A liliom kora

covers_346273.jpgSzerző: A. M. Aranth
Cím: A liliom kora
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES KRITIKA!

A liliom kora egy igazi meglepetésregény volt, hiszen az író szinte minden előzetes tájékoztatás nélkül jelentette be bő egy hónappal ezelőtt, hogy irománya a Könyvfesztiválra jelenik meg. A Holdárnyék-sorozattól független kisregény eredetileg novellának indult, egy, a Könyvhétre megjelenő antológiába, ám végül a szerző „nem bírt magával”, és egy terjedelmesebb művet tett le az asztalra.

A Város maga a biztonság. A kezdetektől fogva három rétegre tagozódik a lakosság: a Nemesekre, a Bankárokra és a Mérnökökre. Ám idővel megjelentek a Szabadok, akiket a vágyódás jellemez leginkább. És talán ez okozza a vesztüket is. Lily is a Város lakója. Ám egy nap furcsa alakok jelennek meg a kávézóban, ahol dolgozik, a lánynak pedig hirtelen nyoma vész. Vincent nyomozó személyes ügyként tekint rá, hogy megtalálja, hiszen hosszú ideje gyengéd érzelmeket táplál Lily iránt. Nyomozása során azonban rá kell jönnie, hogy a Város egy hazugság, amelynek falain túl irtózatos veszély rejtőzik.

A liliom kora egy kisregény, amelynek tulajdonképpen ez az egyetlen hibája. Az már a Holdárnyék-sorozatnál is világossá vált, hogy A. M. Aranth, vagyis Holló-Vaskó Péter remek fantáziával van megáldva, és ezt a tehetségét ki is használja. Ha lehet ilyet mondani, számomra az ebben a kötetben felvázolt világ még sokkal jobban tetszett, mint a Moonshadow kollégium falai között megbúvó. Az olvasó fokozatosan ismeri meg a Város logikusan felépített történetét, amely egészen az utolsó fejezetig tartogat meglepetést.

A cselekmény mindössze pár nap alatt játszódik, ám nagyon kell figyelnünk minden egyes résznél, hiszen a fejezetek – amelyek egy-egy szereplőhöz kapcsolódnak – más-más időben játszódnak. A legkorábbi szál Lilyé, akit munkahelyéről raboltak el titokzatos alakok, hogy bevezessék egy olyan világba, amelyről addig álmodni sem mert. A Város alagútjaiban és csatornáiban veszélyes összeesküvés készülődik, amelyben fontos szerep jut a Váltott szívűeknek (szintén zseniális alakok!). A pár nappal későbbi cselekmény Vincent nyomozóhoz tartozik, aki a kisregény egyik legjobb karaktere volt, annál is inkább, mert az ő szála volt a legrejtélyesebb mindközül. Munkája során próbálja megfejteni a Város titkát, ám minden alkalommal falakba ütközik: ha elindul a Kapuk felé, másnap semmire nem emlékezve a szobájában ébred, a tenger felől érkező rakományok szinte a semmiből bukkannak elő. A harmadik, és egyben utolsó esemény már egy másik kor, a negyedik eón kezdetén veszi kezdetét, ezt a szálat az olvasó sokáig nem is tudja hova tenni, hiszen ismeretlen szereplők jelennek meg benne, és csak a legvégén válik világossá a köztük és a korábban megismert hősök között lévő kapocs.

Talán már ennyiből is érezhető, hogy a világfelépítés, valamint a Város mitológiája, a háttértörténet roppant kidolgozott, a cselekmény izgalmas és pergős – és mindez 140 oldalon! Én személy szerint szívesen olvastam volna még ezt a könyvet, annál is inkább, mert a rövidsége miatt a szereplők nem tudtak igazán kibontakozni, a jellemüket nem ismertük meg különösebben, számomra sablonkaraktereknek tűntek. Pedig Holló-Vaskó már bizonyította, hogy tud nagyon érdekes hősöket alkotni (mint például a Holdárnyék igazgatója), így ezen az egy ponton kicsit csalódott vagyok. Ami viszont pozitívum, hogy ezúttal a párbeszédek mindvégig életszerűek voltak (egy rövid jelenetet leszámítva, ahol hőseink szerelmet vallanak egymásnak – nem tudok mit tenni, nekem ez még mindig paródiajelleggel bír), és a szerző az írás terén is nagyon sokat fejlődött.

A kötetnek folytatása a tervek szerint nem lesz – ami nem is feltétlen baj, mert a történet kerek egészet alkot, kár lenne elrontani egy erőltetett második résszel –, ám nem maradunk A. M. Aranth írás nélkül a következő, ősszel megjelenő Holdárnyék-kötetig sem, hiszen a június elején megjelenő antológiában egy újabb novellát olvashatunk majd tőle.

Ja, és már csak azért is vegyétek a könyvet, mert az Acorenu - Kiválasztva ajánlói között én is szerepelek! :-)

Értékelés: 10/9

A szerző eddig megjelent regényei:

Holdárnyék-sorozat
1. Cleadur - Dobszó a ködben
2. Acorenu - Kiválasztva

Önálló regények:
A liliom kora