Könyvkritikák

2023\09\24

Mi lesz velem nélküled?

id22-341151.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Mi lesz velem nélküled? (Que serais-je sans toi?)
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 328

Guillaume Musso hazai népszerűsége mondhatni töretlen: a francia szerző életművét gondozó Park Könyvkiadó továbbra is (minimum) évi kettő regénnyel örvendezteti meg az olvasókat. Pár hete érkezett Musso legfrissebb regénye, az Angélique, a nyáron pedig újra kiadásra került egy korábbi műve, a magyarul 10 évvel ezelőtt már megjelent (de azóta nehezen beszerezhető) Mi lesz velem nélküled?.

Gabrielle és Martin 1995-ben, még húszas éveik elején találkoztak San Fransiscóban, és bár csodálatos pár napot töltenek együtt, a kapcsolatuk a távolság okán pár hónap megszakad. 15 évvel később Martin a francia rendőrség műkincsrablásra szakosodott nyomozójaként dolgozik, és éppen azon dolgozik a csapatával, hogy elfogják Archibaldot, a világ leghírhedtebb képtolvaját. A két férfi egy akció során szemtől szembe találkozik egymással, és kiderül, hogy a bűnöző jóval többet tud Martinről, mint ahogyan a férfi addig sejtette. A fiatal nyomozó útjai az Egyesült Államokba vezetnek, ahol nemcsak Archibald nyomára próbál újból bukkanni, de feltűnik a színen Gabrielle is, ez a találkozás pedig sorsfordítónak bizonyul. Szereplőinknek át kell értékelniük mindazt, amit eddig a világról gondoltak, hiszen a túlvilágon egészen más játékszabályok uralkodnak.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2023-ban

2023\07\12

A történetsütödés

a_tortenetsutodes_borito_300dpi.jpgSzerző: Carsten Henn
Cím: A történetsütödés (Der Gesichtenbäcker)
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 216

Carsten Henn első regénye, A könyvsétáltató tavaly tavasszal jelent meg az Animus Kiadó gondozásában, és kicsivel több, mint egy évvel később már olvashatjuk a német szerző újabb művét, amely - bár semmilyen szempontból nem folytatása az előzőnek - hasonlóan érzelmes és humoros olvasmány.

Sofie, az egykor csillagként ragyogó balerina ma már csak a nézőtéren látható, ha balettelőadásról van szó. Nehezen is viseli, hogy már nem ő táncolja a főszerepet, ezért a premierelőadás kellős közepén fogja magát, és kisétál az épületből. Mivel nincs más állása, ezért - hogy megkapja a munkanélküli segélyt - kénytelen más hivatás után nézni. Egyik nap beadja a jelentkezését Giacomóhoz, a pékhez, akinél éppen van egy üresedés - noha, a pultban álló mogorva és életunt Elsa szerint többen is kellenének. Sofie a tervek szerint csak egy-két napig maradt volna, ám hamarosan ráébred arra, hogy a kenyérsütés majdnem olyan, mint maga a tánc: a tésztát ritmusosan gyúrják, a kéz forgatásától, a csípő lendületétől lesz sima. Ráadásul Giacomó kenyereinek és pékáruinak mintha külön lelke lenne, ennek felfedezése pedig egészen új utakra csábítja Sofiet. 

More:

Animus Kiadó Carsten Henn Olvastam 2023-ban

2023\05\29

Holttér

William Wisting 10.

holtter_cmyk.jpgSzerző: Jørn Lier Horst
Cím: Holttér (Blindgang)
Fordító: Török Ábel
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

Jørn Lier Horst 2020-ban a Fekete nap című kötetével mutatkozott be a hazai olvasóknak, és minden jel szerint azok meg is szerették a norvég írót, mert a Vadászkutyák és A barlanglakó után idén tavasszal újabb résszel bővült itthon a William Wisting nyomozót középpontba állító sorozat.

Sofie Lund egy éves kislányával - egy új élet reményében - beköltözik elhunyt nagyapja, Frank Mandt házába. Az unokája által csak Öregnek hívott férfi illegális ügyletekből szerezte a pénzét, ezért Sofie igyekszik minden rá emlékeztető dologtól megszabadulni. Amikor a pincében lévő széfben milliós vagyonra és egy pisztolyra talál, újdonsült barátnője, a várandós Line javaslatára a tárgyakat beszolgáltatja a rendőrségnek, a pénzt pedig jótékony célokra fordítja. A fegyver bevizsgálását követően azt összekötik egy pár hónappal ezelőtt elkövetett gyilkossággal, amelynek nyomozásába William Wisting is idővel bekapcsolódik. Az idős nyomozó egy éppen egy eltűnt taxisofőr rejtélyét igyekszik felderíteni, de hamarosan rájön, hogy mind a Hummel-ügy, mind a Frank pisztolya kapcsolódik az újévi gyilkosságnak titulált bűncselekményhez, amely során egy fiatal lány vesztette életét az utcán. A tettest ugyan letartóztatták, de Wistingben felmerül a gyanú, hogy mégsem a megfelelő ember küldték a rácsok mögé.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Jørn Lier Horst Olvastam 2023-ban

2023\05\21

Életem legjobb nyara

eletem_legjobb_nyara_b1.jpgSzerző: Marianne Kaurin
Cím: Életem legjobb nyara (Syden)
Fordító: Veress Kata
Kiadó: Lampion Könyvek
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A tavaly alapított Lampion Könyvek - a Centrál Médiacsoport tagja - fókuszában a gyermek- és ifjúsági regények állnak, és habár utóbbiból eddig viszonylag kevesebb jelent meg (Schmal Róza Nagy Folyók Haragja-trilógiája, Neal Shusterman Kaszások kora-sorozata, valamint Jennifer Lynn Barnes Örökösök viadala-trilógiája), a mesekönyveken és -regényeken túl egyre többször nyitnak az ifjúság felé is. Ennek a táborát erősíti a nemrég boltokba került norvég Marianne Kaurin regénye, az Életem legjobb nyara.

Ina a Köves (a helyiek által Csövesnek csúfolt) lakótelepen él, anyukája jelenleg munkanélküli, de minden erejével azon van, hogy átképezze magát. A lány szégyelli, hogy szegények, ezért amikor a tanév utolsó napján a tanárnőjük megkéri az osztályt, hogy mindenki mondja el, hova utazik a nyáron, azt hazudja, hogy Délre megy. Amint elkezdődik a nyári szünet, rettegve a lebukástól, ki sem mozdul a szobájából, ellenben az osztálychatbe folyamatosan küldözgeti a netről lementett fotókat. Egy nap összefut Vilmerrel, a sráccal, aki jövőre az osztályukba fog járni és aki szintén a Kövesen lakik. Vilmer idióta pólói, csálé fogai, és laza, de mégis idegesítő stílusa egyből kivívták a leendő osztálytársak ellenszenvét (a fiú az utolsó napon elment bemutatkozni), ám amikor előáll egy különös ötlettel Inának, a lány egyre közelebb kerül hozzá. Lehet, hogy mégsem lesz annyira rossz ez a nyár?

More:

Olvastam 2023-ban Lampion Könyvek Marianne Kaurin

2023\05\17

Meleg Budapest 1873–1961

covers_770650.jpgA „Duna gyöngyszemének” is nevezett, 20. század eleji Budapest nyitott szexuális kultúrájáról és meleg szubkultúrájáról legalább olyan híres volt, mint feltörekvő polgárságáról, intellektuális és kereskedelmi erejéről, illetve valósággá vált metropoliszi álmairól. A Meleg Budapest lebilincselő történet arról, hogyan értelmezte, szabályozta a homoszexualitást Budapest 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig.

Kurimay Anita történész, genderkutató az amerikai Berkeley Egyetemen, majd a London School of Economics gender és szociálpolitika szakirányán szerzett diplomát. Doktori disszertációját a Rutgers Egyetemen írta, "Szex a Duna gyöngyén: A meleg élet és szerelem története és szabályozása Budapesten, 1873 és 1941 között" címmel. A most magyarul megjelent Meleg Budapest című könyve ennek a dolgozatnak azt átdolgozott, kibővített kiadása, amelyben többek között arra is fény derül, hogy ezen időszakban Magyarországon törvény tiltotta a férfiak közötti kapcsolatot, és ez volt az első ország, ahol regisztrálni kezdték a hatóságok a rajtakapott homoszexuálisokat. De valójában közel sem volt olyan rossz a helyzetük, a társadalmi rang sokkal többet számított és ez így maradt a Horthy-rendszerben is. Bár ez idő alatt a leszbikusokkal senki nem foglalkozott, a Tormay-per az egyik legérdekesebb botránytárgyalás volt a magyar történelemben. A regisztrált homoszexuálisok listájának végül 1945 után nyoma veszett, a mai napig folyamatos a kutatás, hogy mit lett a sorsa, többek között felmerült annak a lehetősége is, hogy a listát a kommunisták arra használták, hogy zsarolva ügynököknek szervezzék be a rajta szereplő férfiakat. Kurimay kulturális, orvosi és rendőrségi forrásokat elemezve járt utána annak, miképp történhetett meg, hogy illiberális politikai rezsimek megtűrték, sőt védték a meleg közösséget és annak tagjait.

More:

2023\04\17

Nélkülük

Kristoffer Bark 1.

covers_791182.jpgSzerző: Anna Jansson
Cím: Nélkülük (Dotter saknas)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb szerző debütált az Animus Skandináv krimik sorozatában: ezúttal Svédország egyik legolvasottabb krimiszerzőjét hozták el a magyar olvasók számára.

Kristoffer Bark nyomozó immár évek rendületlenül rója a Hjälmaren tó partját. Lánya, Vera ugyanis öt évvel ezelőtt, a lánybúcsúja estéjén tűnt el nyomtalanul. A buli helyszínéről viharosan távozó lány után a vőlegénye helyett a legjobb barátnője, Matilda sietett segítségre. Matilda holttestét hamar partra vetette a víz, de Verára azóta találtak rá – és bár a rendőrség lezártnak tekinti az ügyet, Kristoffer még nem adta fel a reményt, hogy lánya életben van. A kisváros mindennapjait egy másik, szintén lezáratlan ügy is megbolygatta: három évvel Vera eltűnése után egy fiatal ápolónőnek, Camillának is nyoma veszett. Mivel a nyomozó szerint a két eset között lehet összefüggés – tekintve, hogy a két lány nemcsak külsőleg hasonlított egymásra, de életútjukban is akadnak azonos pontok –, amikor ideiglenes áthelyezik, új csapatot kapva maga köré, Kristoffer úgy dönt, megnyitja újra Camilla aktáját.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Olvastam 2023-ban Anna Jansson

2023\03\20

A mélység titka

Konrád-sorozat 1.

a_melyseg_titka_300dpi_cmyk.jpgSzerző: Arnaldur Indriðason
Cím: A mélység titka (Myrkrið veit)
Fordító: Kiskádár Tamás
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Feltehetőleg Arnaldur Indriðason magyar olvasóinak egyik szeme sírt, a másik nevetett, amikor az Animus Kiadónak köszönhetően új kötete jelent meg hazánkban az izlandi szerzőnek. A sírásra az adhatott okot, hogy nem Erlendur felügyelő tért vissza, hanem egy új sorozat nyitókötetét kaptuk, amelyben megismerhetjük Konrádot, a nyugállományba vonult rendőrt. Az öröm pedig még nagyobb lesz, ha el is olvassuk a regényt, amely az utóbbi évek egyik legjobb skandináv krimije.

A Langjökull gleccseren német turisták csoportja felfedez véletlenül felfedez egy holttestet. A természetes hibernációnak köszönhetően a test teljesen ép maradt, így a rendőrség szinte azonnal be tudja azonosítani a férfit: Sigurvinnak harminc évvel ezelőtt lett gyilkosság áldozata, habár a holttestre nem találtak rá. Az eset további érdekessége, hogy bár az akkori nyomozás legfőbb gyanúsítottja a férfi egykori üzlettársa, Hjaltalín volt, aki egy tanúvallomás során halálosan meg is fenyegette a leendő áldozatot, de megfelelő bizonyítékok hiányában nem tartóztathatták le. Hjaltalín – immár súlyos rákbetegként – ismét célkeresztbe kerül, de a férfi továbbra is állítja, hogy teljesen ártatlan. Az ügy egyik nyomozója Konrád volt, aki mostanra már nyugodt nyugdíjas éveit szeretné élni, ám amikor feltűnik a színen egy nő, aki azt állítja, hogy öccsének évekkel ezelőtt azért kellett meghalnia, mert eszébe jutott egy emlék arról az éjszakáról, amikor Sigurvint meggyilkolták.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Arnaldur Indriðason Olvastam 2023-ban

2022\12\17

Félelem

covers_754181.jpgSzerző: Jozef Karika
Cím: Félelem (Strach)
Fordító: Böszörményi Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jozef Karika tavaly A hasadék című regényével mutatkozott be hazánkban, nálam a kötet az év egyik legjobb olvasmányélményét nyújtotta, az értékeléseket és a kritikákat elnézve pedig ezzel nem voltam egyedül. így kimondottan vártam is, hogy újabb művet vehessek a kezembe a szlovák szerzőtől, így meglehetősen nagy örömmel konstatáltam, hogy az Animus Kiadó idén is megjelent egy Karika-thrillert.

Jožo Karský egy fájdalmas szakítást követően, közel három évtized után tér vissza szülővárosába, amely a Csebrád hegy lábainál fekszik. Azonban a férfi az üresen álló szülői házban sem lelhet nyugalomra, minden egy régvolt tragédiára emlékezteti. A helyzet csak fokozódik, amikor sorra tűnnek el nyomtalanul gyerekek. Jožo egykori szerelme, Hana és barátaik huszonhét évvel korábban mindezt már átélték egyszer, ám a volt társak mintha nem akarnának tudomást venni arról, hogy a múlt megismétli önmagát. A férfi így magánnyomozásba kezd, amely során újból fel kell idéznie magában azt a borzalmas éjszakát, amelyről legszívesebben örökre elfeledkezne.

More:

Animus Kiadó Jozef Karika Olvastam 2022-ben

2022\12\13

Harag

Jessica Niemi 3.

covers_760563.jpgSzerző: Max Seeck
Cím: Harag (Kauna)
Fordító: Huotari Olga
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az olvasók nagy örömére még az idén folytatódott a fiatal finn író, Max Seeck Jessica Niemi nyomozót középpontba állító krimisorozata, ráadásul egy minden eddiginél összetettebb, izgalmas bűnüggyel.

A RealEast nagyvállalat vezérigazgatóját, Eilel Zetterborgot holtan találják helsiniki otthonában. Habár a gyilkosság ténye nem annyira meglepő, tekintve, hogy a férfi munkáltatóként olyan döntést hozott, amely több ezer ember megélhetését veszélyezteti, az eset különlegességét az adja, hogy a végtelenül lojális testőr csupán pár percre hagyta magára a milliomost, a gyilkosnak mégis sikerült teljesen nyomtalanul eltűnnie. Pontosabban: maga mögött hagyott egy kirakóst, amelyből a rendőrségnek talán sikerül kinyernie az indítékot. Az ügy felgöngyölítésével Yusufot bízzák meg, aki a tőle telhető módon igyekszik helyt állni, ám időnként mégis kénytelen titokban konzultálni az egyébként szabadságon lévő Jessicával, akit viszont továbbra is kísértenek a múlt emlékei.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Max Seeck Olvastam 2022-ben

2022\11\24

Dumbledore titkai – A teljes forgatókönyv

covers_755942.jpgSzerző: J. K. Rowling
Cím: Dumbledore titkai – A teljes forgatókönyv (The Secrest of Dumbledore – The Complete Screenplay)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a harmadik Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Dumbledore titkai névre hallgató részt is hazavihetjük kötet formájában.

A mágikus világ egyre nagyobb bajban van, és nemcsak Grindelwald, a békéjére törő gonosz varázsló, valamint sok szövetségese miatt, hanem azért is, mert a jövője egy igen furcsa társaságon múlik: egy szakmájának élő, kétballábas magizoológuson, két furcsa varázslónőn (az egyik nagyon buzgó, a másik igen csinos), és egy muglin! Még szerencse, hogy van valaki, aki mellettük áll: egy fiatal, nagy tehetségű, bár zűrös életű mágus, egy bizonyos Albus Dumbledore.

More:

Animus Kiadó J. K. Rowling Olvastam 2022-ben Steve Kloves

2022\08\20

A háromfa hölgye

A budai hóhér 1.

covers_740250.jpgSzerző: Gráczer L. Tamás
Cím: A háromfa hölgye
Kiadó: PRAE Kiadó
Oldalszám: 412

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg a PRAE Kiadó gondozásában Gráczer L. Tamás debütáló krimije, amely a XV. századi Magyarországon játszódik, főhőse pedig nem más, mint a budai hóhér.

1464 februárjában egy fiatal nő holttestére lelnek a vesztőhelyen emelkedő háromfára fellógatva. Megjelenése előkelő származást sejtet, a hajában lévő szalag alapján viszont prostituált lehetett. Marcusnak, a királyi hóhérnak nem ismerős a lány, így hát elhatározza, hogy kideríti, ki lehetett a még holtában is szépséges hölgy, és azt is, hogy miért kellett meghalnia - már ha gyilkosság áldozata lett. Minél mélyebbre ássa magát az ügyben, annál több halott bukkan fel, a szálak pedig egyre jobban összekuszálódnak. Ám Marcusnak eltökélt szándéka, hogy megtalálja a bűnöst, és vérpadra juttassa, igazságot szolgáltatva a háromfa hölgyének.

More:

Olvastam 2022-ben Gráczer L. Tamás PRAE Kiadó

2022\06\07

Fagypont

Stenträsk-trilógia 1.

covers_729979.jpgSzerző: Liza Marklund
Cím: Fagypont (Polcirkeln)
Fordító: Harrach Ágnes
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb visszatérőt köszönthetünk a Skandinák krimik sorozat szerzői között: Liza Marklund neve a régi motorosnak számító olvasóknak bizonyára ismerősen csenghet, hiszen korábban két kötete is kiadásra került magyarul: 2008-ban a Studio 69, 2011-ben pedig a James Pattersonnal közösen írt Üdvözlet a gyilkostól. Az elmúlt hetekben megjelent Fagypont egy új trilógia első része.

Egy svéd kisvárosban Stenträskben öt fiatal lány megalapítja az Északi Sarkkör Könyvklubot: havonta egy alkalommal összeülnek a helyi könyvtár egyik szobájában, hogy megvitassák az egyikük által választott regényt. Az utolsó találkozóra 1980. augusztus 1-jén kerül sor, pár napra rá azonban Sofia Hellsten, a polgármester lánya nyomtalanul eltűnik. Közel negyven évvel később egy omladozó hídnál egy fej nélküli fiatal lány holttestére találnak. A nyomozás újból megindul, hiszen minden jel szerint az áldozat nem más, mint Sofia, így az olvasókör életben maradt tagjai - akiket teljesen másfelé sodort az élet - négy évtizeddel később kénytelenek újból találkozni, hogy fény derüljön rá, mi történhetett azon a végzetes napon.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Olvastam 2022-ben Liza Marklund

2022\06\06

A visszaadott lány

covers_651495.jpgSzerző: Donatella Di Pietrantonio
Cím: A visszaadott lány (L'Arminuta)
Fordító: Todero Anna
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 224

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Elena Ferrante népszerűségének köszönhetően az utóbbi időben ismét egyre több kortárts olasz szépirodalmi regény lát napvilágot hazánkban is. Ezek egyike A visszaadott lány, amelyet a Ferrante-műveket is gondozó Park Könyvkiadó hozott el a magyar olvasók számára még tavaly.

"Tizenhárom éves koromban nem ismertem a másik anyámat." - Ezzel az erős felütéssel veszi kezdetét az éppen csak a tinédzser éveibe lépő, a névtelenség homályába burkolózó "visszaadott lány" története, aki egyik napról a másik veszíti el az otthon és a család biztonságát - pontosabban, amit addig annak vélt. A semmiből kap új anyát és apát - a vér szerinti szüleit -, valamint testvéreket: fívéreket, egy húgot, Adrianát és egy fogyatékkal élő kistestvért. Nemcsak a barátait és addig múltját kell teljesen hátrahagynia, hanem egy egészen új, eddig ismeretlen világban kell helytállnia, amely gyökeres ellentetje annak, amiben addig élt. 

More:

Park Kiadó Donatella Di Pietrantonio Olvastam 2022-ben

2022\05\18

A mérgezés

covers_721306.jpgSzerző: Georges Simenon
Cím: A mérgezés (Le vérité sur Bébé Donge)
Fordító: Ertl István
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Agave Kiadó 2011-ben indította útjára Georges Simenon műveinek kiadását. A Maigret-sorozat mellett - amelyben eddig 17 regény, valamint 2 novelláskötet jelent meg - az úgy nevezett „kemény regényekkel” is jelentkeznek. Ennek a válogatásnak a legújabb (szám szerint kilencedik) kötete a most megjelent A mérgezés.

Minden a lehető legjobban indult azon a vasárnap délutánon, amelyen a teljes Donge-család (a két fívér, François és Félix, feleségeik, a d'Onneville-lányok, Bébé és Jeanne, gyermekeik, valamint az anyós) összegyűlt a vidéki nyaralóban. Egészen addig, míg François kavéjába nem csepegtettek arzént. A vegyész végzettségű férfi hamar felismeri a mérgezés jeleit, így a gyilkossági kísérlet valóban kísérlet is marad. A tettes pedig nem más, mint a felesége, a mindenki által csak Bébének becézett asszony, aki egy pillanatig nem tagadja a vádakat, noha választ adni a miértre nem könnyen tud. 

More:

Georges Simenon Agave Kiadó Olvastam 2022-ben

2022\05\17

A brooklyni lány

covers_727365.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: A brooklyni lány (La Fille de Brooklyn)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 348

Guillaueme Musso rajongóinak igazi ajándék a 2022-es év: a francia szerző életművét itthon gondozó Park Könyvkiadó ugyanis a megszokott kettő helyett négy regénnyel bövíti idén a sorozatot. A tavasszal megjelent A brooklyni lány, valamint az ősszel várható A szajnai ismeretlen először lesz olvasható magyarul, emellett két régebbi - ma már nehezen beszerezhető - regénye is új kiadást kapott/kap. Az Ott leszel? már megtalálható a könyvesboltokban, a Visszajövök érted pedig szintén ősszel érkezik.

Raphaël, a népszerű író egy romantikus hétvégét kíván eltölteni a francia Riviérán a menyasszonyával, Annával. Ám a férfi úgy érzi, hogy a nőnek titkai vannak előtte, így az utolsó estén faggatni kezdi őt, amelynek hatására végül a lány bevallja múltjának sötét oldalát. Raphaël a hirtelen sokktól vezérelve elrohan, ám amikor kis idő elteltével visszatér a hotelbe, már csak a lány hűlt helyét találja ott. Jó barátjával, Marc Caradec nyugalmazott rendőrrel együtt próbál a lány nyomára bukkani, és közben két, közel 10 éves ügyre is fényt derítenek.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2022-ben

2022\05\01

A nyúlfaktor

covers_717408.jpgSzerző: Antti Tuomainen
Cím: A nyúlfaktor (Jäniskerroin)
Fordító: Bába Laura
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 376

Régi-új szerzőt köszönthetünk a skandináv irodalom egyik hazai képviselője, az Animus íróinak sorában. Az északiaktól főleg bűnügyi és humoros regényeket megjelentető kiadó most a két műfaj ötvözetével, krimiparódiával lepte meg az olvasóit.

Henri Koskinen biztosításmatematikusként dolgozik, egészen addig, amíg egy nap váratlanul fel nem mondanak neki arra hivatkozva, hogy nem tud a cég csapatának teljes értékű tagjaként dolgozni. Pár nappal később a férfi szomorú hírt kap: testvére, Juhani meghalt, ő pedig megörökölte az általa létrehozott kalandparkot (amelyet az emberek többsége rendre összekever a vidámparkkal). Henri élete és munkája azonban ezzel nem válik biztosítottá: Juhani ugyanis tetemes adósságot halmozott fel, gengszterekkel üzletelt, ráadásul alkalmazottaival is elég bőkezűen bánt, könnyelmű ígéreteket téve nekik. Miközben hősünk éppen azon igyekszik, hogy ne legyen belőle akasztott ember, valamint eltussoljon egy gyilkosságot, egy másik - mondhatni halálos - érzés keríti hatalmába életében először: szerelmes lesz a festőművész Laurába.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2022-ben Antti Tuomainen

2022\04\28

Farkasok nyara

Haparanda 1.

covers_722076.jpgSzerző: Hans Rosenfeldt
Cím: Farkasok nyara (Vargasommar)
Fordító: Annus Ildikó
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

A Sebastian Bergman-sorozat szerzőpárosának egyik tagja, Hans Rosenfeldt szerette volna kipróbálni magát szólóban is: az eredmény pedig egy meglehetősen ütős, alaposan átgondolt sorozatindító regény lett. 

A messzi északon, közel a finn határhoz fekvő svéd kisváros, Haparanda élete fenekestől felfordul, amikor egy döglött farkas gyomrában emberi maradványokat találnak. A nyomozócsapat egyik oszlopos tagja, a középkorú Hannah Wester azonnal sejti, hogy nem egy szokványos esettel állnak szemben. Amikor kiderül, hogy a közelben két rivális drogbanda számolt le egymással – féltucatnyi holttestet hagyva maguk mögött -, és nyoma veszett több milliót érő kábítószernek és egy táskányi pénznek, a helyzet egyre bonyolultabbá válik. És még közel sincs vége: feltűnik a színen ugyanis egy magasan képzett bérgyilkosnő, Kátya, Hannah-nak pedig nemcsak a szövevényes gyilkossági üggyel, hanem saját, gyásszal teli múltjával is szembe kell nézni ismét.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Hans Rosenfeldt Olvastam 2022-ben

2022\04\23

Felnőtt emberek

covers_673039.jpgSzerző: Marie Aubert
Cím: Felnőtt emberek (Voksne mennesker)
Fordító: Pap Vera-Ágnes
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A hazájában novelláival szakmai és közönségsikert egyaránt elérő Marie Aubert itthon a Felnőtt emberek című első regényével debütált, amelyet a Scolar Kiadó hozott el a magyar olvasók számára.

Ida, a negyvenes évei elején járó nő sikeres építészként dolgozik, ám éjszakáit rendszerint nős férfiak ágyában tölti. A szinglisége egyre jobban kezdi aggasztani, ráadásul a biológiai órája is ketyegni kezd, ezért elhatározza, hogy lefagyasztja a petesejtjeit. Életének fordulópontját anyja 65. születésnapján kívánja bejelenti, amikor is összegyűl a nagy család a vidéki nyaralóban. Ám húga, Marthe is nagy szenzációt készül megosztani velük, a békésnek induló, pihentető hétvége pedig nem várt fordulatot vesz, így az ünnepi fogások helyett a régi sérelmek kerülnek terítékre.

More:

Scolar Kiadó Olvastam 2022-ben Marie Aubert

2022\04\18

Finlay Donovan ölni tudna

image.jpegSzerző: Elle Cosimano
Cím: Finlay Donovan ölni tudna (Finlay Donovan Is Killing it) 
Fordító: Török Krisztina
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 368

Janet Evanovich szingli fejvadásza után újabb hősnőt köszönhetünk a szerencsétlen sorsú, a magát véletlenül egy bűntény kellős közepén találó nők körében - akinek nem a munkája, hanem az élete múlik azon, hogy sikerül-e megoldania az éppen aktuális ügyet.

A két gyermekét egyedül nevelő, elvált Finlay Donovan írónőként keresi a kenyerét - vagy legalábbis próbálja, mert az utóbbi hónapkban szinte semmit nem sikerült papírra vetnie. Miközben küzd a két- és négyéveseket nevelő anyák gondjaival, az ügynöke is folyamatosan a nyakára jár, hogy a befizetetlen számlák egyre növekvő halmáról már ne is beszéljünk. Egyik alkalommal, amikor Finn és menedzsere, Sylvia a Panerában ebédel - ahonnan egyébként hősnőnket hónapokkal ezelőtt kitiltották, mivel levest öntött volt férje szeretőjének fejére -, egy nő véletlenül kihallgatja a beszélgetésüket, és azt hiszi, Finlay valójában bérgyilkos. Éppen ezért felfogadja a nőt, hogy tegye el láb alól a férjét. Finlay bárhogyan tiltakozik - hiába a magas összegű pénz, valami azért már neki sem fér bele -, a kíváncsiságtól hajtva utána néz Harris Micklernek. Az események nem várt fordulatot vesznek, amikor pár órával később Finn a saját kocsijának hátsó ülésén mégis holtan találja Micklert. 

More:

Agave Kiadó Olvastam 2022-ben Elle Cosimano

2022\04\17

Isten hozott Amerikában

covers_593619.jpgSzerző: Linda Boström Knausgård
Cím: Isten hozott Amerikában (Välkommen till Amerika)
Fordító: Papolczy Péter
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalszám: 136

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A svéd Linda Boström Knausgård második kisregényével, az August-díjra jelölt Isten hozott Amerikában című művével mutatkozott be a magyar olvasóknak. Az önéletrajzi ihletésű történet középpontjában ismét az apa-gyermek viszony áll, csak úgy, mint A Helios-katasztrófa esetében.  

"Jó ideje már, hogy felhagytam a beszéddel." - Linda Boström Knausgård ezúttal is erős felütéssel kezdi történetét, amelyben a tizenegy éves Ellen apja halála óta önkéntes némaságra kárhoztatja magát, emellett igyekszik a lehető legkevesebb interakcióba lépni a külvilággal. Éppen úgy, mint a bátyja, aki ugyan beszél, de szobája ajtaját beszögezi, ezzel is elzárva magától mindenkit. Egyedül csak anyjuk képes továbbra is hinni abban, hogy a fény családja ők, és idővel minden rendbe jön. Ám míg az özvegyen maradt asszony vakon bízik benne, nem veszi észre, hogy őket hármukat a teljes széthullás veszélye fenyegeti.  

More:

Jaffa Kiadó Linda Boström Knausgård Olvastam 2022-ben

süti beállítások módosítása