Büntetés

covers_589843.jpgSzerző: Ferdinand von Schirach
Cím: Büntetés (Strafe)
Fordító: Várnai Péter
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalszám: 200

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Hét évvel a Collini nem beszél című dokumentumregény megjelenesét követően újabb von Schirach-kötet került a boltokba 2020 elején. A Büntetés - a szerző első két könyvéhez hasonlóan - novellákon keresztül mutatja be a jog (azon belül is a bütetőjog) cseppet sem egyszerű világát. 

A Büntetés szerkezetileg a Bűnös? és az Ártatlan? felépítését követi: 12 rövidebb-hosszabb írás nyomán ismerhetünk meg egy-egy bűnesetet, nemegyszer kitérve az elkövető életútjára, hogy megismerhessük a motiváiót, a cselekmény kiváltó okait. Szemben azonban a korábbi kötetekkel, itt a fókusz nem arra helyeződik, hogy jogilag és/vagy erkölcsileg bűnös-e az illető, hogy a társadalom szemében kaphat-e felmentést, hanem magát a büntetést, a bűnhődést helyezi középpontba. És mint kiderül ennek megítélése sem könnyű feladat. 

Ferdinand von Schirach 1964-ben született Münchenben. Mára országszerte ismert sztárügyvéddé vált, könyveinek köszönhetően pedig a világ számos országában hírnevet szerzett. 2009-ben jelent meg első könyve, a Bűnös?, ezt követte egy évvel később az Ártatlan?. Mindkét kötet rövid történeteket tartalmazott, amelyek azt kívánták bemutatni, hogy nem minden esetben bűnös az, aki meghúzza a ravaszt, és fordítva: nem mindig az ártatlan menekül meg. 2011-ben jelent meg a Collini nem beszél c. regénye, amelyből 2019-ben Marco Kreuzpaintner rendezett egész estés filmet Elyas M'Barek (Török kezdőknek, Fák jú tanár úr!) és Franco Nero főszereplésével. Ezt követően további hat kötete jelent meg, köztük a magyarul idén márciusban megjelent Büntetés, valamint a Terror, amely eredetileg színdarabként látott napvilágot, és amelyet hazánkban is több színház műsorára tűzött (köztük a Katona József Színház, ahol jelenleg is látható), valamint ez utóbbiból is készült filmfeldolgozás Florian David Fitz-cel (A férfi a legjobb orvosság, A legkúlabb nap, 100 dolog) a főszerepben.

Ferdinand von Schirach írásai több szempontból is érdekes olvasmányok. Egyfelől, habár ez szinte majdnem mindegyik büntetőjogi esetről elmondható a valóságban, mégis, az ő történetei kiváltképp izgalmas és cseppet sem megszokott ügyeket mutatnak be. Szereplői pedig minden esetben emberek, akik olykor hibáznak, akár akaratlanul, akár akarva. Egyetlen bűncselekmény sem ítélhető meg a mögötte húzódó motiváció nélkül - ezt a szerző kiváltképp tudja, éppen ezért olvashatunk minden fejezetben (novellában) arról, hogy mi juttatta el ezeket az embereket addig a pontig, hogy végül a "rosszabbik" utat válasszák. (Az idézőjel természetesen nem véletlen, mert, ahogy ez is kiderül a kötetből a jó és a rossz is relatív fogalommá válik.)

Az írói szikár, lényegre törő mondatai tökéletesen illeszkednek a történetek milyenségéhez: mintha csak egy tárgyalóteremben ülnék, úgy ismerjük meg a különböző eseteket. Von Schirach tárgyilagosan, mindenféle részre hajlás nélkül mutatja be ezeket az eseteket, és - jó védőügyvédhez hűen - rendelkezik azzal a képességgel, hogy bár egyértelműen nem mondja ki, melyik oldalra álljunk, de egy-egy mondatával hatalmas erejűt képes ütni. Gondos és precíz ez a történetmesélés, ami nem nélkülözi az iróniát, a humort sem. Ebből a szempontból a kedvenc írásom Az apró férfi című vált, amely egyfelől remekül bemutatja a jog hiányosságát, valamint azt, hogy néha az élet mennyire furcsa szituációkat tud alkotni. 

A történetek között természetesen akadnak jók, kiemelkedően jók és kevésbé jók is - nekem többnyire a hosszabb lélegzetvételűek jöttek be, azokat jóval kidolgozattabbnak is éreztem. A szerzőtől már megszokott, hogy mindegyik kötétében szerepel egy kimondottan személyes hangvételű írás, amelyben nem maga a jogi döntés, és annak következményei játsszák a főszerepet, ez pedig most sincsen másként, stílusosan a kötet legutolsó novellája, A barát ilyen. A 12 bűnügyi eset közül egyet kell még kiemelnem, amely szerintem az egyik legfontosabb írás is egyben. Amikor jó pár évvel ezelőtt jogot hallgattam az egyetemen, kimondottan szerettem a büntetőjogot, örömmel foglalkoztam volna a jövőben is ezzel, de tudtam, hogy arra nem lennék képes, hogy olyan ember védője legyek, akinek ártatlanságában én magam sem hiszek, nem tudnék teljes erőbedobással (és tiszta lelkiismerettel) küzdeni érte. A Szubbotnyik című írás pedig pontosan erről szól - egy fiatal ügyvédbojtár kerül először ilyen helyzetbe. 

Kimondottan örvendetes tehát, hogy hossz idő után ismét kapható, egy jogi eseteket közérthetően bemutató kötet hazánkban, és talán bízhatunk abban is, hogy a kötet lesz itthon annyira sikeres, hogy a szerző korábbi művei is megjelenhessenek (vagy éppenséggel a fentebb említett mozifilmek bemutatásra kerülhessek). 

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent könyvei:

Bűnös?
Ártatlan?
Collini nem beszél