Megjelenésre várva - 2021. május

Ha az életünk a normális mederben folyna, most éppen túl lennénk az április végi Könyvfesztiválon, lélekben pedig a könyvkiadókkal együtt készülnénk a júniusi Könyvhétre. A május hónap éppen emiatt mindig kicsit visszafogottabb szokott lenni, de szerencsére a koronavírusnak nem sikerült visszavennie az olvasók és a kiadók lelkesedését, így a tavasz utolsó hava számos izgalmas megjelenéssel kecsegtet. A krimit szeretők igazán örülhetnek, hiszen angol, skandináv és magyar debütálást is üdvözölhetünk, ráadásul Simenon is visszatér egyből hét Maigret-történettel, de a fantasy, a költészet, a történelem és a klasszikusok szerelmeseinek sem kell csüggedniük. Számomra pedig külön öröm, hogy a lentebb bemutatott 12 kötet közül négy is magyar szerzőhöz kapcsolódik - valóban színes hónapnak nézünk elébe! 

richard_osman_a_csutortoki_nyomozoklub_b1.jpgRichard Osman: A csütörtöki nyomozóklub 

Az Agave Könyvek idén a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a krimi és thriller regényekre. Ennek köszönhetően az első félévben olyan műveket olvashattunk, mint az 1280 fő, a Menekülj, A madártollas gyilkosságok vagy éppen a Nyolc nyomozó. A tavasz legnagyobb durranása azonban várhatóan Richard Osman debütáló kötete, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 legnagyobb krimiszenzációja volt Angliában, ahol egy év alatt több mint 1 millió példányt adtak el, és már a megfilmesítés jogai is elkeltek. A regényt olyan szerzők méltatták, mint A. J. Finn (Nő az ablakban), Sarah Pinborough (Ne higgy a szemének!, Ha addig élek is, Halott vagy, 13 perc), Fiona Barton (Az özvegy, A gyermek, A gyanúsított), Caroline Kepnes (Te) vagy éppen Harlan Coben (Az erdő, Az idegen). Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
Agave Könyvek, ford.: Orosz Anna, 368 oldal, megjelenés: május 4.

Joe Abercrombie: Némi gyűlöletnemi_gyulolet.jpg

Joe Abercrombie neve bizonyára ismerősen cseng a hazai fantasy-rajongóknak, hiszen több sorozata jelent már meg magyar nyelven. A Könyvmolyképző Kiadó most egy részben új trilógiával jelentkezik: a Némi gyűlölet című kötet Az őrület kora széria első része, ugyanakkor a történet Az első törvény világa-univerzum része. Adua fölé gyárkémények nőnek, a világ új lehetőségek tárházává változott. Csakhogy a régi viszályok szemernyit sem csillapodtak. Angland véráztatta határainál Leo dan Brock azért küzd, hogy hírnevet szerezzen magának a csatamezőn, és legyőzze Alkony Stour portyázó seregeit. A koronától remél segítséget, Jezal király fia, a semmirekellő Orso herceg azonban mindenkinek csak csalódást okoz. Savine dan Glokta – úrinő, befektető, az Unió legrettegettebb emberének lánya – célul tűzte ki, hogy a társadalom salakdombjának legtetejére kapaszkodjék. Bármi áron. A külvárosokban azonban tombol a düh, amit a világ minden pénzével sem lehet kordában tartani. Felvirradt a gépek kora, de még él a mágia is. Az őrült domblakó, Isern-i-Phail segítségével Rikke, a Kutyaember lánya mindent megtesz, hogy úrrá legyen a Hosszú Szem képességén, amiről maga sem tudja, hogy áldás vagy átok. A jövőbe látni egy dolog, de amíg az Első Mágus mozgatja a szálakat, megváltoztatni nem lesz könnyű…
Könyvmolyképző Kiadó, ford.: Kamper Gergely, 672 oldal, megjelenés: május 4.

hatszog.jpgSzántó Dániel: A hatszög 

Szántó Dániel hosszú idő után tavaly ősszel jelentkezett új krimiregénnyel: az Egy pap vallomása a Budai Viktor nyomozó "kalandjait" elmesélő sorozat első része volt, és szerencsére nem kellett sokat várnunk a folytatásra, alig fél évvel később már kézbe is vehetjük a második kötetet. A hatszög című regény középpontjában egy faji indíttatású sorozatgyilkosság, egy feltörekvő, fiatal, jóképű rendőr (akiért odavannak a nők), valamint egy kiégett, lezüllött, iszákos nyomozó (aki odavan a nőkért, de már az utolsókat rúgja) áll. Az áldozatok középkorú, fekete nők, akiket brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Kezdetét veszi egy kétségbeesett hajsza az elkövető után, ami minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja. Szántó Dániel új regénye pergő cselekményű, lélektani és társadalmi kérdéseket feszegető krimi a mai Magyarországon a Balaton-felvidéki Uzsától Budapesten át egészen Miskolcig.
Alexandra Kiadó, 528 oldal, megjelenés: május 5.

Kurt Vonnegut: Éj anyánkej_anyank.jpg

Az immár a 100. kötetet is túllépő Helikon Zsebkönyvek egy újabb modern klasszikussal bővül májusban. A most megjelenő Éj anyánk nem az első Kurt Vonnegut-mű lesz a sorozatban, korábban az Az ötös számú vágóhíd című regényt vehettünk kézbe Szabó Levente impozáns borítójával. (Szerintem a mostani kötet borítóterve is zseniális!) Howard W. Campbell Jr. hírhedett amerikai náci, Hitler propagandagépezetének fontos beosztású munkatársa. És az USA németországi titkos ügynöke. Rádióműsora a legrosszabb fajta háborús uszítás, népirtásra való buzdítás. És persze nélkülözhetetlen információforrás az amerikai hírszerzés és hadvezetés számára. Így azután Howard W. Campbell Jr. meg sem próbál eligazodni és dönteni az emberi lét legnagyobb kérdéseiben. Vonnegut vérfagyasztó humora ezúttal a feketénél is sötétebb.
Helikon Kiadó, ford.: Békés András, 292 oldal, megjelenés: május 7.

kilatol.jpgTittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának legújabb kötete a Várnegyed titkai és a Duna kincsei után a fővárosi kilátókat és miniszobrokat állítja középpontba. Többek között olyan kérdésekre kapunk választ a májusban megjelenő könyvből, mint például, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött k, miért Normafa a Normafa, vagy éppen, hogy ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket. A kötet különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be. Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.
Kolibri Kiadó, 200 oldal, megjelenés: május 7.

Georges Simenon: Maigret hét esete maigret_het_esete.jpg

Az Agave Kiadó idén újabb Maigret-kötettel jelentkezik, amely nemcsak amiatt bír jelentőséggel, mert ezúttal hét újabb, magyarul eddig még nem olvasható novellát kapunk (ezzel pedig jóval közelebb kerülünk ahhoz, hogy egy nap teljessé váljon a hazai Maigret-sorozat), hanem mert közel két év után találkozhatunk újból kedvenc francia felügyelőnkkel. (A tervek szerint 2020-ban is jelent volna meg Simenon-kötet, de a koronavírus, mint annyi mindent, ezt is felülírta.) A Maigret hét esetében a megoldásra váró rejtélyek a legkülönösebb helyekre vezetik Simenon főfelügyelőjét: egyszer egy idős asszony gyilkosa után folytat nyomozást, amely során időutazást tesz egy apró falu eldugott vegyesboltjába, ahol száz éve megállt az élet, máskor pedig egy lengyel bűnbanda vezetőjét keresi. De a történetek során egy megmérgezett feleség gyilkosát is el kell kapnia, és egy milliomos kereskedő is nagy bajba kerül. Sőt: nem egy történetben már a nyugdíjas Maigret útját követhetjük nyomon.
Agave Könyvek, ford.: Barta Tamás, 240 oldal, megjelenés: május 11.

gondoskodas.jpgZávada Péter: Gondoskodás

Závada Péter, kortárs költő a Roncs szélárnyékban című könyv után három évvel jelentkezik újabb verseskötettel. A Gondoskodás címet viselő kötetben különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is. A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a „hol vagyunk” kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az „őszintébb pazarlás” eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak.
Jelenkor Kiadó, 88 oldal, megjelenés: május 12.

Zajácz D. Zoltán: Véres Balatonveres_balaton.jpg

A General Press Kiadónál idén májusban új magyar szerzőt köszönthetünk Zajácz D. Zoltán személyében. A hamarosan a boltokba kerülő Véres Balaton a borító szerint igazi "retró krimi" lesz, amelynek története hazai helyszíneken, magyar szereplőkkel játszódik. A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson. A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt. A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.
General Press Kiadó, 312 oldal, megjelenés: május 18.

a_lelenc.jpgStacey Halls: A lelenc 

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának 21. kötete egy, már hazánkban is ismert szerző újabb műve lesz egyben. A lelenc - Stacey Halls előző regényéhez, a Familiárisokhoz hasonlóan - szemet gyönyörködtető borítóval érkezik majd a könyvesboltokba, de bízom abban, hogy nem csak a külcsín, hanem a beltartalom is hasonlóan igényes lesz. A történet ezúttal a XVIII. század közepén, Londonban játszódik: hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért. Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.
21. Század Kiadó, ford.: Simonyi Ágnes, 400 oldal, megjelenés: május 21.

Bjørn Andreas Bull-Hansen: A viking viking.jpg

Az Animus Kiadó májusban egy egészen új műfajjal ismerteti meg a skandináv irodalom szerelmeseit. Bjørn Andreas Bull-Hansen A viking - Egy jomsviking története című regénye a 990-es évek Norvégiájába kalauzolja el az olvasókat. Az ifjú Thorstein tehetetlenül nézi végig, ahogy egy rájuk támadó rablóbanda brutálisan meggyilkolja az apját. Őt rabszolgaként elhurcolják, társaival együtt hónapokig a kegyetlen haramiák szeszélyeinek van kitéve. Egy nap túladnak rajta, új gazdája rabságából felszabadulva egy csendes halászfaluban lel otthonra. Békés élete nem tart sokáig, megismerkedik Hallvarddal, a jomsvikinggel. A harcosok közt is félve tisztelt elitkatonák hírneve nem alaptalan. A fájdalmat nem ismerő, jól képzett zsoldossereg csatában még sosem maradt alul, erejük, bajtársiasságuk és csillapíthatatlan harci szenvedélyük lenyűgözi a fiatal fiút, aki számos megpróbáltatás után végül maga is jomsvikinggé válik. A viking történelem legnagyobb tengeri ütközetében, a svolderi tengeri csatában szembetalálkozik apja gyilkosával – aki Norvégia királyának első embere…
Animus Kiadó, ford.: Török Ábel, 560 oldal, megjelenés: május 24.

az_utolso_elet.jpgPeter Mohlin & Peter Nyström: Az utolsó élet (május 26.)

Természetesen nem maradunk skandináv krimi nélkül májusban sem: két nappal A viking megjelenését követően érkezik a két Peter, vagyis Peter Mohlin és Peter Nyström közösen írt regénye Az utolsó élet címmel. John ​Adderley FBI-ügynök, miután beépült a baltimore-i nigériai maffiába, arra kényszerül, hogy a tanúvédelmi program keretében új életet kezdjen. Saját kérésére a svédországi Karlstadba küldik, a városba, ahol felnőtt, de ahová húsz éve nem tette be a lábát. Új személyazonosságot és munkát is kap: a rendőrség döglött aktákkal foglalkozó csoportjánál kezd dolgozni. Első esete egy sikeres divatcég örökösnőjének tíz évvel ezelőtti eltűnési ügye. A rendőrség annak idején úgy vélte, hogy a lány – aki a tragikus esemény előtt nem sokkal egy rendkívül különös tetoválást készíttetett – gyilkosság áldozata lett, de a holttestét nem sikerült megtalálniuk. Csakhogy John ebbe nem nyugszik bele, ugyanis valójában nem csak a nosztalgia hozta vissza szülőhazájába: féltestvére nevét szeretné tisztázni, aki gyanúsított az ügyben. John beleveti magát a nyomozásba, de óvatosnak kell lennie, mert minél több titka tudódik ki, annál nagyobb lesz annak kockázata, hogy a bűnbanda, amely holtan akarja látni, a nyomára akad. Az utolsó élet mesterien felépített, okos és fordulatos történet, amelyben sem az akciódús cselekményhez, sem a pszichológiai mélységhez vonzódó olvasók nem fognak csalódni.
Animus Kiadó, ford.: Dobosi Beáta, 464 oldal, megjelenés: május 26.

Andy Weir: A Hail Mary-küldetésa_hail_mary_kuldetes.jpg

Andy Weir A marsi című regényével jött, látott és győzött: legalábbis nálam (akitől pedig olyan messze áll a sci-fi műfaja, mint Makó Jeruzsálemtől) mindenképp. Azóta magyarul is megjelent az Artemis című regény, a május második felében érkező A Hail Mary-küldetés pedig szinte majdnem a világpremierrel azonos időben kerül a hazai könyvesboltok polcaira. Ryland Grace az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie. Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában. Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát. Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.
Fumax Kiadó, ford.: Rusznyák Csaba, 512 oldal, megjelenés: május második fele