Ha az élet citrommal kínál...

covers_720809.jpgSzerző: Virginie Grimaldi
Cím: Ha az élet citrommal kínál... (Et que ne durent que les moments doux)
Fordító: Fouilleul Joli
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Virginie Grimaldi neve mára nem ismeretlen a magyarul olvasók előtt, hiszen 2019 óta évente jelennek meg a regényei hazánkban is az Animus Kiadónak köszönhetően. A most megjelent Ha az élet citrommal kínál... cíművel pedig egy mindegyiknél személyesebb történettel ajándékozta meg rajongóit.

A fiatal Lili kisbabája jóval korábban jött napvilágra, mint amennyire várták, így a születése után hosszú hetekig kórházban kell maradnia, élet-halál között lebegve. Lili napjait a féltő gondoskodás és az aggodalom tölti ki, a bizonytalanság mindennél jobban rányomja bélyegét az életére. Kételyeit a hozzá hasonló helyzetben lévőkkel tudja megosztani, akikkel idővel olyan szoros kötődés alakul ki, hogy ismeretlenül is egymás támaszai lesznek. A negyvenes évei végén élő Élise-nek pedig az elengedést kell megtanulnia: lánya évek óta Londonban él, a fia éppen most költözött Párizsba, hogy ott kezdje meg az egyetemi tanulmányait. Az elvált nő így egyik pillanatról a másikra egyedül marad Bordeaux-ban, egyetlen társa fia, Thomas bolondos, eleven kutyája. Élise-nek meg kell tanulnia új életet kezdenie, új hobbikkal, elfoglaltásokkal, és meg kell értenie, hogy az élet - minden változás ellenére - megy tovább.

Virginie Grimaldi 1977-ben született Bordeaux közelében. A nagymamája verses noteszeit olvasva kapott kedvet az íráshoz, nyolcévesen írta meg első regényvázlatát. 2009-ben indította el Femme Sweet Femme nevű blogját, amelynek népszerűsége lehetővé tette, hogy belevágjon első regénye írásába. A korábban magyarul megjelent Merci, nagyik! a második könyve, amely hamar bestsellerré vált, a megfilmesítés jogai is elkeltek. Eddig hét regénye jelent meg Franciaországban, ezek közül a negyedik, a Csillagfényes utazás olvasható még magyarul. A most megjelenő a Ha az élet citrommal kínál... a hatodik könyve, amely 2020-ban látott napvilágot. Virgine Grimaldi egy felmérés szerint jelenleg Franciaország második legolvasottabb kortárs szerzője 877 000 eladott példánnyal (az első helyet 11 éve töretlenül Guillaume Musso bitorolja 1 278 000 példánnyal, őket Franck Thilliez 750 000 példánnyal, Michel Bussi 721 000 példánnyal és Marc Lévy 656 000 példánnyal követi).

q5g4lyutmr3rrsbrwkpbkbt4o4.jpg

Virginie Grimaldi (Fotó: Leextra/Julien Falsimagne)

Habár Virginie Grimaldi regényei elsősorban a női olvasókat célozzák meg, két évvel ezelőtt kíváncsiságból kézbe vettem a Merci, nagyik! című kötetet, amely tetszett annyira, hogy továbbra is figyelemmel kövessem a munkásságát. Ráadásul az utóbbi időben a legtöbb olvasmányom a krimi és a thriller műfajából került ki, így már vágytam egy könnyedebb történetre. De éppen úgy, ahogyan Cecilia Ahern legújabb regényében, a Ha az élet citrommal kínál... címűben is "csalódnom" kellett: ugyanis hiába a vidám hangulatot árasztó borító és a chick-lit műfaj, ez a történet jóval több egy egyszerű limonádé sztorinál.

"Az egyik legnagyobb megpróbáltatás egy szülő számára az, amikor tehetetlen a gyereke szenvedése láttán."

Ahogyan a köszönetnyilvánításból kiderül, a szerző ezt a regényét nem tervezte megírni. Pontosabban: az ötlet nem csak úgy kipattant a fejéből, hanem a való élet adta számára. Grimaldi harmadik fia ugyanis ugyanúgy koraszülött volt, mint a regényben szereplő Lili gyermeke, így tulajdonképpen az írónő saját tapasztalatait, érzéseit vetette papírra. Feltehetőleg éppen ezért a Ha az élet citrommal kínál... egyben terápiaként is szolgált számára, amivel ugyanakkor képes reményt is adni, valamint hitelesen bemutatni egy olyan élethelyzetet, amely bár nem ritka, mégis nagyon sokak számára ismeretlen. 

A történet - ahogyan ez az ismertetőből is kiderül - végig két szálon fut, két különböző életkorban és -helyzetben lévő nő mindennapjaiba tekinthetünk be. A regény egyáltalán nem mondható eseménydúsnak, a cselekménye minimális, de ez ebben az esetben inkább előny, mint hátrány, hiszen ezt a könyvet nem is a történések miatt érdemes kézbe venni, hanem azért, amit közvetíteni akar. Férfiként soha nem fogom átélni, milyen lehet, amikor a gyermeked, aki hónapokig növekedett benned, koraszülöttként jön világra, ahogyan egyelőre az is távol áll tőlem, hogy a közel két évtizeden át nevelt gyerekeim röppennek ki a fészekből, mégis sikerült valamennyire átérezni mindazt a félelmet, aggódást, ami hőseinket jellemezte abban a pár hónapban, amíg belepillanthattunk az életükbe. (Egy fordulatot egyébként mégis tartogat a történet: jelesül, amikor a két szál összeér, ez nem úgy történik meg, ahogyan azt vártuk volna.)

"Egyszer majd mesélek neked azokról, akik csak átutazóban vannak az életünkben, mégis örökre meghatározóak maradnak. Egyszer majd elmesélem neked ezeket a futó, de kitörölhetetlen ismertségeket."

Grimaldi könyve tehát egyáltalán nem tartozik a könnyed olvasmányok közé, még akkor sem, ha a szerző stílusa roppant olvasmányos, és főleg Élise-nek köszönhetően humoros jelenetekből sincsen hiány. Fájdalom és melankólia hatja át ezt a történetet, ugyanakkor mégis ott van benne a hit és a remény fontossága is, így a Ha az élet citrommal kínál... valóban bebizonyítja, hogy minden szorult és kilátástalan helyzetből van kiút, ha erősen bízunk.  

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!