A siló - Holston

siló1.jpgSzerző: Hugh Howey
Cím: A siló - Holston (Wool)
Fordító: Rákócza Richárd
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Nehéz helyzetben vagyok, hiszen ilyen rövid regényt (ha egyáltalán annak minősül), nem nagyon kellett még értékelnem. A legjobb azt lett volna, ha a mind az öt kötet - amely a történet egészét alkotja - a kezemben lenne, és az egészről tudnék írni kritikát, de mivel eddig csak az első három rész(let) jelent meg, és a kiadó is külön könyvként kezeli, én sem tehetek mást. 

A siló egy betonbunker, amit a levegő szennyezettsége miatt építettek az emberek. Ezrek élnek a külvilágtól elzárva, és ez az elszigeteltség szigorú szabályokat von maga után. Az egyik ilyen, hogy aki bűncselekményt követ el, megy takarítani a kamerákat és ablakokat. Ám hiába a védőfelszerelés, az csak annyi ideig tart ki, míg elvégzik a munkát, utána elfogy a levegő, és mind pusztulásra vannak ítélve. Holston seriff hisz abban, hogy igenis van élet a betonfalakon kívül, így maga kéri, hadd mehessen ki. Feleségét három évvel ezelőtt veszítette el, azóta pedig nem találja helyét a rendszerben. Mikor teljesítik kérését és kikerül a szabadba, a saját bőrén tapasztalja meg a kegyetlen valóságot.

És tulajdonképpen ennyi. Az még legyen meglepetés, hogy mi történik kint a világban (kb. az utolsó öt oldal meséli el), de azt is hozzá kell tennem, hogy ha teljes terjedelmében jelenne meg a regény, simán tovább írnám a sztorit, mivel semmi spoiler nincs benne, hiszen ez indítja el a további eseményeket, de mégis csak különálló kötetről van szó, így maradjunk a titokzatosságnál.

A sorozatról elöljáróban annyit kell tudni, hogy Howey saját költségén jelentette meg az egyes fejezeteket e-bookként, amely - talán épp rövidségének és az ehhez járuló alacsony költségnek köszönhetően - hamarosan siker lett. Olyannyira, hogy mikor a történet teljessé vált, puha- és keményfedeles változatban is megjelent angolszász nyelvterületen (ahol ugyebár különbség van a két változat között, csak az igazán sikeres regények kapnak lehetőséget mindkét kiadásra), a filmjogok pedig már el is keltek, Ridley Scott fogja rendezni a készülő mozit. Szóval igazi sikertörténet ez, azóta pedig a folytatás is napvilágot látott (a három részre bontott Shift, valamint az olvasóbarát Dust). 

Ahogyan a cikk elején utaltam rá, nagy bajban vagyok, mert ez olyan, mintha a Gyűrűk Urát kellene véleményeznem az első két fejezet alapján. Ez inkább egy fajta prológus, amelynek igazából története sincs, szimplán bevezeti az olvasót a világba (elég felületesen), és az is biztos, hogy ha nem lenne a kezembe a folytatás, nem sírnék utána. A világfelépítés egyelőre még kezdetleges, nem sokat tudunk meg magáról a rendszerről, a szabályokról - utóbbiból mindössze kettőt: a gyermekvállalás lehetőségét szigorú keretek közé szorítják, valamint a legsúlyosabb büntetés a kinti világban takarítás. A szereplők közül is jóformán csak Holstont ismerjük meg, de érte is kár, a történet végét tekintve. A sztori maga pedig se nem pörgős, se nem izgalmas, egyelőre tényleg csak az építkezés fázisában van.

Amit nem igazán értek, hogy a kiadó miért részletekben jelenteti meg a könyvet, ahelyett, hogy egy terjedelmes, öt-hatszáz oldalas regényt adtak volna ki. Persze, értem én, hogy az egész a piacról szól, meg a nyereségről, ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy 1500 forintot elkérni egy 60 oldalas "regényért" pofátlanság. (Ha már bevezetésről van szó, igazán árulhatták volna barátibb áron.)

Szóval nem is tudom, hogyan értékeljem ezt a könyvet, mert mint teljes értékű történet nem nagy szám, viszont prológusnak egészen jó. Egyelőre maradjunk egy barátságos és jóindulatú 7-esnél, aztán majd ehhez viszonyítom a folytatást.

Értékelés: 10/7

A sorozat kötetei:

A siló 1. - Holston
A siló 2. - Megfelelő méret
A siló 3. - Kivetve 
A siló 4. - A megoldás
A siló 5. - A hajótörött