És azután...

covers_476587.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: És azután... (Et après...)
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 360

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Amellett, hogy igyekszem naprakész maradni Guillaume Musso friss megjelenéseivel, akad bőven tartozásom a francia szerző felé, hiszen a régebbi művei már egy jó ideje itt sorakoznak a polcomon. Miközben a hamarosan boltokba kerülő Most című regényére várakoztam, elővettem az egyik legnagyobb sikerét, az És azután...-t.

A New York-i ügyvéd, Nathan del Amico nyolcéves korában majdnem vízbe fulladt, habár minderről mostanra már kevés emléke maradt. A karrierista férfi amennyire sikeres a munkájában, annyira szerencsétlen a magánéletében: felesége - akiért gyerekkora óta rajong - elköltözött és magával vitte a kislányukat is. Miközben Nathan minden erőfeszítésével azon van, hogy újra egy családdá váljanak, felkeresi őt egy sebész, Garrett Goodrich, aki azt állítja magáról, hogy a túlilág hírnöke, így tudja, hogy bizonyos emberek mikor fognak meghalni. Nathan arra a következtetésre jut, hogy az ő ideje is meg van számlálva, így igyekszik mindent elrendezni és jóvá tenni, még mielőtt késő lesz.

Musso egyik legsikerebb regénye, az És azután... 2004-ben jelent meg, a magyar kiadásra három évet kellett várni (akkor még Szerelem életre-halálra volt a kötet címe), a francia szerző pedig ezzel a művével debütált hazánkban. A történet 2010-ben újból napvilágot látott, ezúttal már az eredetihez hű címadással, így a Park Kiadó Musso-életműsorozatában 2018-ban megjelent változat már a harmadik a sorban. A regényből 2008-ban Gilles Bourdos készített mozifilmet, Romain Duris, Evangeline Lilly és John Malkovich főszereplésével.

Az Ulpius-ház Kiadó anno Mussót a "francia Coelhónak" nevezte, amit, megvallom, nem igazán értettem, miután olvastam pár regényét, habár tény, hogy azok már az újabb művei voltak, amik a Park Könyvkiadó gondozásában jelentek meg. Az És azután...-t elolvasva azonban rájöttem, arra, hogy hol lehetett a kapcsolódási pont, bár továbbra is tartom, hogy ez inkább egy hangzatos, semmint valós tartalmú reklámfogás volt a korábbi kiadó részéről. Ebbe a történetbe ugyanis a szerző mindennél több misztikumot, vagy ha pontosabb akarok lenni: spritualizmust hoz be, mint a későbbi (de az általam korábban olvasott) regényeibe, és a fő üzenete is ma már közhelyes számít. 

Pont az általam szintén nagyon szeretett Blake Crouch Menekülj című művénél fogalmaztam meg, hogy mind az írónak, mind az olvasónak roppant nehéz dolga van, ha egy kedvelt szerző korai regényét veszi kézbe, hiszen könnyen csalódás lehet belőle. Félig-meddig most is hasonlóképpen jártam én is, hiszen az És azután...-ból számomra nagyon hiányzott az a plusz, amiért szeretem kézbe venni Musso regényeit, még úgy is, hogy mindettől függetlenül ez a mű is magán hordozza azokat a stílusjegyeket, amik az írót jellemzik és egyedivé teszik. A karakteralkotásra példának okáért már itt sem volt panasz, ahogyan az olvasmányos stílussal, valamint a történetvezetéssel sem volt gond. Habár utóbbi esetében annyi róható fel, hogy kevesebb az izgalom és a fordulat, mint ahogyan megszokhattuk, éppen ezért ez a kötet semmiféleképpen sem sorolandó a thrillerek közé. A negatívumok között kell említenem, hogy a cselekmény a legtöbb ponton kiszámítható, a nagy csattanó pedig szinte teljesen hangtalan lesz - ebből a szempontból szerintem a fülszöveg meglehetősen árulkodó/félrevezető. 

A szerző rajongóinak mindenféleképpen ajánlom elolvasásra, hiszen ez a regény is az életmű részét képezi, illetve abból a szempontból is érdemes kézbe venni, hogy lássuk, honnan is indult be komolyabban Musso sikerszériája.

Értékelés: 10/7

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most (előkészületben)