A szajnai ismeretlen

covers_757754.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: A szajnai ismeretlen (L'Inconnue de la Seine)
Fordító: Király Katalin
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 308

Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt látott napvilágot a Park Könyvkiadó gondozásában Guillaume Musso – akkor igen frissnek számító – regénye, A szajnai ismeretlen, ami valamilyen oknál fogva, ha nem is került ki teljesen a látókörömből, de olvasatlanul várakozott a polcomon. Mivel már csak két kötet hiányzik ahhoz, hogy a francia sikerszerző teljes, magyarul megjelent életművét elolvassam, így gondoltam, idén behozom a lemaradásomat, és végül pár héttel a Ments meg! újabb Musso-regényt vettem a kezembe.

Roxane Montchristien rendőrként dolgozik, ám egy balul elsült nyomozás miatt felettesei lefokozzák, pontosabban áthelyezik őt a Különleges Ügyek Osztályára. Ezt a részleget az 1970-es években hozták létre, hogy az akkoriban divatba jött, természetfelettinek titulált eseteket kivizsgálják. Mára azonban jóformán okafogyottá vált az osztály jelenléte, amelynek mindössze egyetlen tagja van: Mark Batailley. Mark azonban jelenleg kórházban fekszik – a lépcsőn lezuhanva találtak rá –, élet-halál között lebeg. A férfit a balesetekor telefonon egy valóban különleges és szokatlan esethez riasztották: szombatról vasárnapra virradóan egy meztelen lány testét emelték ki a Szajnából. Habár a névtelen lány megszökött az őrizetből, az utána maradt DNS-nyomoknak hála sikerült beazonosítani: Milen Bergmann, a közepesen híres zongorista volt. Csakhogy Milena egy évvel ezelőtt életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. Roxane-t nem hagyja nyugodni az ügy, így nyomozásba kezd, amely fontos szerepet játszik Mark fia, Raphaël, a híres író, aki egykoron Milena élettársa volt.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 20 könyve jelent meg. Hazájában 13 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. A szajnai ismeretlen Musso tizenkilencedik regénye, amely Franciaországban 2021-ben jelent meg. 

ghestzghfrtz-1256x826.webpGuillaume Musso (Fotó: Robert Laffont)

Musso írói pályafutását több különböző korszakra lehet osztani: kezdeti regényeiben inkább a természetfeletti elemek domináltak, a szerzőt nagyban foglalkoztatta a túlvilág, az időutazás, az élet és halál közötti vékony mezsgye – történeteit is ezek köré építette. A későbbiekben – a megmagyarázhatatlan körülményeket megtartva – szép lassan a krimi, thriller irányába mozdult el, majd a 2010-es évek végén művei középpontjában maga írás és az írók személye állt, és ezek már-már filozofikusabb formákat öltöttek, sokkal komolyabb regényeknek tekinthetők. Egy valami azonban minden történetére igaz: tele van meglepetésekkel, és ha még az alapszituáció roppant mód klisésnek is tűnik, a sztori soha nem úgy ér véget, ahogyan azt előre sejtenénk. Sőt, több kötetére is jellemző, hogy a történet felénél vesz egy 180 fokos fordulatot, és a kezdetben mondjuk romantikusnak tűnő szál egy huszárvágással eltűnik, és helyét átveszi az akció.

Emiatt lehet szeretni, nem szeretni – az biztos, hogy Musso képes megosztani az olvasókat (habár hazánkban a jelek szerint többen kedvelik őt, mint nem), és nincs ez másként A szajnai ismeretlennel sem. Habár kritikákat, olvasói véleményeket nem szoktam soha előre olvasni, az többször szembejött velem, hogy ez a regénye sokaknak nem nyerte el a tetszését, erről maga a moly.hu használói is megbizonyosodhatnak, ugyanis ez a műve áll a legkevesebb százalékszámon – jóval elmaradva a többitől. Részben emiatt is halogattam a kötet elolvasását, és kicsit félve is kezdtem bele, mert nem akartam túlságosan is csalódni az általam igen kedvelt szerzőben. Nos, a félelmeim végül hamisnak bizonyultak, mert azon kevesek közé tartozom, akik élvezettel olvasták a történetet – noha azt is látom, hogy a többség miért nem bírta.

Egyrészt Musso maximálisan kipörgeti a meglepetés-faktort, az a rengeteg fordulat, amivel ebben a regényben találkozhatunk, még tőle is szokatlan, és már-már túllép a józan ész határán. Egy roppant összetett, és ennek megfelelően néhol kissé nehezen is követhető a cselekmény, hiszen a szerző olyannyira kitolja az egymásnak ellentmondó tények határait, amit csak egy valóban életszerűtlen magyarázattal tud feloldani. Ezen a helyzeten az sem segít, hogy az olvasó, ahogy tisztulni kezd a kép, próbálja helyére illeszteni a kirakós darabkáit, keresi a miértekre és a hogyanokra a választ, ám egy idő után könnyedén bele is zavarodik. Persze, a végére a legtöbb kérdésre megkapjuk a felelelet, de nem csodálkozom azon, ha ezen a ponton valaki már annyira eltávolodik a történettől, hogy nem tudja befogadni azokat.

Ebben a kötetben ugyanis a szajnai ismeretlen szálán túl csomó olyan dolgot kapunk, aminek első tényleg nincs sok értelme. Kiemelten fontossá válik például a Dionüszosz-kultusz, valamint egy annak eszmeiségében létrejött radikális színházi társulás, amelynek meglehetősen elborult tagjai vannak. A befejezés sem lesz maradéktalanul happy end, sőt, Musso nagyon sokat bíz az olvasó képzeletére is.

Mindent összevetve nekem ez a regény összességében kellemes élményt okozott, egy nap alatt sikerült elolvasom – ami mostanában nálam nagyon ritka, hogy ennyi időt tudok szakítani egy könyvre –, noha azt is elismerem, hogy nem ez Musso legerősebb regénye. Sőt, helyenként én is összecsapottnak éreztem, főleg az elején, ahol annyira in medias res vágunk bele az eseményekbe, hogy azt mindvégig homály fedi, hogy tulajdonképpen mi is volt a felettesek baja Roxane-nal, milyen ügyet és hol rontott el. Ha azonban az ilyen (valóban) apróságokon túllendülünk, akkor azért lehet élvezni ezt a történet, főleg, ha kellően nyitottan állunk a történethez – Musso regényeinél ez amúgy is elengedhetetlen.

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!