Titkok Könyvklubja

Titkok Könyvklubja 1.

covers_820103.jpgSzerző: Ellery Adams
Cím: Titkok Könyvklubja (The Secret, Book & Scone Society)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 368

Az utóbbi évtizedben főleg – de nem kizárólagosan – a Skandináv krimik sorozatáról ismertté vált Animus Kiadó az idei évben két új tematikus sorozatot is elindított. Az egyik a True Crime széria, amelybe olyan köteteket jelentetnek meg, amelyek valós bűneseteket dolgoznak fel: a Tarstd a szád! címűről már olvasható a véleményem, a második (Isten nevében) november végén kerül a könyvesboltokba. A másik sorozat a Cosy Crime – Könnyed krimik nevet viseli, és ahogyan sejthető, ebben olyan regények kapnak helyet, amelyben a minél véresebb és brutálisabb gyilkosságok helyett a hagyományosabb krimi kerül előtérbe. Ennek első kötete Ellery Adams bemutatkozó regénye, a Titkok Könyvklubja.

Miracle Springs valóban egy csodahely: a gyógyfürdőjéről híressé vált kisvárosban sokan megfordulnak, de mint kiderül, nem a fürdő az egyetlen, ahol gyógyírt találhatunk bajainkra. Ott van például a Hester Winthrop által üzemeltett Mézeskalács Házikó, ahol mindenki személyre szabott vigaszsütit kaphat. Vagy Nora Pennington könyvesboltja, ahol gyógyszerek helyett könyvek segítenek a gyógyulásban. Egy nap Nora megismerkedik egy üzletemberrel, Neil Parrish-sel, aki szeretné meggyónni a nőnek a bűneit, hogy vigaszt találjon, ám a megbeszélt időpontra mégsem érkezik meg: halálra gázolta a három órási vonat. Nora Hesterrel és két másik barátnőjével, a termálfürdőben dolgozó June-nal, valamint a kétes erkölcseiről is ismert szépségszalon-tulajdonos Estellával karöltve elhatározza, hogy az ügy végére jár. A helyzet élesedni látszik, amikor újabb holttest kerül elő, a Titkok Könyvklubjának egyik tagját pedig le is tartóztatják.

Ellery Adams több mint negyven regény szerzője, amelyek rendszeresen szerepelnek az USA Today és a The New York Times bestsellerlistáján. Az írónő a Long Island Sound melletti tengerparton nőtt fel, de ma már Észak-Karolinában él. Imádja az állatokat, a kirakós játékokat, a kávét, a medvecukrot, az egyetemi futballt, azt, ha esős napokon olvashat, a kandallóban ropogó tüzet és a hintát a teraszon. A Titkok Könyvklubja az első magyarul megjelent kötete, amely egy eddig hat kötetből álló sorozat első része is egyben. A széria műfaját tekintve egy csipetnyi romantikával fűszerezett, rafinált, modern krimi, amitől ráadásul garantáltan kedvünk támad lefosztani egy könyvespolcot, és elmerülni a regények csodálatos világában.

elleryadams_aboutphoto_1.jpgEllery Adams (Fotó forrása: elleryadamsmysteries.com)

A Titkok Könyvklubja valóban egy könnyed krimi, olyan, mint Richard Osman A csütörtöki nyomozóklubja, a nyomozás itt is négy teljesen civil emberre (jelen esetben nyugdíjasok helyett középkorú nőkre) hárul, ugyanis a seriff a kisujját sem akarja megmozdítani, a tényleges munka helyett egyszerű öngyilkosságnak akarja feltünteni Neil halálát. A bűneset nem túl szövevényes, a gyakorlott krimiolvasót pedig nem fogja túl sok meglepetés érni, hiszen gyakorlatilag az első perctől fogva lehet sejteni, hogy ki vagy kik a részesei ennek a „bandának”, és hogy mi állhat a halálesetek mögött.

Adams regénye sokkal inkább a szereplőkre és a közöttük lévő dinamikára fókuszál. Adott négy nő, akik mindannyian magányosak és évek óta cipelik saját traumájukat, miközben munkájukkal így vagy úgy, de másokon igyekeznek segíteni. Egyedül saját magukat nem tudják megmenteni, de amikor elkezd kialakulni közöttük egy barátság-féleség, rájönnek, hogy ha megosztják egymással a titkaikat, sokkal könnyebben át tudnak lendülni a nehézségeken. Mind a négy nőnek keserű sors jutott osztályrészül, ezekre szép fokozatosan derül fény a kötetben. Dramaturgia szempontjából érthető ugyan, hogy Nora titkáról miért csak az utolsó oldalakon rántja le a leplet a szerző, az ugyanakkor kicsit érhetetlen, hogy miután megbeszélik, hogy a köztük lévő bizalom kialakításának első lépcsőfoka a saját vallomásuk megtétele, a többiek miért várnak annyit, ahelyett, hogy első éjszaka mindannyian elmesélnék a történetüket. És habár a szerző a négy főszereplőt igyekszik jó barátnőkként ábrázolni, nem éreztem, hogy ők mindannyian igazán szoros szövetséget kötöttek volna egymással. (Akarva-akaratlanul, de eszembe jutott, hogy Rowling milyen hitelesen oldotta ezt meg a Harry-Hermione-Ron hármasnál.)

Egyfajta Született feleségek-történetet kapunk tehát, amelyből – a tévésorozattal ellentétben – hiányzik a humor, de cserébe megkapjuk a Lila akác közhöz hasonlító Miracle Springs névre hallgató városkát, a négy, titkokkal teli női karaktert, meg persze a nyomozást. Ami viszont újdonságot adhat az olvasónak, az a könyvek jelentősége a történetben. Ahogyan fentebb is utaltam rá, Nora egy könyvesboltot vezet, de egyfajta biblioterapeutaként is működik. Bárkinek, aki megosztja vele, hogy mi nyomja a lelkét, segít a megfelelő olvasmányok ajánlásával. A regényben éppen ezért több tucat könyv kerül említésre az olyan igazi klasszikusoktól kezdve, mint A kis herceg vagy a Büszkeség és balítélet, egészen a legfrissebb könyvekig (Az ember, akit Ovénak hívnak vagy Jodi Picoult-tól a Vezeklés). Számomra külön örömet jelentett, hogy Adams gyakorlatilag az összes műfajból (a szórakoztató és szépirodalmon túl a szakkönyvekből és szakácskönyvekből) hoz legalább egy címet – többségük magyarul is olvasható –, ezzel is bebizonyítva, hogy minden könyvnek meg van a maga értéke és bármelyik nyújthat vigaszt számunkra. Az pedig külön kiemelendő, hogy az Animus Kiadó több, a könyvek fontosságát fókuszba helyező regénnyel is jelentkezett az utóbbi időben: gondoljuk csak Carsten Henn műveire (A könyvsétáltató, A történetsütödés), vagy a nemrég megjelent A könyvtündérek klubja címűre, sőt, még a Skandináv krimiken belül is olvashattunk olyan kötetet, amelyben egy könyvklubnak központi szerep jutott.

Az utolsó oldalakon belépő új szereplő előrevetíti a folytatást, ha pedig minden jól megy, hamarosan mi, magyarok is olvashatjuk a Titkok Könyvklubjának új kalandjait.

Értékelés: 10/7

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!