Az éjszaka és a lányka

id22-314070.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Az éjszaka és a lányka (La Jeune Fille et la Nuit)
Fordító: Füsi Lídia
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A még egészen friss Az írók titkos élete után visszatértem Franciaország egyik legnépszerűbb kortárs írójához: ezúttal a nálunk tavaly év végén megjelent Az éjszaka és a lányka került terítékre, amely Musso egyik legerősebb regényévé vált az én szememben.

1992 decemberében az iskola egyik legnépszerűbb lányának, Vinca Rockwellnek nyoma veszik. Amennyire hinni lehet a pletykáknak, titkos szeretőjével szökött el, legalábbis egyes szemtanúk látták eltűnni egy férfival. Az igazság azonban ennél jóval bonyolultabb. 25 évvel később, 2017-ben osztálytalálkozóra hívják a Saint-Exupéry Gimnázium volt diákjait, köztük az egykori három jóbarátot: az azóta sikeres íróvá vált Thomast, Fannyt és Maxime-ot. A találkozó azonban nem csak ünneplésre ad okot: a régi tornacsarnok helyére újat akarnak építeni, ezért az épületet bontásra ítélik. Csak hogy a falak egy igen súlyos titkot is rejtenek, amik Thomasék végzete is lehet.

Guillaume Musso ezen regénye 2018-ban jelent meg Franciaországban, és mint ahogyan az utószóban fogalmaz, hosszú idő után olyan könyvet akart írni, amelynek cselekménye teljes egészében hazájában játszódik. (A korábbi kötetei, mint például a Holnap és Az angyal hív egyik fő helyszíne az USA.) Ez bizonyára francia honfitársaink szívét dobogtatja meg jobban, mi, magyarok főként annak örülhetünk, hogy ez a történet is napvilágot látott nálunk, lévén, hogy az egyik legjobb Musso-regényt kaptuk meg (legalábbis véleményem szerint).

Egyfelől, minden megvan benne, amiért a szerző műveit szeretni lehet: egy remekül összerakott krimi-thriller történet, amely azonban nemhogy nem követi a műfaj hagyományait, hanem elég erőteljesen kitágítja annak határait. A történet úgy tud mindvégig hihetetlenül izgalmas és feszültséggel teli lenni, hogy közben az első sortól az utolsóig roppant ízléses marad: nincsenek benne sorozatgyilkosok, véres mészárlások, válogatott kegyetlenséggel elkövetett emberölések, ugyanakkor mégsem tartozik a ma oly' divatos grip lit műfajba, amelynek célközönsége főként a borzongani vágyó női olvasók. Nem, Mussót - egy bizonyos kor felett - kortól és nemtől függetlenül öröm olvasni, mert stílusa és bámulatos történetszövése mindvégig a könyvhöz szegezi az olvasót. 

Habár a korábbi - általam is olvasott - köteteiben is megcsillant már egyedi hangvétele, úgy érzem, ebben a regényben tudta tökélyre fejleszteni mindazt, amit hosszú évek alatt tanult az írás terén. Hősei valódi hús-vér figurák, akik a múltban hibát követtek el - nem is kicsit! -, és amelynek következményeit 25 évvel később is vállalniuk kell. A három barát, de főleg a történetmesélő Thomas feje felett az igazság Damoklész kardjaként lebeg mindvégig - csakhogy, ez talán nem meglepő, ők maguk sem tudják, mi is a teljes igazság. Amikor úgy tűnik, hogy titkuk napvilágra kerül, úgy derül egyre jobban fény a Vince Rockwell-ügy apróbb részleteire, amely egyfelől egészen más meglátásba helyezik a történteket, másfelől a szereplők cselekedeire is más szemmel tekintünk. Az éjszaka és a lányka abból a szempontból is különleges, hogy a szerző nem akarja felmenteni bűneik alól a szereplőket, mégis, egészen egyedi módon hozza el számukra a megnyugvást.   

Így, hogy immáron a negyedik Musso-kötetemen vagyok túl, azt is el kell mondanom, hogy most jöttem rá, miért is szeretem annyira a szerző regényeit. Ahogyan fentebb említettem, minden esetben izgalmas, eredeti történettel és igazi, emberi karakterekkel jelentkezik, ugyanakkor a titok az apró dolgokban rejlik. Minden művébe belecsempészi a valóság egy szeletét: ebben a regényben például a francia politikai életbe nyerünk egy kis betekintést, de éppen csak annyira, hogy az ne váljon zavaróvá. Vagy ott vannak azok a részek, amikor kicsit elkanyarodunk a cselekmény fő vonalától, hogy jobban megismerhessük az adott szereplő (aki lehet akár fő-, akár mellékszereplő) életútját, világfelfogását. Ráadásul Musso egyike azon szerzőknek, akik bámulatos érzékkel képesek frappáns idézeteket választani a fejezetek elé, amiket önmagukban is mindig öröm olvasni. És végül, de nem utolsó sorban: az utolsó oldalakon is képes igazán meglepő fordulatokat hozni, amik nem csak a sztorit teszik izgalmasabbá, de egy egészen megható szerelmi és családi történet végére is pont kerül. Ritkán mondok és írok ilyet, de ebben az esetben abszolút egyet kell értenem a kötet hátulján szereplők mondatokkal: Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet.

Értékelés: 10/10

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman (előkészületben)