országból érkeztek - sorsa fonódik össze, oly módon, ahogyan senki nem számítana rá), valamint, hogy van egyfajta átjárás a könyveiben. Ez alatt értem azt, hogy gyakran az, aki mellékszereplőként tűnik fel az egyik regényben, egy későbbiben főszereplővé válik, és megismerhetjük az ő teljes történetét is. Ilyen például Endrődi doktor, aki, ha csak egy mondat erejéig is, de szinte kivétel nélkül mindegyik regényben helyet kap.
Fejős legutolsó megjelent regénye (ami tulajdonképpen a legelső volt), inkább egy lightosabb krimi volt, semmint puszta szerelmi történet, így kíváncsian vettem kézbe a legújabb sztorit. Nem kellett csalódnom benne, mert bár közel 550 oldal, még sem ülepszik le egy percre sem. Ismételten izgatottan figyeltem, hogyan csűri-csavarja a történetet, a sok keszekusza szálat hogyan fogja kibogozni, emellett szerethető karakterekkel és remek humorral elegyítette az egészet. Ez a regény - ahogyan a többi Fejős Éva-kötet - nem akar többnek látszani, mint ami: egy könnyed, romantikus, krimiszállal megspékelt sztori, némi igazsággal, azonban nem akarja leerőltetni a torkodon a véleményét és az élet nagy igazságait is mellőzi.
A rajongók megszokhatták, hogy mindegyik kötetnek van magyar és külföldi vonatkozása is: ez utóbbi jelen esetben Nápoly, a csodás város. Éva főleg a cselekményre helyezi a hangsúlyt, jóval több a párbeszéd, mint a leírás, de a tájleíró részeknél rendesen odateszi magát és olyan érzékiséggel ábrázolja a várost és a hangulatot, hogy az embernek kedve támad vonatra/repülőre/hajóra szállni, hogy azonnal elutazzon oda.
Három főszereplővel ismerkedünk meg, köztük az egyikre, Ladányi Nikire régi ismerősként tekinthetünk. A Karibi nyár egyik legundokabb hőse most új megvilágításba kerül, közelebből is megismerhetjük őt. Aztán ott van Lívia és Ilike néni, akik mindketten egy-egy generációt képviselnek. (Aki kicsit is ismeri Fejős Éva regényeit, az már érzi, hogy Ilike néni, a Nagyi lesz a legnagyobb arc a történetben.)
A történet és a karakterek tehát hozzák a szokásos színvonalat, és továbbra is azt mondom, hogy Éva könyveit bátran olvashatják férfiak is. A kötet tartalmaz egy rövid részletet a készülő régi-új regényből (Száz éjjel vártam), valamint egy pár oldalas kérdezz-feleleket a szerzővel, amiből sok érdekességre fény derül.
Fejős Éva: Nápolyi vakáció, Erawan Kiadó, 2013, 588 oldal