Regényélet

covers_684418.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Regényélet (La vie est un roman)
Fordító: Füsi Lídia
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 224

A Park Könyvkiadó - jó szokásához híven - tavaly is két regénnyel gazdagítja a hazai Guillaume Musso életmű-kiadást, a magyar olvasók legnagyobb örömére. A Regényélet több szempontból is kiemelkedő alkotása a francia szerzőnek, részben, mert talán az egyik legszemélyesebb és legfilozofikusabb műve.

2010 áprilisában a háromkötetes bestsellerszerző Flora Conway williamsburgi lakásából bújócskázás közben nyomtalanul eltűnik a nő hároméves kislánya. A lakás összes ablaka és ajtaja zárva, a biztonsági kamerák sem rögzítettek semmi gyanúsat, a házba sem előtte, sem utána nem lépett be senki más. Flora teljesen összeomlik, főleg, mikor hetekkel később is azt látja, hogy a rendőrség tehetetlen, nyomozásuk nem jut eredményre. A nő rövidesen ráébred, hogy ideje kézbe venni a sorsát, ebben pedig egy Franciaországban élő, magányos és megtört szerző tud egyedül a segítségére lenni. 

Guillaume Musso Franciaországban 10 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, és kétségtelen, hogy hazánkban is az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb kortárs francia írók közé tartozik. Regényeiben hol a romantikus szál, hol a krimi/thriller vonal dominál jobban, de egy minden művében közös: az eredeti látásmód. Musso ugyanis minden történetét - legyen az első blikkre bármilyen sablonos - képes egy igazán üdítő csavarral feldobni és egyedivé varázsolni. Némely könyve éppen ezért igencsak megosztóra is sikeredett, és talán különösen igaz ez a Most! (eredeti megjelenés: 2015), valamint Az írók titkos élete (2019) címűekre, amelyeknek jelen recenzió tárgya akár nem hivatalos folytatása is lehetne. (Főleg, hogy előbbi központi helyszíne, a 24 Winds Lighthouse nevű világítótorony, valamint utóbbi főhőse, Nathan Fawles ebben a regényben is említésre kerül.)

pictures_16313.jpg

Guillaume Musso (Fotó: Joel Saget)

Akárcsak a fentebb említett két kötetben, a Regényéletben is az írók válnak főszereplővé, központi témája pedig maga az írás, amely nem egyszer terápiás jelleggel is bír. Nem véletlen, hogy a Le Parisien Musso egyik legszemélyesebb művének tekinti ezt a művet, hiszen a szerző minden eddiginél jobban elénk tárja saját lelki és gondolatai világát. Ennek köszönhetően a történet nemegyszer válik filozofikus hangvételűvé, a cselekmény mondhatni - főleg Mussóhoz képest - meglehetősen lassabban halad, és hiába ez a szerző legrövidebb regénye a maga alig több mint 200 oldalával, talán mind közül a legtartalmasabb.

"Valóság... Fikció... Számomra mindig is elmosódott a határvonal a kettő között. Igaz és hamis alig különbözik. És nincs nagyobb emberi tévedés, mint azt állítani, hogy csak a valóságban élünk, hiszen ha az ember valóságnak gondol bizonyos helyzeteket, azok a helyzetek menthetetlenül valóságos következményekkel járnak majd."

Anélkül, hogy bármit is elárulnék a történetről - a kiadói fülszöveg is csak halványan sejtet, és én sem terveztem annál többet írni a cselekményről -, fel kell hívnom a leendő olvasók figyelmét arra, hogy ez a történet fokozott koncentrációt igényel. A mussói csavarok száma jelen esetben meghatványozódik, minden új szemszög felbukkanásakor új színezetet és megvilágítást kapnak az addig történtek, a valóság és a fikció többszörösen összemosódik, az olvasó pedig könnyen úgy érezheti, hogy egy olyan spirálba került, amiből nem is annyira könnyű szabadulni. De ez senkit ne tántorítson el attól, hogy kezébe vegye a könyvet - főleg, ha a szerző nagy rajongója -, mert ha teljes szívvel és lélekkel, nyitott gondolkodással tesszük meg ezt, akkor egy igazán üdítő és mélyen elgondolkodtató, szimbolikával teli történetet kapunk, amely könnyedebb stílusa ellenére már-már szépirodalmi műnek is tekinthető. Musso legújabb műve igazi irodalmi bravúr - éppen ezért ajánlatos mindenkinek, akit kicsit is jobban érdekel az írás világa. 

Értékelés: 10/10

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!