Múmiák nyomában

Zombiláz-trilógia 3.

covers_699050.jpgSzerző: Kristina Ohlsson
Cím: Múmiák nyomában (Mumiens gåta)
Fordító: Dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kristina Ohlsson a rejtélyes Eldsalában játszódó trilógiájának harmadik kötete tavaly ősszel látott napvilágot: Herbertnek és Sallynek a zombik és vérfarkasok után a múmiákkal kell felvennie a harcot.

Miután Herbert nagyapja kórházba került, a fiúra féltestvére, Fabian vigyáz eldsalai otthonukban. Egy nap a városka lakói egy hatalmas gödörre lesznek figyelmesek az erdő közepén: a jelek szerint egy régi víztározó omlott be. Herbert és Sally azonban biztos benne, hogy egészen másról van szó. Amikor hatalmas, szőrös pókok lepik el a várost, valamint titokzatos módon feltárul két sír is a temetőben, úgy döntenek, ismét közös erővel derítenek fényt a rejtélyre. A nyomok egy több évszázados családi tragédiához vezetnek, amelynek szereplői még holtukba sem nyughatnak 

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Korábban Bécsben élt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok, Vétkesek) elérhető magyar nyelven, emellett az eredetileg két kötetből álló Martin Benner-szériát (Lotus Blues, Mio Blues - a harmadik kötet tavaly jelent meg svédül), valamint a krimi és a horror határmezsgyéjén álló Beteg lelkek című regényt is olvashattukA szerző 2013-tól jelenteti meg gyerekeknek szóló történeteit, amelyekből eddig - jelen kötettel együtt - hetet adtak ki Magyarországon.

pictures_948.jpg

Kristina Ohlsson (Fotó: moly.hu)

Véleményem szerint a Múmiák nyomában a trilógia legjobban sikerült darabja lett. Ezt akár ennyivel el is intézhetném - de nem fogom -, főleg, mivel aki olvasta az első két részt, bizonyára kézbe fogja venni a sorozatzáró kötetet is. De éppen azért, mert ez a történet annyira magával tudott ragadni felnőttként is, mindenképpen szót kell ejtenem róla bővebben is. Egyfelől, ez a rész önmagában is élvezhető, mert ugyan történik visszautalás régebbi esetekre, de azok ismeretének hiánya nem befolyásolja a jelen cselekmény pontos megértését. (A karakterek megismerése miatt viszont érdemes sorrendben haladni.) Ezt azért is merem ilyen bátran kijelenteni, mert bár az első két részt szoros egymásutánban olvastam, A vérfarkasok titka óta nekem is kimaradt több, mint egy év, ezért aggódtam is az elején, hogy vajon mennyire függ szorosan össze a történet az előzőekkel. 

Herbert és Sally ezúttal a múmiák ellen veszik fel a harcot, de Ohlsson csavar egyet a jól ismert rémtörténeteken, és ezeknek az életre kelt alakoknak egészen új mitológiát ad. Persze, visszakanyarodunk az ókori Egyiptomhoz említés szintjén, de mint utóbb kiderül, Svédországban nem teljesen ugyanúgy mumifikálták a tetemeket, ráadásul a feltámadásukkal és a legyőzésükkel kapcsolatban is egészen új, eredeti dolgot talált ki a szerző. Habár a hősienknek továbbra is szörnyekkel kell megküzdeniük, továbbra sincs szó véres horrorról, nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk nem tud majd nyugodtan aludni, ha kézbe veszi a kötetet, de egy kellemes borzongás attól még biztosított számukra. 

Ahogy említettem, jelen kötet a háromrészes sorozat legjobbja, amely képes a felnőtt olvasókat is kis időre kizökkenteni a valóságból - még akkor is, ha ez a rész sem hibátlan. A szerző néha behoz a történetbe olyan szálakat is, amelyeknek lehetett volna nagyobb jelentősége (például Esmeralda és Heidi, a régészek alakja), valamint maga az eset is túl gyorsan és könnyedén oldódik meg. De persze, lehet, ezek már csak így, harmincon túl tűnnek zavarónak, kisiskolásként valószínűleg nem éreztem volna a hiányosságokat, inkább örültem volna a közös nyomozásnak és az egyébként meglehetősen pergős cselekménynek. 

Egy szó mint száz: a skandináv krimik rajongóinak (hogy lássák, kedvenc szerzőjük, hogyan teljesít egy egészen más műfajban), valamint gyerekeknek egyaránt ajánlatos kézbe venni a trilógiát, ha egy kikapcsolódásra vágynának. És bár mindig öröm egy új Kristina Ohlsson-kötet megjelenése, azért titkon bízom benne, hogy a közeljövőben a felnőtteknek szóló írásai közül is újból szemezget majd az Animus Kiadó.   

Értékelés: 10/9 

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok
Vétkesek

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
Kőangyalok

Zombiláz-trilógia

Zombiláz
A vérfarkasok titka
Múmiák nyomában

Egyéb regények:

Beteg lelkek (krimi)
A kastély titka (gyermekregény)