Mamut a múltból

covers_637396.jpgSzerző: David Walliams
Cím: Mamut a múltból (The Ice Monster)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 498

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Gengszter nagyi, David Walliams első, magyarul megjelent regénye hét évvel ezelőtt látott napvilágot. Azóta a Kolibri Kiadónak hála évről évre olvashatjuk a XXI. század Roald Dahljának titulált szerző mulatságos és tanulságos történeteit, a Mamut a múltból (immáron a tizedik regény!) alig pár napja érkezett a könyvesboltokba. 

1899, a viktoriánus kori London - Elisa, a Nyüves Csarnok névre keresztelt árvaház egyik lakója, megelégelve az otthonban elszenvedett bántalmazásokat, úgy dönt, megszökik a csúnya és gonosz Mrs. Savanyúpofától. Életét az utcán tengeti, egyik nap belopózik a Természettudományi Múzemba, amely annyira magával ragadja, hogy később is visszatérő látogató lesz. Persze, csak titokban, hiszen ha Mr. Ütver, a múzeum biztonsági őre elkapja, akkor könnyedén visszakerülhet az árvaházba. A kislány hamarosan szoros barátságot köt Lülüvel, a takarítónővel, aki éppen annyira együgyű, mint a partvisa. Nem sokkal később világra szóló hírt adnak közzé az újságok: egy több, mint 10000 éves mamutra leltek a tudósok, a tetemet jégbe fagyva pedig a múzeumba szállítják, hogy bárki számára megtekinthető legyen. Elisának azonnal megesik a szíve a - hozzá hasonlóan - apátlan-anyátlan állaton, és a múzeum alagsorában évek óta rejtőző professzor segítségével (no, meg egy életveszélyes kísérlet révén) életre keltik a mamutot. És az igazi kalandok még csak most kezdődnek, hiszen a kihalt állatfaj utolsó élőpéldányát biztonságos helyre kell vinni - ami nem más, mint az Északi-sark!

David Walliamst gyakran hasonlítják Roald Dahlhoz, ami, tekintve határtalan fantáziáját, és különc, eltúlzott, ám mégis szerethető szereplőit, és persze humoros stílusát, egyáltalán nem véletlen. A Mamut a múltból, bár felismerhető a történeten a szerző jellegzetes stílusa, mégis eltér Walliams eddig magyarul is megjelent regényeitől. A mostani kötetre klasszikus kalandregényként is tekinthetünk, amely nincs hiján sem akciónak, sem az elmaradhatatlan tanulságnak, azonban mégis hiányzik belőle a megszokott Walliams-féle bátorság. Értem ez alatt azt, hogy a szerző minden kötetében igyekezett eddig valamilyen tabu- vagy más, teljesen hétköznapi, de mégis nehéz témát feldolgozni (Gengszternagyi - nagyszülő-unoka viszony, halál; Büdöss úr - hajléktalanság; Milliárdos fiú - a pénz nem boldogít; Köténycsel - másság; Az éjféli banda - halálos betegségek; Rosszfiúk - csonka család), ebben a kötetben azonban ennek nyoma sincs.

Ettől függetlenül egyáltalán nem lehet okunk a panaszra, mert a Mamut a múltból egy igazán jó kalandregény. A történet akár a legújabb Disney-Pixar mozifilm alapjául is szolgálhatna, hiszen cselekménye, felépítése ugyanazt a sémát követi, mint az "egeres és lámpás" cég utóbbi egy évtizedének termései. Adott egy hányatatott sorsú főhős, aki minden vele történt rossz ellenére, tiszta szívvel képes tekinteni a világra, és elhatározza, hogy újból életre kelt, majd egy olyan helyre visz egy mamutot, ahol boldogan élhet. Ehhez a küldetéséhez jó páran csatlakoznak (Lülü, a takarítónő és az ő szerelme, Tökmag Tom, a világ legkisebb katonája, valamint a Chelsea, a Királyi Kórház összes gondozottjai - vagyis a nyugállományban lévő katonaság tagjai) és természetesen akadnak olyanok is, akik igyekeznek mind ezt megakadályozni: mint a hírnévre vágyó Professzor vagy Lady Sörét, az orvvadász. Walliams már többször szerepeltette regényeiben az angol királynőt - ám ezúttal, nem II. Erzsébet, hanem Viktória válik fontos karakterré, lévén a szerző most először írt a múltban játszódó történetet. Ennek ellenére a minden kötetben felbukkanó Rádzs nem hiányozhat: pár jelenet erejéig találkozhatunk felmenőjével (I. Rádzs), aki éppen ekkor nyitja meg első saját standját. 

A karakterek terén Walliams tehát hozza a szokásos színvonalat, nekem személyes kedvencem Lülü, a takarítónő lett - felnőtt létemre időnként hangosan felkacagtam a mondatain. A történetet viszont én kissé túlírtnak gondolom, bizonyos jeleneteket nagyon elnyújtott a szerző, időnként úgy éreztem, hogy alig halad előre a sztori. Persze, mivel mindezt humoros formában tálalja, a kisebbek (tehát a célkorosztály) bizonyára élvezni fogják ezeket a fejezeket is. A sztori lezárása kellően megható - visszakanyarodva a fentebb említetthez: ha mozifilm készülne belőle, bizonyára előkerülnének a zsebkendők még a szülőknél is -, és a tanulságot is megkapjuk: ahhoz, hogy igazi hős váljon belőled, nem kell semmilyen szupererő, elegendő egy kicsivel több bátorság és kitartás a céljaid eléréséhez - meg persze az sem az akadály, ha igaz barátokra lelsz útközben.  

A Mamut a múltból összességében egy nagyon jó, humorral átitatott kalandregény, és bár nem ez lesz Walliams legjobb alkotása (legalábbis a szememben), még így is magasan tartja a lécet. Az pedig mindenképpen örvendetes hír, hogy a szerző népszerűsége továbbra is elegendő ahhoz, hogy legalább évi egy kötet magyarul is megjelenjen - habár, én cseppet sem bánnám, ha ez a szám kettőre nőne, mert jópár regénye vár még kiadásra nálunk. 

Értékelés: 10/8 

A szerző magyarul megjelent regényei:

Köténycsel
Büdöss úr

Milliárdos fiú
Gengszter nagyi
Patkányburger
Démoni doki
A nagy szökés
Az éjféli banda
Rosszfiúk 
A világ legrosszabb gyerekei
A világ legrosszabb gyerekei 2.