Most!

covers_663707.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Most! (L'instant présent)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 280

A Park Könyvkiadó idén két regénnyel is gazdagítja a hazai Guillaume Musso életmű-kiadást, ebből is látszik, hogy a szerző népszerűsége továbbra is töretlen nálunk. Jelen cikkben a frissen megjelent Most! című regényét veszem górcső alá.

A fiatal orvos, Arthur Costello kapcsolata az édesapjával sosem volt tökéletesnek mondható. Éppen ezért lepődik meg, amikor kiderül, hogy az egyetlen öröksége, amit a férfi hagy rá, a 24 Winds Lighthouse neveztű világítótorony. Egyetlen szabály létezik csak: sose nyisd ki a pincében lévő vasajtót! Persze, Arthur kíváncsisága erősebb lesz az intő szónál, ám azzal nem számol, hogy az ajtón átlépve életre gyökerestől és végérvényesen felfordul. Onnantól kezdve átok ül rajta: minden esztendőben csupán egyetlen napot élhet meg teljes valójában, az év többi napja pedig mintha nem is lenne jelen az életében. Miközben Arthur igyekszik felfogni a felfoghatatlant, egyik alkalommal találkozik Lisával, akihez rövid időn belül gyengéd érzelmi szálak kezdik fűzni. 

Mussót olvasni, az élvezetes stílusa mellett, azért is érdemes, mert legtöbb regényével képes megújulni, némi eredetiséget csempészni a jól ismert és használt sablonok közé. Ritka az olyan szerző, akinek könyvét gondolkodás és fülszöveg olvasása nélkül veszem a kezembe, de Musso mindenképpen ezen kevesek egyike. Ez azért jó, mert így semmiféle elvárásom nem lesz a történettel szemben, hagyom magam meglepni, csupán korábbi olvasmányélményeim alapján bízom abban, hogy nem fogok csalódni most sem. Utólag azt mondanám, hogy ebben az esetben jobban is tettem, hiszen a fülszöveg szerintem félrevezető: egyrészt azt sugallja, hogy Lisa a főszereplő, miközben végig Arthur szemszögén keresztül ismerjük meg a történetet, másrészt könnyedén hihetjük azt, hogy egy újabb romantikus történetet kapunk, és ez sem állja meg teljesen a helyét. 

Talán mondhatom azt, hogy a Most! Musso egyik legkülönlegesebb regénye, ami eddig magyarul megjelent. Az időutazás/időugrás-szál - amely bár nem eredeti, a szerző is játszott már a különböző idősíkok között zajló cselekménnyel - önmagában is érdekes, főleg, hogy eleinte nem tudjuk a miért, a hogyan és meddig kérdésekre a választ. Idővel azonban Arthur előtt egyre világosabbá kezd válni a világítótorony átkának rejtélye, és habár a legtöbb válasz csak újabb kérdéseket vet fel egy ideig, egészen addig, amíg rádöbbenünk a szomorú igazságra. (Erről majd kicsit később). A könyv egyik nagy erőssége a szememben, hogy a szerző az időugrásokat kihasználva remekül bemutatja New York és ezáltal az Egyesül Államok történetének negyedszázadát: hiszen Arthur minden felbukkanásakor igyekszik képbe kerülni az aktuális helyzettel. Kulturális és politikai utalásokat hatják át a történetet, persze, ezek mind csak a hangulatfokozásához járulnak hozzá, semmint a cselekmény előremeneteléhez.  

A regény üzenete - amelyre igazából a címet és az alcímet olvasva is rájöhetünk -, hogy éljünk a mában, ne szalasszuk el a pillanatokat, mert különben egész életünkben bánni fogjuk a múltat. Habár Arthur élete túlzó példának tűnhet, de mégis elgondolkodtató, hogy hányan élünk úgy a Földön, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy elrohant mellettünk az élet, és eltűntek a legszebb éveink. Musso pontosan ezt a már-már sablonosnak tűnő, de attól még valóban örök érvényű igazságot kívánja bemutatni az olvasónak, amely pont a közhelyessége miatt számomra egy idő után kicsit sok volt. Nagyon sokáig úgy éreztem, hogy az erős kezdés után a történet egy idő után ellaposodott, Musso fantáziája és kreativitása nem érte el a szokásos mértéket, egészen a befejezésig. Azt már megszokhattuk, hogy a szerző (legalább egy, de néha több) csavarral képes felforgatni a teljes cselekményt, van, hogy a legmisztikusabb dolgokra is ésszerű magyarázatot adva, és ez most sincsen másként. A lezárás - és ezzel a megoldás - végtelenül emberivé, fájdalmassá, egyben mégis gyönyörűvé válik.

Olvasás közben többször volt olyan érzésem, hogy a Most! egy átlagos regény lesz, amelyre nem úgy fogok emlékezni, mint Musso jobb műveire, és több ponton a cselekmény illogikusságára is felfigyeltem, azonban az utolsó fejezetekkel minden értelmet nyert. Biztos vagyok benne, hogy ez a befejezés elég erőteljesen meg fogja osztani az olvasókat, de ettől függetlenül - vagy lehet éppen ezért - mindenképpen érdemes kézbe venni ez a kötetet. Akkor is, ha veterán Musso-olvasók vagyunk, és akkor is, ha ez lesz az első olvasmányunk tőle.

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!