Érkeznek az újabb skandináv regények

A kiadók kezdenek felébredni a karácsony utáni téli álmukból, és mivel lassan két hónap eltelt szilveszter óta, egyre többen jelentik be, hogy milyen újdonságokkal rukkolnak elő az első negyedévben. Most a skandináv szerzők újonnan megjelenő regényeiből válogattam, főleg azokat, amik az én érdeklődésemet is felkeltették. (Az alsó nyílra kattintva olvasható a teljes cikk.)

Kristina Ohlsson: Lotus Blues

A svéd szerzőnő hatodik, felnőtteknek szóló regénye jelenik meg hamarosan az Animus Kiadó jóvoltából. Az írónő legismertebb sorozata, a Fredrika Bergman és Alex Recht nyomozásait elbeszélő, öt kötetből álló széria, amely teljes egészében elérhető immár magyarul is. Jelen kötet tehát nem képzi a sorozat részét, amit a kiadó nagyon helyesen új stílusú borítóval is jelezni kíván. (Egyébként az új borító kissé elüt a skandináv krimik stílusától, de ettől függetlenül ugyanúgy áthatja az az északi hűvösség, ami a kiadó könyveinek többségére igaz.) A regényt Erdődy Andrea ülteti át magyarra.

Egy esős napon szabadul el a pokol. Martin Benner ügyvéd ajtaján egy kétségbeesett férfi kopogtat be azzal, hogy a húgának segítségre van szüksége. Ebben nem is volna semmi különös, ha a lány nem lenne hónapok óta halott. Vagy ha nem derülne ki, hogy az illető nem más, mint az újságok által Sara Texasnak elnevezett sorozatgyilkos, aki – mielőtt végzett magával –, ötrendbeli gyilkosságról tett beismerő vallomást. A bátyja ennek ellenére ártatlannak tartja őt, s elégtételt akar, valamint megtalálni a lány eltűnt fiát, Miót. Martin Benner pedig olyan ember, aki nem tud ellenállni egy ilyen kihívásnak. Ám az igazságkeresés olykor igencsak veszélyes, és Benner üldözőből hamarosan üldözötté válik, óriási veszélybe sodorva nem csak magát, de kislányát is.

Håkan Nesser: Nő anyajeggyel

Nesser szintén az egyik legnépszerűbb svéd krimiszerző, akinek az 1990-es évek elejétől kezdve jelennek meg regényei. Az eddig tíz kötetből álló Van Veeteren-sorozat negyedik kötetét vehetjük kezünkbe ezúttal, ami azért is öröm, mert az első két rész megjelenése után közel öt évet kellett várni a folytatásra, ami remélhetőleg nagyobb közönséghez jutott most el, így idővel mind a tíz részt olvashatjuk magyarul. Az mindenesetre pozitívum, hogy a kiadó ilyen hamar jelentkezik a folytatással, főleg mivel a legutóbbi regény az egyik legjobb volt a szériában.

Egy középkorú üzletembert holtan találnak otthonában. Két golyó a mellkasát, kettő pedig az ágyékát járta át. Felesége szerint a halála előtti napokban több furcsa telefonhívást is kapott, amikor senki nem szólt bele a kagylóba, csak bejátszott egy régi, baljós hangulatú dalt. A rendőrség egy helyben toporog, s mielőtt bármit tehetnének, újabb áldozatra bukkannak: egy tanárt ér el ugyanez a vég. Van Veeteren főfelügyelő a tetthelyeken alig talál nyomot, így lázasan kutatni kezd az áldozatok múltjában: mi lehet bennük a közös? S vajon sikerül-e eredményre jutnia, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Helene Tursten: Torzó

Szintén svéd, szintén híres, szintén '90-es évek. A magyar kiadó (Kossuth) számomra kissé érthetetlen okokból a sorozat második kötetét jelentette meg először, ezt követően adták ki az elsőt, de remélhetőleg most más maradnak a helyes sorrendben, ugyanis ahogyan eddig tűnik, a szereplők magánéleti szála miatt fontos a jó sorrendben való olvasás. Számomra egyébként nagyon öröm, hogy folytatódik a sorozat, de azért a csalódásomat is szóvá kell tennem, mert a szememben jelenleg ez a kötet nyerné az "év legrondább borítója" címet. 

A sikeres svéd krimisorozat egyik legnépszerűbb darabja ismét Göteborg jól ismert utcáira viszi az olvasót, sőt, ezúttal Koppenhága is belép a bűncselekmények helyszínei közé. A tengerparton talált tetovált emberi csonk kevés kiindulási alapot nyújt a nyomozáshoz, de Irene Huss nem az a fajta, aki feladná. Úgy tűnik azonban, hogy a perverz darabolós gyilkos lélektani hadviselésbe kezd a nyomozónő ellen. Sorban kerülnek elő az újabb és újabb holttestek. Az áldozatokat nem egyszerűen meggyilkolják, hanem kórboncnoki ismereteket sejtető módon csonkolják és feldarabolják. Ráadásul csupa olyan személyről van szó, akit Irene is ismer. Ahogy szorul a hurok a gyilkos körül, úgy közeledik a veszély Irene Huss nyomozó felé. Sajnos, a jelek szerint valaki közvetlenül hozzájut a legbelső rendőrségi információkhoz is. Lehetséges, hogy a gyilkosságokhoz egy rendőrnek is köze van? A meglepő fordulat ezúttal sem marad el a nyomozás végén, és kiderül, mi köti össze a homoszexuális fiatalembereket, a Skandináv Modellek név alatt dolgozó prostituáltakat, a szexboltot üzemeltető volt sumo bajnokot és a koppenhágai főfelügyelő fiát. Irene Huss és kollégái ismét megoldanak egy rejtélyt, mi pedig eközben újra alámerülhetünk a svéd és a dán bűnözők általunk kevésbé ismert világába.

Åsa Larsson - Ingela Korsell: A varázsbot

Tulajdonképpen ez a kötet kissé kilóg a sorból, ugyanis nem krimi, de a szerzőpáros egyik tagjának már két regénye is megjelent hazánkban, amik bár véleményem szerint elég középszerűek, de a novellájával újra meghozta a kedvem a történeteihez. Jo Nesbø és Kristina Ohlsson után egy harmadik skandináv krimiszerző gyermekregénye jelenik meg magyarul az Európa Könyvkiadó jóvoltából, ami azért is jó, mert láthatjuk, hogy kedvenceink hogyan remekelnek (vagy éppen nem remekelnek) egy teljesen más műfajban. A varázsbot a Pax-sorozat bevezető kötete, eddig további egy kötet jelent meg, de sajnos ennél több információt nem sikerült megtudnom a szériáról. 

Furcsa dogok történnek Mariefredben. Természetfeletti erők kelnek életre. Egy testvérpár, Viggo és Alrik lesz a kiválasztott, hogy megvédjék a titkos könyvtárat, ami a templomdomb alatt fekszik. A könyvtár őrzői, az öreg Magnar és Estrid először túl fiatalnak találják a fiúkat erre a nehéz feladatra, ezért próbára teszik őket. Ám nemsokára valóban veszélyessé válik a dolog, és Alriknak meg Viggónak minden furfangjára és ügyességére szüksége lesz, hogy túléljék a próbát. És közben még az iskolában is meg kell védeniük magukat a gonoszkodó Simontól és bandájától, akik azt hiszik, hogy ők a suliudvar teljhatalmú urai.