A brooklyni lány

covers_727365.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: A brooklyni lány (La Fille de Brooklyn)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 348

Guillaueme Musso rajongóinak igazi ajándék a 2022-es év: a francia szerző életművét itthon gondozó Park Könyvkiadó ugyanis a megszokott kettő helyett négy regénnyel bövíti idén a sorozatot. A tavasszal megjelent A brooklyni lány, valamint az ősszel várható A szajnai ismeretlen először lesz olvasható magyarul, emellett két régebbi - ma már nehezen beszerezhető - regénye is új kiadást kapott/kap. Az Ott leszel? már megtalálható a könyvesboltokban, a Visszajövök érted pedig szintén ősszel érkezik.

Raphaël, a népszerű író egy romantikus hétvégét kíván eltölteni a francia Riviérán a menyasszonyával, Annával. Ám a férfi úgy érzi, hogy a nőnek titkai vannak előtte, így az utolsó estén faggatni kezdi őt, amelynek hatására végül a lány bevallja múltjának sötét oldalát. Raphaël a hirtelen sokktól vezérelve elrohan, ám amikor kis idő elteltével visszatér a hotelbe, már csak a lány hűlt helyét találja ott. Jó barátjával, Marc Caradec nyugalmazott rendőrrel együtt próbál a lány nyomára bukkani, és közben két, közel 10 éves ügyre is fényt derítenek.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 19 könyve jelent meg. Hazájában 11 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. A brooklyni lány Musso tizennegyedik regénye, amely Franciaországban 2016-ban jelent meg. 

Guillaume Musso (Fotó: Joel Saget)

A brooklyni lány - keletkezését tekintve - a jelenlegi Musso-életmű középső harmadában helyezkedik el, ebben az időben a francia szerző már elhagyta a különleges, már-már misztikusnak is nevezhető fordulatokat, thrillerei inkább a hagyományosabb, lightosabb vonalat képviselik, ugyanakkor már megjelenik a későbbi műveiben egyre fontosabb szerephez jutó írói lét. Raphaël maga is író, mint az utóbbi években megjelent regényei (Most!, Egy párizsi apartman, Az éjszaka és a lányka, Az írók titkos élete, Regényélet) hősei, ráadásul Musso már ebben a történetben is játszott egy kicsit korábbi alakjaival, hiszen a Most! főszereplőjéről, Arthur Costellóról is megemlékezik egy mondat erejéig. (Ez a történetek közötti átjárás végül a jelen kötetet követő Egy párizsi apartmanban teljesedett ki, amelybe több korábbi karakterét felvonultatta.)

A történet meglehetősen gyorsan veszi kezdetét, a cselekmény így kissé kapkodósnak hat, mivel Musso nem készítette elő a megfelelő módon a terepet a konfliktushoz. Olvasóként nehezen érthető, hogy Raphaël miért erőlteti annyira, hogy Annát minden titkáról kifaggassa, ahogyan maga a reakció is túl hirtelen és hiteltelen. Azonban, ha elfogadjuk a kiindulási pont kissé mondvacsinált voltát, és tovább lapozunk, egy olyan nyomozásban lehet részünk, amely gyökerei közel egy évtizedre nyúlnak vissza, és nem is állnak meg Franciaország határában: egészen New Yorkig kell utazni az igazság kiderítése miatt. Fejezetről fejezetre bővül az ismeretünk egy korábbi bűncselekményről, és amikor azt gondolnánk, hogy fényt ferült Anna titkára, Musso képes egy újabb csavarral meglepni minket, olyannnyira, hogy a könyv befejezése után rájövünk, hogy mindaz, amit az első fejezetben olvastunk, csak a jéghegy csúcsa volt. Nem is gondolnánk, mekkora lavinát indíthat el egy hétköznapinak is mondható veszekedés, hogy egy ügy mennyire összetett és terebélyes is lehet. 

"...az, hogy nem élünk hazugságban, nem jelenti azt, hogy ne lehetnének titkaink."

A hazai kiadó most először fülszöveg helyett egy rövid idézetet helyezett el kedvcsinálóként a kötet hátoldalán, így erről a történetről valóban vajmi keveset lehetett tudni előzetesen. (Igaz, nálam Musso is azon szerzők közé tartozik, akinek regényeit gondolkodás és előzetes ismeret nélkül szeretem olvasni, így érve el, hogy a meglepetés még nagyobb legyen.) Ez egyfelől igen csak nagy dolog, hiszen ez is azt mutatja, hogy a francia író neve mára a könnyed és felhőtlen szórakozás védjegyévé is vált, másrészt annak a jele, hogy regényeit tényleg úgy érdemes kézbe venni, hogy a lehető legkevesebbet tudunk a történetről. Éppen ezért annak részletes kifejtésébe én sem szeretnék belemenni, álljon itt csupán annyi, hogy aki eddig is rajongója volt Mussónak, az most sem fog csalódni, de bátran próbát tehet vele az is, aki előtt még ismeretlen a munkássága, hiszen A brooklyni lány a szerző erősebb művei közé tartozik, így remek belépővel szolgálhat ebbe a különleges univerzumba.  

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!