Ott leszel?

covers_716784.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Ott leszel? (Seras-tu là ?)
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 304

Guillaueme Musso rajongóinak igazi ajándék lesz a 2022-es év: a francia szerző életművét itthon gondozó Park Könyvkiadó ugyanis a megszokott kettő helyett négy regénnyel bövíti idén a sorozatot. A márciusban érkező A brooklyni lány, valamint az őszi megjelenésű A szajnai ismeretlen először lesz olvasható magyarul, emellett két régebbi - ma már nehezen beszerezhető - regénye is új kiadást kap. Az Ott leszel? már megtalálható a könyvesboltokban, a Visszajövök érted pedig ősszel érkezik.     

A 60 éves Elliott Cooper, a neves San Fransiscó-i sebész egy kambodzsai út során megoperál egy nyúlszájjal született gyermeket. Hálából a falu egyik vajákosa tíz pirulát ad neki, mondván, ezek segítségével teljesülhet a férfi leghőbb vágya, hogy újból láthassa szerelmét. Harminc évvel korábban ugyanis Elliott barátnője, Ilena egy baleset következtében életét vesztette, a férfi pedig azóta sem tudta megbocsátani magának a halálát. A tabletták segítségével azonban visszautazhat a múltba - napra pontosan mindig 30 évvel korábbra -, így találkozik egykori fiatal, forrófejű énjével. Bár Elliott tudja, hogy nem avatkozhat bele a múlt történéseibe, mégsem tudja megállni.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 19 könyve jelent meg. Hazájában 11 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. Az Ott leszel? Musso negyedik regénye, amely Franciaországban 2006-ban, hazánkban négy évvel később, 2010-ben jelent meg először az Ulpius-ház Kiadó gondozásában. A történetből 2016-ban készült egy dél-koreai filmváltozat is, Hong Ji Yeong rendezében. 

Guillaume Musso (Fotó: Joel Saget)

Mindig érdekes és izgalmas vállalkozás egy népszerű szerző korai regényeit kézbe venni, főleg, ha egy annyira folyamatosan megújuló íróról van szó, mint amilyen Musso. A kezdeti műveire jellemző volt a spiritualitás, foglalkoztatta őt a halál utáni vagy pontosabban a túlvilági élet, vagy éppen - mint ahogyan ebben a kötetből kitűnik - az időutazás, vagyis az, hogy mennyire befolyásolható a sors. Ezek a művei még jóval romantikusabbnak is tekinthetők, a krimi-thriller felé később kanyarodott el, habár eleinte itt is megőrizte a természetfeletti vonulatot: a Holnap szereplői két különböző idősíkon élnek, a Central Park hősei pedig egyik pillanatról a másikra találják magukat az otthonuktól több ezer kilométerre. Az életmű későbbi darabjai (Az írók titkos élete, Most!, Regényélet) már jóval filozifikusabb regények, amely az írói létről szóló önvallomásnak is tekinthetők. Aki ismeri tehét a szerző munkásságát, az tudhatja, hogy Mussónál mindig van legalább egy nagy csavar, amellyel képes a feje tetejére állítani az egész történtetet - éppen ezért igazi meglepetés minden regénye, hiszen az olvasó soha nem tudhatja, mire is számíthat pontosan.

Az Ott leszel? című regényével tulajdonképpen biztosra ment, hiszen az időutazás témáját már sokan feldolgozták a romantikus műfajban. Éppen ezért nem is mondható teljesen egyedinek és eredetinek ez az írás - még akkor sem, ha számításba vesszük, hogy a regény bő 15 évvel ezelőtt íródott. Megfigyelhetők a szerzőre ma már jellemzővé vált stílusjegyek a karakteralkotásra és a történetszövésre vonatkozóan, de ezek még nem annyira kiforrottak, mint a pár évvel későbbi regényeiben, ahogyan maga a cselekmény sem rejt annyi fordulatot, mint amennyit várnánk. Pontosabban szólva nem is kell várni, hiszen Musso minden olyant érint, amely a témával kapcsolatban a nagykönyvben meg van írva. Elliott harmincéves énje eleinte nem hiszi el, hogy saját maga látogatta meg a jövőből, ám mikor bizonyossá válik, hogy valami csoda folytán ez mégis lehetséges, már azon kezdenek el gondolkodni, hogyan mentsék meg Ilena életét. Persze, mi már tudjuk, amit hőseink nem, hogy a sors útjai kiszámíthatatlanok, és azzal, hogy egyetlen apró dolgot megváltoztatunk (legyen szó akár egy telefonhívásról vagy egy elejtett mondatról), máris óriási fordulatot vehetnek az események. Néha azt gondoljuk, hogy mennyire boldogan élhetnénk, ha a múltban ez vagy az nem úgy történt volna, de Musso bebizonyítja számunkra, hogy a tragédia elkerülhetetlen - mégha másfajta tragédia is lesz. Mondhatnánk azt is, hogy az élet éppen úgy, ahogy ad, el is tud venni, vagyis következmények nélkül semmi sem maradhat.

"Nagy fájdalommal jár, ha elveszítesz valakit, akit szeretsz. Nincs annál kegyetlenebb dolog a világon."

Hőseinknek is meg kell tanulnia ezt, hogy néha a (vélt) boldogságért áldozatot is kell hoznunk: ha a szerelmet választod, odaveszhet egy több évtizedes barátság vagy imádott lányod soha nem születik meg. Musso a műfaj igényeihez mérten kellő alapossággal foglalkozik az ezzel kapcsolatos kérdésekkel, igyekszik minél szélesebb skálán mozogni, ettől függetlenül - mint a legtöbb időutazásos történetben - azért akadnak logikai bukfencek, amelyeken azonban kár idegesíteni magunkat, hiszen ez általában az efféle sztorik velejárója. Ha ezeket el tudjuk engedni, akkor egy igazán szórakoztató és olvasmányos történetben lehet részünk, amely valóban képes arra, hogy kikapcsoljon minket pár órára.  

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!