Könyvkritikák

2020\09\16

Ezüstszárnyak

Faye 2.

covers_624164.jpgSzerző: Camilla Läckberg
Cím: Ezüstszárnyak (Vingar av Silver)
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 320

AZ ELŐZŐ RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

Az Ezüstszárnyak ha nem is az év, de az ősz egyik legjobban várt könyve volt számomra. Az Aranykalitka című regénnyel ugyanis Läckberg nemcsak azt bizonyította be, hogy a Fjällbacka-sorozaton túl is tud izgalmas történettel jelentkezni, hanem azt is, hogy a bosszú-drámákban is éppen olyan otthonosan mozog, mint a krimikben. A továbbiakban igyekszem spoilermentes lenni, de az első kötet történéseire történhet utalás, így mindenkinek csak akkor ajánlom az olvasás folytatását, ha már túl van az Aranykalitkán.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Camilla Läckberg Olvastam 2020-ban

2020\09\10

Vadászkutyák

William Wisting 8.

covers_596593.jpgSzerző: Jørn Lier Horst
Cím: Vadászkutyák (Jakthundene)
Fordító: Török Ábel
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 336

Az Animus Kiadó a Skandináv krimik keretén belül mutatta be Jørn Lier Horst norvég szerzőt, aki nálunk a felnőtt olvasók körében a Fekete nap című kötettel debütált. Idén nyáron pedig meg is érkezett a folytatás, amelyben William Wisting nyomozó élete legnehezebb próbatétele elé kerül.

Cecilia Linde, egy gazdag és befolyásos család tinédzserkorú gyermekének 17 évvel ezelőtti elrablás és meggyilkolása egész Norvégiát megrázta. A nyomozást William Wisting vezette, akinek most – a gyilkosként letartóztatott és elítélt Haglund szabadulását követően – újból meggyűlik a baja az esettel. A férfi ugyanis azt állítja, hogy hamis bizonyítékok miatt ítélték el, így Wistinget, az ügy kivizsgálásáig felfüggesztik. Eközben a történelem megismételni látszik önmagát: egy újabb fiatal lány tűnik el, az elrablásának körülményei pedig kísértetiesen hasonlítanak Ceciliáéhoz.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Jørn Lier Horst Olvastam 2020-ban

2020\08\02

Sötétben

cara_hunter_sotetben_fedlap.jpgSzerző: Cara Hunter
Cím: Sötétben (In The Dark)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 464

SPOILERMENTES KRITIKA!

Cara Hunter hat kötetesre tervezett (amelyből négy már magyarul is megjelent) sorozatával június elején ismerkedtem meg igazán: habár már közel egy éve a polcomon várakoztak az egyes regények, alig pár hete jutottam odáig, hogy kézbe is vagyem őket. Az Egy közeli ismerős eléggé meggyőző volt, így minden erőmmel azon vagyok, hogy minél hamarabb behozzam a lemaradásomat.

Adam Fawley-nak és csapatának ismét egy szövevényes üggyel kell szembe néznie: egy újonnan megvásárolt ház felújításakor a szomszédos épület pincéjében egy fiatal nőre és egy alig kétéves gyermekre találnak. Minden jel szerint a két személy már évek óta a föld alatt raboskodik, sőt, feltehető, hogy a kisfiú soha életében nem látta a napvilágot, tekintve, hogy a ház falai között fogant és született meg. A helyzetet bonyolítja, hogy a lányt sokkos állapotban találják, a tulajdonos pedig egy idős ember, aki semmire nem emlékszik az elmúlt időkből. Miközben Fawley lázasan igyekszik megoldani a megoldhatatlant, a látóterükbe kerül egy régebbi, már lezárt eset, amelyben egy ismert riporternőnek tűnt egyik napról a másikra nyoma. Bár látszólag a két esetnek semmi köze nincs egymáshoz, a szálak szép lassan mégis egybe fonódnak.

More:

XXI. Század Kiadó Cara Hunter Olvastam 2020-ban

2020\07\14

Vezeklés

covers_494287.jpgSzerző: Jodi Picoult
Cím: Vezeklés (The Storyteller)
Fordító: Babits Péter
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 580

A KRITIKA APRÓBB SPOILERT TARTALMAZ!

Jodi Picoult regényeiről való elmélkedéseimet mindig hosszas bekezdésekben szoktam taglalni. Ez most sem lesz másképp: a következőkben egy részletes és igen személyes hangvételű írást olvashattok tőlem.

Sage Singer egy keresztény pékségben, a Mindennapi Kenyerünkben dolgozik pékként. A környéken ő készíti a legfinomabb süteményeket, így a Mary, az ex-apáca által alapított bolt igen népszerű a vásárlók körében. És Sage is kedveli, leginkább azért, mert éjjel kell dolgoznia, nappal pedig alhat, így senki nem látja sebhelyes arcát. Egyedül egy terápiás csoportba hajlandó elmenni, amely a halál és a gyász könnyedebb feldolgozását hivatott elősegíteni. Itt ismerkedik meg a kilencvenes éveinek közepén járó Josef Weberrel, aki egy nap különös kéréssel fordul felé: arra kéri, hogy ölje meg őt, amiért hetven évvel ezelőtt náci tisztként több száz zsidó életét oltotta ki. Sage-et - akinek nagyanyja Holokauszt-túlélő - sokkolja a hír, de később úgy dönt, feljelenti a férfit. Ám úgy tűnik, nem egyszerű bebizonyítani valaki bűnösségét, és azon is el kell gondolkodnia, hogy ő vajon nem válik-e ugyanolyanná, ha teljesíti a szokatlan kérdést.

More:

2020\06\13

Egy közeli ismerős

covers_495787.jpgSzerző: Cara Hunter
Cím: Egy közeli ismerős (Close To Home)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES KRITIKA!

Cara Hunter könyvsorozatára akkor figyeltem fel, amikor a szerző tavaly ősszel hazánkban járt és dedikálta az Adam Fawley-sorozat addig megjelent három könyvét. Ezen felbuzdulva mindhárom regényt megvásároltam, alá is írattam, de az olvasásukat csak tologattam magam előtt. Most viszont, amikor már a negyedik rész került a boltokba, úgy gondoltam, ideje behoznom a lemaradásomat, így hát belevetettem magam az Egy közeli ismerősbe, bízva abban, hogy egy új, kedvenc krimi-sorozatot avathatok fel.

A nyolcéves Daisy Mason a családi kerti parti kellős közepén tűnik el. Sem a szülők, sem a vendégek nem észleltek semmi gyanús körülményt, így fogalmuk sincs, pontosan mikor és hogyan veszhetett nyoma a kislánynak. Az ügy Adam Fawley detektívfelügyelő asztalára kerül, aki maga is pár hónappal korábban vesztette el gyermekét, így különösen érdekletté válik az ügyben. Mivel a hasonló eseteknél tíz alkalomból kilencszer közeli ismerős a tettes, így a férfi és csapata el kezdi felkutatni a család életét, akiknek a múltja bizony sötét titkokat rejt.

More:

2020\06\12

Zom-B

covers_359416.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Zom-B (Zom-B)
Fordító: Magyari Andrea
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az immár másfél éve tartó Darren Shan-kihívásom következő állomása a szerző legutolsó, itthon is megjelent sorozatának, a Zom-B-nak a nyitókötete. A vámpírok, démonok és szellemek után az ír származású szerző az élőhalottak világába kalauzolja a horrorra fogékony ifjú olvasókat.

A történet főhőse a gimnazista B, aki rasszista és agresszív apjával, valamint a férjének teljes mértékig behódoló anyjával él együtt. Amikor arról kezdenek hírt adni a televíziók, hogy Írországban megjelentek a zombik, B és családja, valamint barátaik mind a média újabb hazugságának titulálja az ügyet. Csak hogy amikor pár héttel később feltűnik a színen egy titokzatos alak, és fényes nappal egy csecsemőt is megpróbálnak elrabolni, a londoniak is gyanakodni kezdenek. Nem sokkal később pedig B iskoláját is megszállják az élőhalottak.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban

2020\06\09

Második látásra

covers_589302.jpgSzerző: Jodi Picoult
Cím: Második látásra (Second Glance)
Fordító: Novák Petra
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 464

SPOILERMENTES KRITIKA!

Az Athenaeum Kiadó jóvoltából május végén újabb kötettel bővült a hazai Jodi Picuolt-életmű kiadás. Ezúttal a szerzőnő egy régebbi írását vehetjük kezünkbe, de ősszel érkezik a legújabb regény A két út könyve címmel. 

Ross Wakeman az az ember, aki bármennyire is szeretne, nem tud meghalni. Mióta elvesztette élete szerelmét, Aimeet egy autóbaleset során, megszállottan akarja viszont látni a nőt - ha kell, akár a túlvilágon is. Ez azonban nem akar összejönni neki, ám a túlvilág egyéb szellemei időnként tiszteletét teszik nála. Amikor az egyik Vermont államban lévő városkában egy régi földterületre - amely a hiedelmek szerint ősi indiántemető - modern üzletközpontú építést terveznek elkezdeni, furcsa dolgok történnek Comtosookban: a hőmérséklet nyáron fagypont alá esik, az égből rózsaszirmok kezdenek hullani, az emberek hirtelen elfelejtik, mi is történt velük az elmúlt percekben. A vállalkozó Ross segítségét kéri, aki természetfeletti kutatásai során megismerkedik Lia Beaumont-tal, akivel élete aztán végérvényesen összefonódik.

More:

Jodi Picoult Athenaeum Kiadó Olvastam 2020-ban

2020\05\20

Az éjszaka és a lányka

id22-314070.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Az éjszaka és a lányka (La Jeune Fille et la Nuit)
Fordító: Füsi Lídia
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A még egészen friss Az írók titkos élete után visszatértem Franciaország egyik legnépszerűbb kortárs írójához: ezúttal a nálunk tavaly év végén megjelent Az éjszaka és a lányka került terítékre, amely Musso egyik legerősebb regényévé vált az én szememben.

1992 decemberében az iskola egyik legnépszerűbb lányának, Vinca Rockwellnek nyoma veszik. Amennyire hinni lehet a pletykáknak, titkos szeretőjével szökött el, legalábbis egyes szemtanúk látták eltűnni egy férfival. Az igazság azonban ennél jóval bonyolultabb. 25 évvel később, 2017-ben osztálytalálkozóra hívják a Saint-Exupéry Gimnázium volt diákjait, köztük az egykori három jóbarátot: az azóta sikeres íróvá vált Thomast, Fannyt és Maxime-ot. A találkozó azonban nem csak ünneplésre ad okot: a régi tornacsarnok helyére újat akarnak építeni, ezért az épületet bontásra ítélik. Csak hogy a falak egy igen súlyos titkot is rejtenek, amik Thomasék végzete is lehet.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2020-ban

2020\05\15

Büntetés

covers_589843.jpgSzerző: Ferdinand von Schirach
Cím: Büntetés (Strafe)
Fordító: Várnai Péter
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalszám: 200

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Hét évvel a Collini nem beszél című dokumentumregény megjelenesét követően újabb von Schirach-kötet került a boltokba 2020 elején. A Büntetés - a szerző első két könyvéhez hasonlóan - novellákon keresztül mutatja be a jog (azon belül is a bütetőjog) cseppet sem egyszerű világát. 

A Büntetés szerkezetileg a Bűnös? és az Ártatlan? felépítését követi: 12 rövidebb-hosszabb írás nyomán ismerhetünk meg egy-egy bűnesetet, nemegyszer kitérve az elkövető életútjára, hogy megismerhessük a motiváiót, a cselekmény kiváltó okait. Szemben azonban a korábbi kötetekkel, itt a fókusz nem arra helyeződik, hogy jogilag és/vagy erkölcsileg bűnös-e az illető, hogy a társadalom szemében kaphat-e felmentést, hanem magát a büntetést, a bűnhődést helyezi középpontba. És mint kiderül ennek megítélése sem könnyű feladat. 

More:

Partvonal Kiadó Ferdinand von Schirach Athenaeum Kiadó

2020\05\12

Amíg élünk

covers_591892.jpgSzerző: Mats Strandberg
Cím: Amíg élünk (Slutet)
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 408

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Mats Strandberg regényére már a kiadó év eleji kiajánlójában felfigyeltem, hiszen az már több soron bebizonyosodott, hogy a skandinávok minden műfajban képesek egyedit alkotni, ez pedig a legtöbb esetben igazi csemegévé válik az olvasók számára, hiszen a jól ismert sablonokat egészen különleges módon használják a cselekményvezetés során, amitől valamennyire eredetivé válik az akár unalomig ismert sztori is. 

Hamarosan eljön a végső pusztulás: rövid időn belül (jelen esetben négy hét és öt nap múlva) egy üstökös csapódik a Földbe, ezt a katasztrófát pedig senki nem éli túl. Felvenni a harcot ellene nem lehet, így marad a beletörődés. De bele lehet-e törődni a túl kora halálba, van-e értelme még bárminek is az életben? Két főszereplőnk, Simon és Lucinda napok óta ezen a kérdésen tanakodik, egészen addig, amíg nem értesülnek arról, hogy egy közös barátjukat meggyilkolták. Innentől kezdve pedig új értelmet találnak a hátralévő napokra.

More:

Animus Kiadó Mats Strandberg Olvastam 2020-ban

2020\05\10

A 015-ös villamos kísértete

covers_571582.jpgSzerző: P. Djèlí Clark
Cím: A 015-ös villamos kísértete (The Haunting of Tram Car 015)
Fordító: Hornyák Tímea
Kiadó: Főnix Astra (Főnix Könyvműhely)
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Főnix Astra logóval fémjelzett könyvek (amelyek többnyire felnőtteknek szóló fantasy és sci-fi történetek) között a tavalyi év egyik nagy várományosa P. Djèlí Clark kisregénye volt számomra,. Már önmagában a cím és a borító is roppant csábító volt, de a fülszöveg elolvasása után tudtam, hogy előbb vagy utóbb, de sorra kerül ez a különlegenek ígérkező mű, és csak remélni mertem, hogy nem fogok csalódni.

A történet 1912-ben játszódik egy alternatív Kairóban, amely a világ egyik legfejletebb városává vált. A technológia alapja ebben a világban maga a mágia, ez a fő mozgatórugója mindennek, és a dzsinneknek köszönhetően a közel-keleti városok igen hamar az élre törtek. Az Alkímia, Bűbáj és Természetfeletti Valóság Minisztériumának két ügynökét, a közel harmincéves Hamed Nasrt és a frissen végzett Onsi Youssefet egy látszólag egyszerű esethez riasztják: a 015-ös villamost megszállta a szellem. Ám rövid nyomozást követően kiderül, hogy jóval komolyabb veszéllyel kell szembenézniük, mint egy ártalmatlan kísértet.

More:

Főnix Könyvműhely Olvastam 2020-ban P. Djèlí Clark

2020\05\05

Utóirat: Még most is szeretlek!

covers_562701.jpgSzerző: Cecelia Ahern
Cím: Utóirat: Még most is szeretlek! (Postscript)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 392


SPOILERMENTES KRITIKA!

 

Több mint 17 évvel Cecilia Ahern debütáló regényének megjelenése után az olvasók kézbe vehették a világszerte nagy sikert arató Utóirat: Szeretlek! folytatását, amelyből kiderül, hogy Hollynak valóban sikerült-e túllépnie Gerry halálán.

Hét évvel járunk Gerry halálát követően, és bár látszólag Holly élete azóta rendbe jött, a mai napig képes rövid ideig depresszióba esni, ha eszébe jut a férje. Amikor főszereplőnk húga, Ciara a népszerű Hogyan beszéljünk a...? című podcastjának egyik műsorában felkéri Hollyt, hogy beszéljen a férje által hátrahagyott levelekről, a nőnek nem csak a fájdalmas múltat kell ismételten felidéznie, hanem egy egészen új lehetőség tárul fel előtte. Egy, szintén gyógyíthatatlan betegekből álló társaság megalapítja az Utóirat: Szeretlek! Klubot, amelynek lényege, hogy tagjai - Gerryhez hasonlóan - üzeneteket hagynak haláluk utánra a szeretteiknek. Ennek lebonyolításához és megvalósításához kérik fel Hollyt, aki eleinte a háta közepére sem kívánja a csapatot, idővel mégis úgy dönt, segít nekik.

More:

2020\05\03

Ezüstút

covers_571725.jpgSzerző: Stina Jackson
Cím: Ezüstút (Silvervägen)
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Animus Kiadó 2018 őszén indította útjára a Sárga Könyvek sorozatot, amelyben olyan krimik és thrillerek jelennek meg, melyek a hagyományosabb vonalat képviselik, és nem illeszkednek a kiadó Skandináv krimik szériájába (még akkor sem, ha történetesen skandináv szerző írja az adott könyvet). Ennek a sorozatnak a negyedik kötete az Ezüstút, amely a svéd Stina Jackson erőteljes debütálása is egyben.

Lelle lánya három évvel ezelőtt tűnt el, legutoljára az Ezüstút mentén található buszmegállóban látták. A férfi azóta megszállottan járja kocsijával az útvonalat, abban reménykedve, hogy gyermeke egyszer csak előkerül. A rendőrség - bár ezt ennyire nyíltan nem mondják ki - már rég lemondott arról, hogy a lányt élve megtalálják, Lelle felesége is igyekszik új életet kezdeni. Mindeközben a tinédzser Meja és édesanyja az Ezüstút melletti Glimmersträskbe költözik, Torbjörnhöz, ahhoz a férfihoz, akit anyja, Silje a neten keresztül ismert meg, és akiről sokat pletykálnak a faluban. Meja már megszokta az állandó költözéseket és Silje zűrösebbnél zűrösebb szerelmi viszonyait, így a mostani helyzetre sem reagál másként, mint eddig: unottan várja, hogy véget érjen. Ám ekkor megismerkedik egy helyi fiúval, aki egy egészen új élet lehetőségét tárja elé. Amikor újabb lánynak tűnik el nyomtalanul, Lelle és Meja sorsa végérvényesen összefonódik.

More:

Animus Kiadó Sárga könyvek Olvastam 2020-ban Stina Jackson

2020\05\02

Kojaszan

covers_106099.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Kojaszan (Koyasan)
Fordító: Mikó Bálint
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 128

SPOILERMENTES KRITIKA!

A lassan másfél éve tartó Darren Shan-kihívásomat (minden hónapban elolvasok egy regényt a szerzőtől, aminek egy része újrázás, egy része pedig első olvasat) azzal a kisregénnyel folytattam most, amely a hazai megjelenésekor nagy csalódást keltett számomra, és amely miatt egy kis ideig elengedtem a szerzőt. Lássuk, mi a helyzet 10 év elteltével.

Kojaszan falujában úgy tartják, hogy a hídon túli temetőben a szellemek éjszakánként életre kelnek, és magukkal ragadják az oda tévelyedő emberek lelkét. A kislány éppen ezért még nappal sem merészkedik a hely közelébe sem, amiért társai sokszor kigúnyolják. Amikor azonban egy nap, napnyugtakor a kishúga, Maiko átszalad és a lelkét rabul ejtik a szellemek, minden bátorságát összeszedve át kell kelnie  hídon, hiszen csak ő képes arra, hogy megmentse testvére életét. 

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban

2020\04\19

Fenyőgyanta

covers_585619.jpgSzerző: Ane Riel
Cím: Fenyőgyanta (Harpiks)
Fordító: Sulyok Viktória
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES KRITIKA!

Az idei évet nagyon erősen nyitotta az Animus Kiadó - már ami a skandináv regényeket illeti. Amellett, hogy számos, hazánkban is kedvelt író (Arnaldur Indriðason, Lars Kepler, Stefan Ahnhem) tért vissza, új szerző is debütált a Skandináv Krimik sorozatban. Ane Riel nevét pedig érdemes lesz megjegyezni, mert ha a további regényei is ennyire erőteljesek lesznek, újabb gyöngyszemre találtunk rá.

Jens Haarder világéletében elzárva élt családjával, a Fejnek nevezett szigetnyúlványon. Miután apjuk meghalt és az öccse is elhagyta a családot, a fiatal Jensnek egyedül kellett gondoskodnia anyjáról. Egészen addig, amíg nem találkozott Mariával, akivel rövid időn belül házasságot is kötött. Ez akár egy boldog vég is lehetne, de igazából ez csak a vég kezdete. Évekkel később Maria annyira elhízott, hogy az ágyból sem bír felkelni, Jens pedig a lehető legritkábban tűnik fel a szomszédos városkában, hétéves lányukat, Liv-t pedig a külvilág számára halottnak nyilvánították. Vajon mi készteti a Haarder-családot ennek a különös életmód folytatására? Egyáltalán létezhet kiút egy beteg elme számára?

More:

Animus Kiadó Olvastam 2020-ban Ane Riel

2020\04\16

Apám receptjei

covers_589720.jpgSzerző: Jacky Durand
Cím: Apám receptjei (Le cahier de recettes)
Fordító: Bognár Róbert
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Különleges francia kisregény került a boltokba: Jacky Durand újságíró, étteremkritikus és gasztroblogger második művével egy klasszikus történetbe beillő apa-fiú kapcsolatot tár elénk, mindezt hazája ételkülönlegességeivel megfűszerezve.

Julien apja halálos beteg, már csak napjai vannak hátra. A fiú a kórházi ágyánál ülve felidézi kettejük múltját: hogyan alapította meg Henri a Virágos Állomás nevezetű vendéglőt, mit jelent számára a főzés, miben lelték mindketten örömüket az életben. Ahogyan haladunk előre a történetben, pontosabban az emlékekben, úgy rajzolódik ki előttünk egy megtört család képe, egy tisztaszívű apa és ember alakja, aki erőn felül igyekszik mindent biztosítani a fia számára, és eredünk közösen egy régen elveszettnek hitt receptfüzet nyomába.

More:

Park Kiadó

2020\04\12

Az írók titkos élete

covers_588696.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Az írók titkos élete (La vie secrète des écrivains)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 236

SPOILERMENTES KRITIKA!

Örvendetes dolog, hogy a Park Kiadó a - szerzővel eléggé mostohán bánó - Ulpius-ház Kiadó megszűnését követően pár évvel később felkarolt a francia Guillaume Mussót, és nagy erőkkel dolgoznak az életmű megjelentetésén. Szerencsére van is miből válogatni (a 17 regényből mintegy 9 jelent meg magyarul eddig), a legfrisebb a 2019-es Az írók titkos élete, amely Musso egyik legkülönlegesebb művévé vált a szememben, és bizonyára ez lesz a legmegosztóbb mindközül.

Három kultuszregénnyé vált mű megírását követően, a '90-es évek fenegyerekének kikiáltott szerző, Nathan Fawles egyik napról a másikra felhagy az írással, a Beaumont-szigetre költözve pedig teljesen elvágja magát a külvilágtól. Interjút nem ad, közönségtalálkozókat, dedikálosakat nem tart, sőt, még az aprócska sziget lakóival sem igazán tartja a kapcsolatot. Húsz évvel később Raphaël Bataille, a lelkes írópalánt szintén ebbe az elzárt városkába vetődik, hogy a helység egyetlen könyvesboltjában vállaljon munkát, no meg, hogy Fawles közelébe tudjon férkőzni. Ezzel természetesen nincs egyedül: feltűnik a színen egy fiatal újságíró, Mathilde Monney, akinek, bár teljesen más okból, szintén erősen érdekében áll a visszavonult íróval megismerkedni. Amikor egy reggel egy nő megfagyott holttestére találnak a parton, egy fához kötözve, elindul egy nyomozás, amely során a mélyre ásott titkok felszínre kerülnek, örökre megváltoztatva ennek a három embernek az életét.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2020-ban

2020\04\08

(Dermesztően) csendes éj

Doktor Proktor-sorozat 5.

covers_506586.jpgSzerző: Jo Nesbø
Cím: (Dermesztően) csendeséj (Kan Doktor Proktor redde jula?)
Fordító: Petrikovics Edit
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Magam is meglepődtem, hogy a legutóbbi, szám szerint a negyedik Doktor Proktor-kötetet nagyjából pontosan 5 évvel ezelőtt olvastam, és habár a folytatás már egy ideje, egészen pontosan 2018 óta a polcon van, még így is három évet kellett a rajongóknak az ötödik kötetre. De úgy látszik, megérte, mert Nesbø továbbra sem tud hibázni, ha szórakoztatásról és agymenésről van szó.

Doktor Proktor, Lise és Bulle életük talán legnagyobb feladatára vállalkoznak (noha, a korábbiakat sem lehet csekélynek nevezni) meg kell menteniük a karácsonyt. Ugyanis Thrane úr, a gonosz vállalkozó megvásárolta a királytól a Karácsonytól (amiről a norvég uralkodó kezdetben nem is tudta, hogy az övé), így csak annak engedélyezi az ünnep családi körben történő megtartását, aki minimum tízezer norvég korona értékben vásárol ajándékot az ő boltjában. Aki nem tudja, vagy csak nem akarja kifizetni ezt az összeget, elfelejthetik a karácsonyi hangulatot is: a karácsonyrendőrség mindenkit letartoztat, aki engedély nélkül állít fát, énekel karácsonyi dalt, ad ajándékot, vagy épp eszik karácsonyi pulykát eszik. Doktor Proktorék elhatározzák, hogy megkeresik a Mikulást, és megmentik a karácsonyt. Ehhez pedig sugárhajtású rénszarvasokra, néhány csepp időszappanra, a híres és titkos Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyvre is szükségük lesz.

More:

Jo Nesbo Kolibri Kiadó Olvastam 2020-ban

2020\04\05

Georgie csodás kísérletei

covers_578673.jpgSzerző: Barry Hutchison
Cím: Georgie csodás kísérletei (Roald Dahl's George's Marvellous Experiments)
Fordító: Beke Zsolt
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 80

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó feltehetőleg azon az állásponton van, hogy a Roald Dahl-életmű keretein belül nem csak a szerző regényeit, hanem az azokhoz kapcsolódó köteteket is megjelenteti magyarul, ami részben örvendetes, még akkor is, ha egy kis sumákolást is érzek a háttérben. 

Roald Dahl egyik legnépszerűbb gyermekregénye, a Georgie és a csodaszérum főkonfliktusát az adja, hogy a címszereplő meg akarja leckéztetni az őt bántó nagymamát, ezért elhatározza, hogy a gyógyszere helyett a saját maga által kotyvasztott varázsszert adja be. Azt, hogy mi sül ki ebből, nem árulnám el, mindenki olvassa el a könyvet, annak, hogy ezt most megemlítettem, pusztán az az oka, hogy a jelen cikk tárgyául szolgáló könyv, ha nem is szorosan, de kapcsolódik a Dahl-regényhez.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2020-ban Barry Hutchison

2020\04\04

Fivérek mindhalálig

Larten Crepsley regényes élete 4.

covers_336264.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Fivérek mindhalálig (Brothers to the Death)
Kiadó: Móra Kiadó
Fordító: Robin Edina
Oldalszám: 240

AZ ELŐZŐ KÖTETRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

2019-ben határoztam el, hogy minden hónapban újraolvasom azokat a regényeket, amelyek gyerekként, tinédzserként nagy hatást gyakoroltak rám, valamint, kicsit behozom a lemaradásomat bizonyos szerzők, sorozatok terén. Darren Shan első sagája, a Vámpír-könyvek újrázás volt, az előzménysorozat azonban anno kimaradt, így most ezzel a négy kötetből álló szériával folytatom a sort.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2020-ban