Elhagyott part

Hat sci-fi történet

covers_720760.jpgSzerkesztő: Blake Crouch
Cím: Elhagyott part - Hat sci-fi történet (Forward - Collection)
Fordító: Juhász Viktor, Ballai Mária, Kleinheincz Csilla, Sárpátki Ádám, Benkő Ferenc, Kozma Dániel

Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 320

Ahhoz képest, hogy a sci-fi az, ami a leginkább ki szokott esni az érdeklődési körömből, úgy alakult, hogy most két héten belül két ebbe a műfajba tartozó könyvet is a kezembe vettem. Már A Kaidzsú Állatvédelmi Társaság elolvasása előtt tudtam, hogy az Elhagyott part című novellás kötetet is mindenképpen beszerzem, hiszen a szerkesztő (és egyben az egyik szerző), Blake Crouch neve számomra egyet jelent a tökéletes kikapcsolódással, ráadásul másik két írójától is olvastam korábban, így kíváncsi voltam, mire képesek a rövidebb terjedelmű művek terén. 

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. A történetek közt egyaránt található klasszikusabb hangvételű, Philip K. Dicket felidéző írás és olyan realistább gondolatmenet is, ami akár már holnap megvalósulhat. N. K. Jemisin Szükségbőr című novelláját Hugo-díjjal tüntették ki 2020-ban, míg az Elhagyott partot várhatóan Neil Burger fogja filmre adaptálni.

Talán ritka az olyan antológia, amelynek minden szerzője ismert már hazánkban, de az Elhagyott part ebből a szempontból is különleges. Ott van rögtön maga a szerkesztő, Blake Crouch, aki a Wayward Pines-trilógiával debütált itthon, azóta pedig további négy regénye (Sötét anyag, Hamis emlékek, Véres arany, Menekülj) is megjelent, de N. K. Jemisin (A megtört föld-trilógia) és Paul Tremblay (Szellemek a fejben) is házi szerzőnek számít az Agave Könyveknél. Veronica Roth a young adult A beavatott-sorozattal robbant be a köztudatba (ezt követően jött az Árnyak és jelek-duológia, valamint a Kiválasztottak című fantasy), Andy Weir (A marsi, Artemis, A Hail Mary-küldetés) szintén a közkedvelt sci-fi szerzők közé sorolható, míg Amor Towles nevét egy egészen más műfajba, a történelmi fikcióba tartozó Egy úr Moszkvában című regény kapcsán ismerhettük meg. Ebből is látszik, hogy igazán impozáns a névsor: a sci-fi és fantasy nagyágyúi éppen úgy megtalálhatók, mint a sokoldalú szerzők.

442240.jpgBlake Crouch (Fotó: goodreads.com)

Blake Crouch: Elhagyott part (Summer Frost) - A kötet magyar változatának címadó kisregénye volt az egyik, amire különösen kíváncsi voltam, hiszen Crouch műveit kimondottan szeretem (igazából részben miatta is figyeltem fel a kötetre). A történetben Riley életre kelti az egyik videójáték NJK-ját (vagyis Nem Játékos Karakterét), akibe beleépíti az emberiség minden tudását. A férfi idővel mindent alávet a Max névre hallgató szuperintelligenciának, minek következtében beláthatatlan események veszik kezdetüket. Eleinte kissé nehezen rázódtam bele a történetbe, de elég hamar elkapott a hangulata, így szinte együltő helyemben olvastam végig ezt az alig 100 oldalas modern Frankenstein történetet. Crouch művében ugyanazt a kérdést járja körbe, amellyel ugyan már sokszor, sok helyen találkozhattunk, de mégsem veszti aktualitását: van-e jogunk istent játszani, egy új életet mesterségesen létrehozni. Természetesen, mint minden ilyen esetben a bukás itt sem kerülhető el, de mindez és az addig vezető út igazán izgalmas, olvasmányos, és nem utolsó sorban elgondolkodtató. (Fordító: Juhász Viktor)

"Félek, Riley. Gondolkodom, tehát félek. És ez a te műved. Te építettél és formáltál úgy, hogy hozzád hasonlatosan értelmezzem a valóságot. Miattad vannak érzéseim."

N. K. Jemisin: Szükségbőr (Emergency Skin) - A távoli jövőben magukat felsőbbrendűnek, kiválasztottnak gondolt emberek kis kolóniája visszaküld a Tellusra (egykoron úgy hívták Föld) egy katonát, ám a küldetés nem úgy sül el, mint várták. Ezzel a novellával már jóval nehezebben birkóztam meg, talán mondhatom hogy a keményvonalas sci-fik közé tartozik, tele szakzsargonnal, amiket nem minden esetben értettem. Ráadásul az elbeszélés módja is igen különleges: a kolónia embere szól főhősünkhöz, akinek a válaszait ugyan nem olvashatjuk, de nagyjából kikövetkeztethető, hogy milyen párbeszéd zajlik le közöttük, később pedig ezekkel párhuzamosan futnak a Föld lakóinak megszólalásai. Ettől függetlenül azt elismerem, hogy Jemisin egy igen veszélyes jövőképet tár elénk, ahol megszűnik minden, ami a szépet, a jót, az embert jelenti - vagy pontosabban ezek a fogalmak egészen új értelmet nyernek, akár csak maga a cím. A befejezés itt is meglehetősen ütősre sikeredett, és gondolkodnivalóval is bőven ellátja az olvasót a történet. (Fordító: Ballai Mária)

Veronica Roth: Bárka (Ark) - Roth novellájának kiindulópontja szintén nem eredeti ötleten alapszik. A Földet hamarosan elpusztítja az afelé közeledő Finis nevű aszteroida. Éppen ezért a tudósok mentőexpedíciót szerveznek, melynek célállomása a Föld: a Folytatás. Ehhez szükséges a növény- és állatvilág megmentése (átvitele) is, így kialakult a Flora bárka és Fauna bárka, ahol mindezen élőlényeket tanulmányozzák és kategorizálják. A kertészmérnők Samantha is itt dolgozik, idővel pedig közelebbről is megismerkedik Hagennel - kettejükben nem csak a növények szeretete közös, hanem az is, hogy mindketten a Földön szándékoznak maradni. A történet végtelenül emberközpontú, a visszaemlékezésekből fokozatosan ismerjük meg Samantha múltját és személyiségét, a növények pedig végig szimbolikus jelentősséggel bírnak, amelynek a befejezés szempontjából is jelentősége lesz. A novella egyébként - az előbbiekhez hasonlóan - szintén remek gondolatébresztő is egyben: nem csak globális értelemben (például, hogy mi mit tennénk általánosságban egy ilyen helyzetben), hanem az apróságokban is, hiszen a szereplők már egy gondosan kidolgozott rendszer szerint élnek, így Roth kicsit irányítottan is rávezeti az olvasóját, hogy végig gondolja, mi is fontos az életben. (Fordító: Kleinheincz Csilla)

"Nos, az ember nem szerethet mindent egyforma mértékben. […] Egyszerűen lehetetlen… és még ha képes is volna rá, az ugyanolyan lenne, mintha semmit nem szeretne. Ezért néhány dolgot becsben kell tartani, mert ez a szeretet. Egyéni. Különleges."

Amor Towles: Érkezés a célhoz (You Have Arrived at Your Destination) - Towles műve egy olyan jövőképet tár elénk, amely bár első pillantásra akár szimpatikusnak, sőt mi több vágyottnak is tűnhet, mégis, tüzetesebben megvizsgálva rájövünk, hogy mégsem lenne akkora öröm, ha mindez bekövetkezne. Egy megtermékenyesítéssel foglalkozó cég ugyanis már nem csak a fogantatást garantálja, hanem azt is meg tudják jósolni, hogy a születendő gyermek milyen nemű lesz és a statisztikák alapján milyen jövő vár. Hiszen melyik szülő nem akarná, hogy gyereke boldog és gondtalan életet éljen, hogy a lehető legtöbb jó várjon rá? Főhősünk, Sam előtt három lehetséges életutat tárnak fel, de végül kiderül, hogy mindegyikben van buktató. Részben arra kell rájönnünk, hogy nincs boldog élet boldogtalanság nélkül. Nincs olyan jövőkép, amelyben minden tökéletes, hiszen amíg nem tapasztaljuk meg a hiányt, nem tudunk örülni, annak, ami van, és előfordul, hogy a gyermek- és ifjúkori szenvedés tesz minket sikeres felnőtté, és ennek ellenkezője is igaz. A történet azonban itt nem ér véget, az utolsó fejezetekben a történet meglepő fordulatot vesz. (Fordító: Sárpátki Ádám)

Paul Tremblay: Az utolsó beszélgetés (The Last Conversation) - Számomra ez volt a kötet egyik legjobb írása. Tremlaytől korábban már olvastam a Szellemek a fejben című horrort, azóta várom a további regényeinek a megjelenését, ez a novella pedig ismételten megerősített abban, hogy érdemes odafigyelni a munkásságára. Egyfelől, Az utolsó beszélgetés a bizonytalanság története. Nem tudjuk, hogy a cselekmény hol és mikor játszódik, sem azt, hogy mi történt a múltban (akár a főhőssel, akár a világban), sőt, még magának a férfi főszereplőnek sem tudjuk meg a nevét. Ennek ellenére mégis az első mondattól kezdve magával ragadott a történet, kíváncsi voltam arra, hogyan alakul a laboratóriumi körülmények közé bezárt férfi és az őt tanulmányozó nő sorsa, de ugyanennyire érdekes volt az is, hogy elejtett szavakból, gesztusokból rakjuk össze a képet. A kérdések száma a fejezetek előrehaladtával egyre csak hatványozódik, hogy aztán a végén fény derüljön mindenre. Ezzel pedig a szerző egészen más megvilágításba helyezte a történetet, és nem is annyira a sci-fi, mint annak emberi vonatkozása került előtérbe - talán a legerősebben a hat novella közül. (Fordító: Benkő Ferenc)

Andy Weir: Véletlenérték (Randomized) - A novella fő helyszíne a Babylon Szálló és Kaszinó, ahol egy nap a kenóterem számítógépeit leállítja az egyik alkalmazott. Mint állítja: jó oka van rá, hiszen hamarosan olyan program kerül ki a világba, amelynek segítségével bárki könnyedén meghekkelheti a rendszert, ezzel milliókkal fosztva meg a kaszinót. A jó hír, hogy van erre is megoldás. Eközben Shumi Singh, a matematika, a fizika és a kvantumelmélet "csodagyereke" ravasz tervet eszel ki a könnyed meggazdagodás reményében. Az Elhagyott part mellett erre az írásra voltam a leginkább kíváncsi, hiszen Andy Weir debütáló regénye, A marsi még engem is elvarázsolt, megjelenése évének egyik legjobb olvasmányélménye volt. Sajnos olyan téren csalódnom kellett, hogy a történet első felét piszkosul untam, hiszen mindabban, ami Shumi profi, nekem a béka segge alatt van a tudásom. A szerző pedig meglehetősen részletesen mutatja be a programok működését, és bár a lényege az egésznek átjött, a tudományos szöveg nekem túl sok volt. A novella második fele már egy fokkal érdekesebb volt, hiszen előtérbe került maga az ember és vele együtt az emberi játszmák, amely szerencsére végül igen tanulságos lett. (Fordító: Kozma Dániel)

Összességében - magam is meglepődve ezen - kimondottan élveztem ezt a kis kiruccanást a sci-fi világába, a számomra ismeretlen szerzőknek éppúgy örültem, mint a régi visszatérőknek. Azt nem mondom, hogy a jövőben tucatszámra fogom olvasni a műfajt, de Scalzi regénye és jelen novelláskötet után már jóval nyitottabban fordulok az ilyen típusú regények felé. 

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!