Könyvkritikák

2020\04\05

Georgie csodás kísérletei

covers_578673.jpgSzerző: Barry Hutchison
Cím: Georgie csodás kísérletei (Roald Dahl's George's Marvellous Experiments)
Fordító: Beke Zsolt
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 80

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó feltehetőleg azon az állásponton van, hogy a Roald Dahl-életmű keretein belül nem csak a szerző regényeit, hanem az azokhoz kapcsolódó köteteket is megjelenteti magyarul, ami részben örvendetes, még akkor is, ha egy kis sumákolást is érzek a háttérben. 

Roald Dahl egyik legnépszerűbb gyermekregénye, a Georgie és a csodaszérum főkonfliktusát az adja, hogy a címszereplő meg akarja leckéztetni az őt bántó nagymamát, ezért elhatározza, hogy a gyógyszere helyett a saját maga által kotyvasztott varázsszert adja be. Azt, hogy mi sül ki ebből, nem árulnám el, mindenki olvassa el a könyvet, annak, hogy ezt most megemlítettem, pusztán az az oka, hogy a jelen cikk tárgyául szolgáló könyv, ha nem is szorosan, de kapcsolódik a Dahl-regényhez.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2020-ban Barry Hutchison

2020\04\04

Fivérek mindhalálig

Larten Crepsley regényes élete 4.

covers_336264.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Fivérek mindhalálig (Brothers to the Death)
Kiadó: Móra Kiadó
Fordító: Robin Edina
Oldalszám: 240

AZ ELŐZŐ KÖTETRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

2019-ben határoztam el, hogy minden hónapban újraolvasom azokat a regényeket, amelyek gyerekként, tinédzserként nagy hatást gyakoroltak rám, valamint, kicsit behozom a lemaradásomat bizonyos szerzők, sorozatok terén. Darren Shan első sagája, a Vámpír-könyvek újrázás volt, az előzménysorozat azonban anno kimaradt, így most ezzel a négy kötetből álló szériával folytatom a sort.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban

2020\04\03

Adj esélyt!

covers_510888.jpgSzerző: Bálint Erika
Cím: Adj esélyt!
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES KRITIKA!

Bálint Erika könyvére teljesen véletlenül figyeltem fel, már azt sem tudnám megmondani, hogy hol jött velem először szembe a kötet, de megnéztem a könyvtárunk online katalógusában, hogy ott megvan, és nem is kölcsönözte ki senki, így gondoltam, teszek vele egy próbát. A helyzet azonban korántsem volt ilyen egyszerű, mert éppen mikor beértem, és keresni kezdtem, nem találtam a helyén, a könyvtárosunk is kutatta nagy erőkkel, hiszen látta ő is, hogy éppen elérhető. Kiderült, hogy pont akkor vette ki más is, így közel egy hónapot kellett várnom rá, mire én is hozzájutottam. De ahogyan mondani szokták, ami késik, nem múlik, így végül én magam is megszereztem és elolvastam. 

Az ötvenes évei közepén járó, sebészként számottevő sikereket elért Adorján tizenhárom évvel ezelőtt meghozott egy döntést, aminek súlyát a mai napig cipelni kényszerül. Annak ellenére, hogy világéletében tudta, a férfiakat szereti, feleségül vette Évát, aki gyermeket szült neki. Adorján azonban - amikor nem volt képes tovább hazugságban élni - idővel elhagyta a nőt, bevallva előtte titkát. Azóta nem láthatta fiát, Tomit, aki mindvégig abban a hitben élt, hogy apja meghalt. Ám Adorján súlyos beteg, rákos, és tudja, hogy már csak hónapjai vannak hátra, ezért úgy dönt, hogy felkeresi a fiút, hogy tisztázza vele a történteket. Éva azonban még mindig gyűlöli a férfit, Tomit pedig sokként éri az igazság. Vajon sikerül mindannyiuk számára a megbocsátás, amíg nem lesz túlságos késő?

More:

Könyvmolyképző Bálint Erika Olvastam 2020-ban

2020\03\31

A végzet szentélye

Larten Crepsley regényes élete 3.

covers_322136.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A végzet szentélye (Palace of the Damned)
Kiadó: Móra Kiadó
Fordító: Robin Edina
Oldalszám: 228

AZ ELŐZŐ KÖTETRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

2019-ben határoztam el, hogy minden hónapban újraolvasom azokat a regényeket, amelyek gyerekként, tinédzserként nagy hatást gyakoroltak rám, valamint, kicsit behozom a lemaradásomat bizonyos szerzők, sorozatok terén. Darren Shan első sagája, a Vámpír-könyvek újrázás volt, az előzménysorozat azonban anno kimaradt, így most ezzel a négy kötetből álló szériával folytatom a sort.

More:

2020\03\21

Kick-Ass - Ha/Ver 1-4.

covers_519435.jpgSzerző: Mark Millar
Cím: Kick-Ass - Ha/Ver 1-4. kötet (Kick-Ass 1-4.)
Fordító: Sepsi László
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 208 / 136 / 192 / 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az utóbbi időben nagy elmaradásaim vannak képregények terén, igaz, ebben közrejátszik az is, hogy a sorozatokat egyben szeretem elolvasni, így inkább bevárom, amíg teljessé válik itthon a széria. Persze, az ember kicsit nehezebb helyzetben is van ebben az esetben, mert a villamoson vagy a metrón ülve nem fog előkapni, főleg nem egy ilyen nagy formátumú képregényt, no, nem azért mert ciki lenne, hanem mert annyira szépek, hogy inkább vigyáz rá, és a négy fal között tartja. Mivel én alapjáraton nagyon keveset tartózkodom otthon (annak az időnek 70 %-át pedig alvássam töltöm), így viszonylag ritkán is jutok képregényekhez. A most kialakult, igen szomorú helyzetnek és az azzal járó önkéntes karanténnak köszönhetően azoban mindezt pótolhattam, így az önálló történetek mellett bele vethettem magam Mark Millar és John Romita Jr. közös képregényébe, aminek a napokban jelent meg a negyedik, zárókötete.

Dave Lizewski teljes mértékben átlagos tini. Gimibe jár, van egy-két barátja, akikkel megbeszélheti a legújabb képregényes sztorikat, hogy aztán közösen álmodozhassanak a csajokról, akik persze emberszámba sem veszik őket. Dave azonban nem hajlandó feladni az álmait, így elhatározza, hogy ő lesz a legelső valódi szuperhős. Hirtelen felindulásból rendel is a netről egy búvárruhát, hogy aztán abban grasszálva vegye üldözésbe a rosszfiúkat. A terve egészen az első éjszakáig zseniálisnak is tűnik, amikor is a rosszfiúk megverik, megkéselik, ráadásul egy autó is elüti. Dave a kórházi ágyán megfogadja, hogy felhagy a szuperhősködéssel, azonban később mégis újból magára ölti Ha/Ver alakját. Az egyik, önként vállalt küldetése során találkozik Kis Döggel (aki valójában egy 11 éves kislány) és VérProfival (az apjával), akik - lekaszabolva egy egész bűnbandát - megmentik a fiút életét. Innentől kezdve azonban nincs visszaút, Dave egy olyan világba csöppent bele, amelyből nem lehet csak úgy, egyszerűen kihátrálni.

More:

Fumax Kiadó Mark Millar John Romita Jr. Olvastam 2020-ban

2020\02\29

Tengernyi vér

Larten Crepsley regényes élete 2.

covers_303391.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Tengernyi vér (Ocean of Blood)
Kiadó: Móra Kiadó
Fordító: Szűcs Teréz
Oldalszám: 192

AZ ELŐZŐ KÖTETRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

2019-ben határoztam el, hogy minden hónapban újraolvasom azokat a regényeket, amelyek gyerekként, tinédzserként nagy hatást gyakoroltak rám, valamint, kicsit behozom a lemaradásomat bizonyos szerzők, sorozatok terén. Darren Shan első sagája, a Vámpír-könyvek újrázás volt, az előzménysorozat azonban anno kimaradt, így most ezzel a négy kötetből álló szériával folytatom a sort.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban

2020\02\19

Georgie és a csodaszérum

covers_320267.jpgSzerző: Roald Dahl
Cím: Georgie és a csodaszérum (George's Marvellous Medicine)
Fordító: Borbás Márta
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 112

SPOILERMENTES KRITIKA

2014-ben a Scolar Kiadó tett kísérletet arra, hogy hazánk fiatalabb generációjával megismertesse Roald Dahl nevét. Akkor három kötet jelent meg (Danny, a szupersrác, Charlie és a csokigyár és a Georgie és a csodaszérum), a kiadás azonban félbeszakadt. Két évvel később, a Kolibri Kiadó indította útjára az új életműsorozatot, amelyben eddig öt regény (A barátságos óriás, Matilda, Charlie és a Nagy Üveglift, Fantasztikus Róka úr, Boszorkányok), valamint egy különleges album (Georgie csodás kísérletei) látott napvilágot.  

Lápi Georgie szüleivel és undok nagymamájával él együtt. Amikor anya és apa dolgozni megy, a kisfiút a Nagyi gondjaira bízzák, aki minden percben ugráltatja és szekírozza a fiút. Egy nap Georgie-nak elege lesz, és kitalálja, hogy az előírt orvosság helyett saját maga készít csodaszérumot, amivel örökre megváltozatja a nagymamát. Csakhogy a terve nem egészen úgy sül el, ahogyan ő azt tervezte.

More:

Scolar Kiadó Roald Dahl Olvastam 2020-ban

2020\02\12

A barátságos óriás

covers_572752.jpgSzerző: Roald Dahl
Cím: A barátságos óriás (The BFG)
Fordító: Nagy Sándor
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 292

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó 2016 augusztusában, a mozifilm premierjéhez igazítva jelentette meg hosszú évtizedek után újra Roald Dahl klasszikusát, A barátságos óriást. A korábban Szofi és a HABÓ címmel kapható könyv egyben a Dahl-életmű nyitókötete is volt, amelynek azóta már a soron következő része, a Matilda is a könyvesboltok polcára került. A regény most az életműhöz igazodva új borítóval jelent meg.

Az év legsötétebb óráján, amelyet a kis Szofi, aki egy árvaházban nevelkedik, csak úgy hív, hogy a boszorkányok órája, feltűnik a városban egy óriás. Mivel a kislány meglátja őt, a hatalmagos azonáltal barátságos óriás, vagyis HABÓ magával viszi őt a saját országába. A kedves, jóravaló behemót kilóg a társai közül: míg azok minden éjjel gyermekekre vadásznak, akiket aztán felfalnak, ő álmokat gyűjt és a fertelmes orrborkán éli az életét. Mikor a kislány tudomására jut, hogy az óriások London gyermekeit akarják megenni, közös erővel igyekeznek felvenni a harcot. Ez azonban már komoly államügy, így az angol királynő is színre lép, mindez egy roppant mulatságos, nyelvi leleménnyel megírt történetben.

More:

2020\01\11

Gyilkos születik

Larten Crepsley regényes élete 1.

covers_245770.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Gyilkos születik (Birth of a Killer)
Kiadó: Móra Kiadó
Fordító: Rippel Károly
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES KRITIKA!

2019-ben ismét belevágtam a Darren Shan regényes története sorozatba, amely egyrészt remek nosztalgia volt számomra, másrészt rájöttem, hogy én felnőttfejjel is nagyon bírom ezt a pasit és a történeteit, harmadrészt meg az utóbbi években nagy lemaradást halmoztam fel. Mindezen felbuzdulva a folytatás mellett döntöttem, tehát idén is havi egy regényt elolvasok a szerzőtől, és mi más következhetne, mint maga az előzmény, amely Larten Crepsley regényes történetét meséli el.

A történet kezdetén Larten még a tizedik életévét sem töltötte be, de már egy gyárban dolgozik unokatestvérével és jó barátjával, Vur Horstonnal. Családjával együtt – sok már polgártársukhoz hasonlóan – mélyszegénységben élnek, és ha mindez nem volna elég, kegyetlen főnökük is minden alkalmat megragad, hogy hatalmával visszaélve bántsa és eltiporja a gyengébbeket. Egy végzetes napon a gyermek Larten gyilkossá válik, így menekülnie kell a városból. Útja keresztezi Seba Neil-ét, a vámpírét, aki inasává fogadja őt, ezzel pedig főhősünk is az éjszaka teremtményévé válik.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban

2019\12\26

A Végzet fiai

Vámpír-könyvek 12.

covers_2636.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A Végzet fiai (Sons of Destiny)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 232

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Én magam sem hiszem el, hogy sikerült minden további nélkül teljesítenem a saját magam által felállíttott Darren Shan-újraolvasás kihívásomat. (Aki ismer, az tudhatja, hogy általában hatalmas lelkesedéssel vetem bele magam minden ilyenbe, de nagyon kevés esetben jutok el a célig.) Ugyanakkor nem csak emiatt vagyok boldog, hanem mert arra is rájöttem, hogy némely gyermek- és/vagy tinédzserkori kedvencemet ugyanakkora lelkesedéssel vagyok képes most is olvasni, és hogy vannak olyan regények, amik semmit nem veszítettek az értékükből. Darren Shan vámpír-történetei pedig pont ilyenek. 

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\12\25

Kalapos Macska visszatér

covers_569730.jpgSzerző: Dr. Seuss
Cím: Kalapos Macska visszatér (The Cat in the Hat Comes Back)
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó pár évvel ezelőtt, egészen pontosan, 2016-ban döntött úgy, hogy a Kolibri Klasszikusok sorozat keretén belül - a magyar könyvkiadás egyik nagy hiányosságát pótolva - gondozni kezdi Dr. Seuss. Ennek eredményeként idén már a hetedik mesét olvashatjuk a nagyszerű szerző tolmácsolásában, ráadásul most egy régi nagy kedvenc tér vissza.

Aki nem más, mint a Kalapos Macska. Ugye emlékszünk még rá, mennyi galibát okozott Sárinak és a testvérének? Ez most sem lesz másként: amíg a két gyermek odakint havat lapátol, addig Macska barátunk a házban rendetlenkedik. Először a maga után hagyott foltot kell bármi áron eltüntetni, később pedig megismerhetjük azt a 26 minicicát, akik a kalapja alatt rejtőznek.

More:

Kolibri Kiadó Dr. Seuss Olvastam 2019-ben

2019\12\16

Vérvirág

covers_549020.jpgSzerző: Louise Boije af Gennäs
Cím: Vérvirág (Blodlokan)
Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Torma Péter
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES KRITIKA!

Új szerző hazai bemutatkozása mindig örömmel tölti el az olvasó szívét, különösen, ha a számára kedves műfajon belül történik a debütálás. No meg, főleg, ha olyan író művét olvashatjuk, mint a svéd Louise Boije af Gennäs.

Sara látszólag teljesen boldog életét élt, amíg apja titokzatos körülmények között el nem hunyt. Azóta a lány nem találja önmagát: pszichológushoz jár, próbálja újra kezdeni az életét. Ez többnyire sikerül is neki: Stockholmba költözik, ahol egy kávézóban kezd dolgozni, és egy lepukkant szobát bérel. Nem sokkal később azonban feltűnik a színen Bella, aki egy menő PR-ügynökséghez csábítja, szegényes albérletét pedig luxuslakásra cseréli. Csakhogy a múlt árnyai tovább kísértik Sarát, és már maga sem tudja eldönteni, hogy mi a valóság és mi a képzelet. Apja halálát egyre nagyobb homály fedi, régi-új barátai is egyre furcsábban viselkednek, valaki (vagy valakik) pedig a bolondját járatják vele. A helyzet csak fokozódik, amikor a nő megtalálja apja jegyzeteit, amelyből kiderül, hogy egy hatalmi-politikai játszma kellős közepébe csöppent bele.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Louise Boije af Gennäs

2019\12\10

Rosszfiúk

covers_571903.jpgSzerző: David Walliams
Cím: Rosszfiúk (Bad Dad)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 448

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Gengszter nagyi, David Walliams első, magyarul megjelent regénye hat évvel ezelőtt látott napvilágot. Azóta a Kolibri Kiadónak hála évről évre olvashatjuk a XXI. század Roald Dahljának titulált szerző mulatságos és tanulságos történeteit, a legfrissebb, immáron a kilencedik regény idén ősszel érkezett a könyvesboltokba.

Márk apukája híres roncsderbi-versenyzőként keresi a kenyerét, azonban egy nap szörnyű balesetet szenved. Onnantól kezdve gondtalan életük egycsapásra megváltozik: Jánost, a fiú apukáját a felesége elhagyja, így apja és fia ketten maradnak, ráadásul a férfi el is adósódik. Végső elkeseredésében, hogy Márknak szuper ajándékot tudjon venni, a helyi maffiához fordul, akik a kölcsönért cserébe a későbbiekben is igényt tartanak autóvezetői képességeire. Márk sejti, hogy az apukája titkol előtte valamit, így egyik éjszaka úgy dönt, követi őt...

More:

2019\11\28

A Paganini-szerződés

covers_557561.jpgSzerző: Lars Kepler
Cím: A Paganini-szerződés (Paganinikonraktet)
Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Papolczy Péter
Oldalszám: 496

SPOILERMENTES KRITIKA!

Joona Linna bűnügyi felügyelőnek ezúttal az üde stockholmi nyárban kell megoldania élete egyik legnagyobb rejtélyét, és megküzdenie a legveszedelmesebb férfival, akivel valaha összehozta a sors. Hogyan fullad vízbe valaki egy hajó fedélzetén? Miért akasztja fel magát egy kiváló egészségnek örvendő, magas rangú köztisztviselő a csillárra? Joona Linna ezúttal is bízik a megérzéseiben, de ezeket derekas rendőri munkával alá is támasztja. Nyomokat keres, nézi, hol poros a könyvespolc, törölt e-maileket állít vissza, hogy lassanként összeálljon a történet, ami egyre inkább a svéd fegyverexport körül látszik forogni. De vajon mi rejtegetnivalójuk van a fegyvergyáraknak? És miért bukkan fel lépten-nyomon a "rémálom" szó? Talán azért, mert vannak szerződések, amiket a halállal sem lehet felmondani.

More:

2019\11\10

Az Árnyak Ura

Vámpír-könyvek 11.

covers_2634.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Az Árnyak Ura (The Lord of the Shadows)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 216

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Lassan végéhez közeledik az éves Darren Shan-kihívásom és magam sem hiszem el, milyen gyorsan elrepül(t) a 2019-es esztendő, hiszen a sorozat utolsó előtti, tizenegyedik kötetét fejeztem be.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\10\08

A Lelkek Tava

Vámpír-könyvek 10.

covers_2633.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A Lelkek Tava (The Lake of Souls)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 240

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Van ez az éves Darren Shan-kihívásom, amelynek lényege, hogy egy év alatt újra olvasom a teljesen Vámpír-könyvek sorozatot, minden kötetet az adott hónap elején. Magam sem gondoltam volna, hogy ennyire repül az idő, de máris itt a tizedik kötetnél járok, amely azt is jelenti egyben, hogy az utolsó trilógiába vágunk bele.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\10\06

Aranykalitka

covers_549021.jpgSzerző: Camilla Läckberg
Cím: Aranykalitka (En bur av guld)
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A hazánkban is igen népszerű Camilla Läckberg a Fjällbacka-sorozat eddigi tíz kötete után egy vérbeli drámával tér vissza. Az Aranykalitkában a megaláztatásról, megcsalásról és egy pokoli bosszúról olvashatunk.

Faye élete látszólag gondtalan, mindene megvan, amire az emberek vágynak: egy jóképű és milliomos férj, gyönyörű gyermek, mesébe illő otthon. Ám mint tudjuk, a látszat mindig csal: a nő álmában sem gondolná, hogy férje képes lenne őt megcsalni, ezért is sokkhatásként mikor rajtakapja egy nála jóval fiatalabb nővel a saját otthonukban. A megtört nő azonban hamarosan talpra áll, és ördögi bosszút foglal: elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, de tönkreteszi a férjét. Aki még nem is sejti, milyen hatalmas ellenséget szerzett magának: Faye múltja ugyanis megannyi titkot rejt.

More:

Animus Kiadó Camilla Läckberg Olvastam 2019-ben

2019\09\29

A világ legrosszabb gyerekei 2.

covers_532983.jpgSzerző: David Walliams
Cím: A világ legrosszabb gyerekei 2. (The World's Worst Children 2.)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

David Walliams, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb kortárs gyermekkönyv-szerzője a tavalyi évben ünnepelte írói munkásságának 10. évfordulóját, ennek alkalmából jelentette meg itthon a Kolibri Kiadó A világ legrosszabb gyerekei című, mondhatni rendhagyó kötetet, amely ezúttal a kisebbeket célozta meg. Idén tavasszal pedig megjelent a folytatás, és ha minden igaz, nem kell sokat várni a harmadik, „trilógia-záró” kötetre sem.

A kötetben ismét 10 különböző történetet olvashatunk, tíz nagyon rosszcsont gyerekről, akik a legkülönfélébb gonoszságokat és gusztustalanságokat találják ki. Ott van például Finnyás Fajsz, aki édességen kívül semmi mást nem hajlandó enni, míg nem egy nap a zöldségek és a gyümölcsök fellázadnak és bosszút állnak rajta. Vagy Lusta Ádi, aki sosem írja meg a házi feladatot, egy este azonban meglátogatja őt a történelem öt leggonoszabb kísértete. És persze ne feledkezzük meg Borzadály Hildegárdról sem, aki imádja a férgeket és azokkal ijesztegetni társait.

More:

Kolibri Kiadó David Walliams Olvastam 2019-ben

2019\09\08

Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa

covers_539649.jpgSzerző: Jan Stocklassa
Cím: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa (Stieg Larsson arkiv)
Fordító: Patat Bence
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Izgalmas dokumentum-regény látott napvilágot 2018-ban Svédországban, amely nem csak azért volt számottevő a sajtó figyelmére, mert egy máig megoldatlan gyilkosság nyomába eredt, hanem mert mindezt a már elhunyt, ám továbbra is az egyik legnépszerűbb svéd író, Stieg Larsson iratai alapján tette. Jan Stocklassa írása több mint 50 országban jelent meg azóta, Magyarországon az áprilisi Könyvfesztivál egyik nagy durranása volt.

1986. február 28-án este, Olof Palme, svéd miniszterelnök és családja moziba ment. A film megtekintése után fiuk hazament, Palme és felesége pedig gyalog akarták megtenni az utat az otthonukig. Ám az éjszaka tragikus fordulatot vett: egy férfi mögéjük lépett és egyetlen lövéssel kioltotta a miniszterelnök életét, feleségére pedig rálőtt, de célt tévesztett. A gyilkos elrohant, és azóta, vagyis több mint 30 éve nem sikerült a nyomára akadni. Kinek állhatott érdekében megölni a politikailag igen aktív Palmét? A szélső-jobboldaliaknak? A dél-afrikaiaknak? Vagy csak egy szerencsétlen véletlen folytán alakultak így az események?

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Jan Stocklassa

2019\09\02

A hajnal gyilkosai

Vámpír-könyvek 9.

covers_2632.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A hajnal gyilkosai (Killers of the Dawn)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Izgalmas fordulóponthoz érkezett Darren Shan regényes története a kilencedik, A hajnal gyilkosai című résszel. Közeledik a végjáték, a Vérszipolyok Ura utáni hajsza, valamint a két tábor közötti harc helyzete egyre élesebbé válik.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben