Könyvkritikák

2021\05\24

Örökre Görögbe

rokre_gorogbe_b1-250x400.jpgSzerző: Fejős Éva
Cím: Örökre Görörbe
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Idén áprilisban Fejős Éva újabb regénnyel lepte meg olvasóit, ráadásul a rajongók örülhetnek, hiszen az írónő hosszú idő után egy újabb "hagyományos" történettel jelentkezett.

Ladányi Nikit, aki gyermeke születése előtt oknyomozó újságíróként dolgozott, egy újabb állásajánlattal találják meg: azt szeretnék, hogy ő legyen a Mademoiselle női magazin főszerkesztője. Nikit azonban aggasztja a lap gyors tulajdonosi változása, valamint az előző főszerkesztő távozása, ezért nyomozásba kezd, amihez Ilonának, a nyugdíj mellett magándetektívként is dolgozó nagyanyjának kéri a segítéségét. Csakhogy a nagyinak fel kell derítenie egy szappanhamisítási ügyet is, valamint titkos küldetésben elutazik két hétre barátnőjével, a celeb Lujzával Santorinire, ahol újabb kalandok várnak rájuk. Mindeközben Niki férje, András két tűz közé kerül: Tiszai, a főügyész-helyettes arra kéri, hogy folytasson nyomozást kollégája után, ám felesége szerint a férfi főnökének is vaj van a füle mögött. Ráadásul egy karibi szigetre menekült magyar maffiózó is Görögországba repül, hogy találkozhasson egy rég nem látott rokonával, ám nem ez lesz az egyetlen meglepetés, ami éri őt. A szálak Ariadné fonalához hasonlóan kezdenek összegabalyodni...

More:

Fejős Éva Erawan Kiadó Olvastam 2021-ben

2021\05\22

A jó édes anyátok

covers_638208.jpgSzerző: Fodor Zsana
Cím: A jó édes anyátok
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fodor Zsana a Regényíró november Fejős Évával-kihívás egyik győztese, és mint ilyen 2020 tavaszán neki is megjelenhetett nyomtatásban az első regénye. Az Elhúztam, Anyátok egy hangulatos, fontos párkapcsolati és életközepi válsággal foglalkozó történet, amelynek pár hónap múlva érkezett is a folytatása A jó édes anyátok címmel. Sőt, azóta a szerzőnő harmadik könyve (Szerelembe keveredve) is megjelent már.

Clarissát a negyvenedik születésnapja alkalából barátnői egy egyhetes ibizai utazással lepik meg, ahol egyenes egy buli-sorozat kellős közepébe csöppenek. Bár a nő nem tudja annyira lazán kezelni a helyzetet, mint a nyitott házasságban élő Rose vagy az eszkortként dolgozó Sisy, magához képest ő is elengedi magát. Idővel megismerkedik egy jóképű férfival is, aki kedvességével azonnal lenyűgözi Clarissát, akinek így, lehet, hogy végre beteljesül egy nagy vágya. Mindeközben Peter igyekszik megértő férjként viselkedni, és nem gondolni arra, mit csinálhat neje egy buliparadicsomban. A kiégés tünetei azonban nála is döngetni kezdik az ajtót, és erre nem más hívja fel a figyelmét, mint egy kedves kolléganője, aki többet is kíván nyújtani a férfinak, mint a lelki támogatás, Carl pedig különös bejelentéssel áll elő.

More:

Erawan Kiadó Fodor Zsana Olvastam 2021-ben

2021\05\10

Fenevad

Démonvilág 5.

covers_37952.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Fenevad (Blood Beast)
Fordító: Polyák Béla
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 252

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

A Démonvilág sorozat ötödik kötetében visszatérünk az első és harmadik részben megismert Grubbs Gradyhez és családjához, és az is körvonalazódni kezd az olvasóban, hogyan fognak összeérni az előző kötet főhősének, Becnek a története a jelenkoréval.

Grubbs Gradyt a Vérfüreden történt mészárlást követően minden éjjel rémálmok gyötrik, ráadásul minden jel szerint őt is utoléri a családi átok. A fiú ugyanis a vérfarkassá válás tüneteit kezdi észlelni magán, azonban egyelőre nem tesz erről említést Dervishnek, bízva abban, hogy a benne rejlő mágia elég erős lesz ahhoz, legyőzze a halálos kórt. Nappal igyekszik a tinédzserek hétköznapi életét élni: az iskolában szoros barátságot köt Loch-kal és bandájával, de eközben régi barátját Bill-E-t elhanyagolja. Amikor azonban szóba kerül egy titokzatos elásott kincs, Loch és Bill-E fegyverszünetet köt egymással, hogy hármasban, közösen induljanak megkeresni azt. A kaland azonban hamarosan nemvárt, tragikus fordulatot vesz, nem sokkal később pedig feltűnik a múltból egy ismerős arc.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2021-ben

2021\05\09

Nyolc nyomozó

alex_pavesi_nyolc_nyomozo_b1.jpgSzerző: Alex Pavesi
Cím: Nyolc nyomozó (Eight Detectives)
Fordító: Orosz Anna
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ahogyan arról korábban már én is többször írtam, az Agave Kiadó idén kimondottan nagy hangsúlyt fektet a krimi műfajra. A régi nagy klasszikusok (Jim Thompson, Georges Simenon) és a mai sikerszerzők (Blake Crouch, J. D. Barker) mellett új neveket is elhoznak a rajongóknak. Ennek első állomása Alex Pavesi, valamint debütáló regénye, a zseniális Nyolc nyomozó.

Grant McAllister matematikus szerint a bűnügyi regényeknek négy alapvető feltétele van: kell lennie legalább egy áldozatnak, egy tettesnek, egy gyanúsítottnak és egy nyomozónak. Ezeket az elemeket aztán a szerző végtelen számú módon variálhatja, de mindennek az alapját ez a szabályrendszer képezi. Azért, hogy bizonyítsa állításait, A White-gyilkosságok címmel megjelentett egy hét, rövidebb bűnügyi történetet tartalmazó kötetet, amelyben ezen feltételek permutációt mutatja be. A könyv saját korában nem kapott nagy visszhangot, Grant pedig egy szigetre költözött, hogy remeteként élje tovább az életét. Harminc évvel később egy kiadó mégis felfigyel a műre, ezért egyik szerkesztőjük, Julia Hart felkeresi a magányos férfit, hogy átrágják magukat a történetek apróbb hibáin. Ugyanis mindegyik írásban rejlik pár, kisebb-nagyobb következetlenség, amelyek mind egy valódi, régóta megoldatlan bűnügyhöz köthetőek.

More:

Agave Kiadó Olvastam 2021-ben Alex Pavesi

2021\05\08

Elhúztam, Anyátok

covers_603971.jpgSzerző: Fodor Zsana
Cím: Elhúztam, Anyátok
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

2020-ban több új, magyar szerző is bemutatkozhatott az Erawan Kiadónál. Szénási Krisztina, Fodor Zsana és Székely Nagy György egytől egyig a Regényíró november Fejős Évával-kihívás győztesei, akiknek debütáló írásaik még tavaly tavasszal meg is jelenhettek, sőt, azóta mindannyiuknak újabb kötettel bővült a kiadott műveik száma. Fodor Zsana az Elhúztam, Anyátok című regénnyel mutatkozott be a hazai olvasóközönség előtt, azóta már nemcsak a folytatást (A jó édes anyátok), hanem egy másik, önálló történetét (Szerelembe keveredve) is a kezünkbe vehetjük.

A harmincas évei végén járó Clarissa úgy érzi, hogy nincs minden rendben a magánéletében, a házasságában. Éjszakánként, álmaiban legtitkosabb vágyait éli meg, férjével, Peterrel azonban mégsem tud gondtalanul élni. Amikor legjobb barátnője, a nyitott házasságban élő Rose elviszi őt egy beachbuliba, Clar előtt feltárul egy egészen új világ. Eközben Peter szeretné megérteni, hogy mi zajlik le a feleségében, de egy idő után érzi, minden igyekezete kevés ehhez. Főleg, miután barátja, Carl (Rose férje) felvilágosítja arról, hogy ők hogyan dobták fel az unalmassá vált házaséletüket, ráadásul feltűnik a színen Sisy, az eszkortlány, Clarissa másik barátnője, egyben Carl szeretője.

More:

Erawan Kiadó Fodor Zsana Olvastam 2021-ben

2021\05\03

Örökösök viadala

covers_655564.jpgSzerző: Jennifer Lynn Barnes
Cím: Örökösök viadala (The Inheritance Games)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az igazán régi motorosok (vagy éppen azok, akik az én korosztályomhoz tartoznak) még emlékezhetnek arra, hogy az Animus Kiadó a 2000-es évek elején nemcsak a Harry Potter-sorozatot gondozta, hanem meghatározó szerepe volt a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom terén is. Lois Lowry, Louis Sachar, Anthony Horowitz, Madeleine L'Engle, Jonathan Stroud, Jacqueline Wilson, Christine Nöstlinger, Andersen-díjas szerzők - hogy csak néhány nevet és sorozatot említsek a teljesség igénye nélkül. A ma már főleg a skandináv krimijeiről és regényeiről ismert kiadó időnként vissza-visszatér a "gyökereihez", tavaly náluk jelent meg az Amíg élünk című kötet, idén pedig Jennifer Lynn Barnes young adult művét hozták el az olvasóknak.

Áldás vagy átok? - Avery Koizi Ginks életébe olyan fordulat áll be, amiről sokan álmodnak és amilyen általában csak a filmekben történik. A minden tekintetben átlagos életet élő tinédzser lány egyszer csak a nemrég elhunyt milliárdos, Tobias Hawthorne végrendeletének felolvasásán találja magát, hiszen a férfi - akit előtte még csak nem is látott - vagyona javát ráhagyta. Az örökség megszerzésének egyik feltétele, hogy Averynek egy évig a Hawthorne-házban kell élnie - a többi, mondhatni kisemmizett örökösökkel egy fedél alatt. A lány egy igazi viperafészekbe kerül, ahol nem csak a család tagjai, hanem a szolgálók nagy része is megveti, hogy az újdonsült elit iskolába járó osztálytársairól már ne is beszéljünk. Tobias legnagyobb szenvedélye a rejtvények és az elmét megmozgató játékok világa volt, így nem meglepő, hogy Averynek és a férfi négy unokájának - Nashnek, Jamesonnak, Graysonnak és Xandernek - egy különleges játékban kell részt vennie, ahhoz, hogy rájöjjenek az elhunyt egyik legnagyobb titkára, amelynek nem csak Avery örökösül nevezéséhez, hanem egy fiatalon elhunyt nagybácsihoz, valamint egy tragikus szerelmi háromszöghöz is köze van.  

More:

Animus Kiadó Olvastam 2021-ben Jennifer Lynn Barnes

2021\05\01

Megjelenésre várva - 2021. május

Ha az életünk a normális mederben folyna, most éppen túl lennénk az április végi Könyvfesztiválon, lélekben pedig a könyvkiadókkal együtt készülnénk a júniusi Könyvhétre. A május hónap éppen emiatt mindig kicsit visszafogottabb szokott lenni, de szerencsére a koronavírusnak nem sikerült visszavennie az olvasók és a kiadók lelkesedését, így a tavasz utolsó hava számos izgalmas megjelenéssel kecsegtet. A krimit szeretők igazán örülhetnek, hiszen angol, skandináv és magyar debütálást is üdvözölhetünk, ráadásul Simenon is visszatér egyből hét Maigret-történettel, de a fantasy, a költészet, a történelem és a klasszikusok szerelmeseinek sem kell csüggedniük. Számomra pedig külön öröm, hogy a lentebb bemutatott 12 kötet közül négy is magyar szerzőhöz kapcsolódik - valóban színes hónapnak nézünk elébe! 

richard_osman_a_csutortoki_nyomozoklub_b1.jpgRichard Osman: A csütörtöki nyomozóklub 

Az Agave Könyvek idén a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a krimi és thriller regényekre. Ennek köszönhetően az első félévben olyan műveket olvashattunk, mint az 1280 fő, a Menekülj, A madártollas gyilkosságok vagy éppen a Nyolc nyomozó. A tavasz legnagyobb durranása azonban várhatóan Richard Osman debütáló kötete, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 legnagyobb krimiszenzációja volt Angliában, ahol egy év alatt több mint 1 millió példányt adtak el, és már a megfilmesítés jogai is elkeltek. A regényt olyan szerzők méltatták, mint A. J. Finn (Nő az ablakban), Sarah Pinborough (Ne higgy a szemének!, Ha addig élek is, Halott vagy, 13 perc), Fiona Barton (Az özvegy, A gyermek, A gyanúsított), Caroline Kepnes (Te) vagy éppen Harlan Coben (Az erdő, Az idegen). Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
Agave Könyvek, ford.: Orosz Anna, 368 oldal, megjelenés: május 4.

More:

Fumax Kiadó Animus Kiadó Agave Kiadó Kolibri Kiadó Alexandra Kiadó Könyvmolyképző General Press Kiadó Skandináv Krimik Helikon Kiadó Jelenkor Kiadó Megjelenésre várva Helikon Zsebkönyvek Sötét örvény könyvek

2021\04\30

A madártollas gyilkosságok

a_madartollas_gyilkossagok_borito_300dpi.jpgSzerző: James Patterson & J. D. Barker
Cím: A madártollas gyilkosságok (The Coast-to-Coast Murders)
Fordító: Bosnyák Edit
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 512

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ha van igazi XXI. századi sikerszerző a thriller/horror műfajban, akkor J. D. Barker mindenképpen közéjük sorolandó. Magyarországon a Dracul című regényével debütált, ezt követte A negyedik majom-trilógia, amellyel végképp bebetonozta magát. A tavaly év végén megjelent, igen vaskos Szíve helyén sötétség című műve nálam például azonnal 2020 legjobb olvasmányélményei közé került. Az Agave Kiadó pedig idén két kötettel is megörvendezteti a rajongókat, ezek közül az első, a James Pattersonnal közösen írt A madártollas gyilkosságok

Michael és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérekként borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk. A felnőtt Michael egy nap hazaérve a munkából egy fiatal női holttestet talál a fürdőszobában. Állampolgári kötelességének eleget téve azonnal értesíti is a rendőrséget, ám hamarosan ő kerül előzetes letartóztatásba, ugyanis kiderül, hogy több államban körözik gyilkosság miatt. Garrett Dobbs nyomozó és csapata az FBI-jal - élükön Jessica Gimble ügynökkel - közösen próbálják meg felgöngyölíteni az egyre szövevényesebb ügy szálait. A nyomok a Fitzgerald családhoz vezetnek, és ahogy egyre mélyebbre ásnak, úgy derül fény egy igen beteges játék részleteire.

More:

Agave Kiadó James Patterson J. D. Barker Olvastam 2021-ben

2021\04\29

Áldozat

Démonvilág 4.

covers_11185.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Áldozat (Bec)
Fordító: Bárány Ferenc
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 256

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Démonvilág-sorozat negyedik kötetében az V. századi Írországba látogatunk el, ahol tanúi lehetünk annak, hogy a kelta papok és druidák hogyan vették fel a harcot a túlvilág teremtményeivel. 

Bec még csecsemőkorában került a klánhoz, melynek azóta is tagja, bár folyamatosan küzdenie kell azért, hogy teljes körűen befogadják. A fiatal lányban hatalmas erő lakozik, azonban ezzel még sem ő, sem mestere nincs tisztában, éppen ezért úgy gondolják, hogy egy szép napon papnő válhat belőle. Amikor a klánt és a környező falvakat is démonhordák támadják meg, nincs más esélyük, minthogy útra keljenek Drust, a druida vezetésével, hogy végleg legyőzzék a gonosz erőket. Ehhez azonban áldozatra van szükség, csak ám azt egyikük sem látja előre, hogy mivel jár, ha ördögi alkut kötnek. 

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2021-ben

2021\04\27

Sarah Perry: Melmoth

melmoth.jpgSarah Perry legújabb regényében a Melmoth-ban az emberi lélek legsötétebb mélységeibe kalauzolja el olvasóit. A 21. Század kiadó KULT könyvek sorozatában megjelent regény a csontunkig hatol.

Helen ​Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek. Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként. Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja… Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli… a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja. Kitűnően megírt, lebilincselő történet a kegyelemről, a megváltásról, a szeretetről és a konfliktusok kezeléséről.

More:

2021\04\26

Tetszhalál

Ellenállás-trilógia 2.

tetszhalal.jpgSzerző: Louise Boije af Gennäs
Cím: Tetszhalál (Skendöda)
Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Bándi Eszter
Oldalszám: 424

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A svéd Louise Boije af Gennäs 2019 őszén mutatkozott be a hazai olvasóknak Vérvirág című kötetével. Az Ellenállás-trilógia második része, a Tetszhalál megjelenése ugyan egy kicsit tovább váratott magára a koronavírus miatt, de pár hete már mi is olvashatjuk Sara történetének és nyomozásának folytatását.

Miután kilábalt a néhány hónappal korábbi események okozta traumából, Sara visszatér Stockholmba, hogy új életet kezdjen. Bellával közösen bérelt lakását felmondja, újból költözik, és hamarosan sikerül másik munkát is találnia. Azonban hiába az álommunka, remek kollégákkal és feladatokkal, a lány továbbra sem képes megbízni az emberekben. Főleg, miután apjáról, akinek a halála egykor elindította a rázúduló lavinát, megdöbbentő dolog derül ki, így Sara sejteni kezdi, hogy a sötét árnyak elől nem menekülhet. Otthon titokzatos hangok gyötrik, úgy érzi, követik az utcán, ráadásul anyja és a húga körül is mind aggasztóbb események történnek. Sara rájön, hogy a lehető leggyorsabban ki kell derítenie, hogy kik és miért próbálják az őrületbe kergetni, mert annyi bizonyos, hogy nem riadnak vissza a legbrutálisabb eszközök bevetésétől sem. Barátai segítségével nyomozásba kezd, és a szálak egyrészt a nagypolitika hatalmi játszmáihoz vezetnek, másrészt az új munkahelyéhez is.

More:

Animus Kiadó Skandináv Krimik Louise Boije af Gennäs Olvastam 2021-ben

2021\04\13

Gustav-szonáta

covers_475839.jpgSzerző: Rose Tremain
Cím: Gustav-szonáta (The Gustav Sonata)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A XXI. Század Kiadó 2017-ben indította útjára a KULT-könyvek névre hallgató sorozatát, amely nívós szépirodalmi regények válogatásának a gyűjtőneve. Rose Treamain regénye, a Gustav-szonáta az első könyvek között jelent meg.

Az öt éves Gustavot édesanyja egyedül neveli a Mazlingenben, abban a svájci kisvárosban, amely a II. világháború alatt teljes védelmet nyújtott az ott lakóknak. Gustav apja a fiú pár hónapos korában életét vesztette, anyja azóta gyűlöli a zsidókat. Mikor a kisfiú az óvodában megismerkedik a vele egyidős Antonnal, a bankár család egyszülött gyermekével, egy különös barátság bontakozik ki közöttük. Évtizedekkel később Antonból egyetemen oktató zongoraoktató, Gustavból pedig elismert szállodatulajdonos válik.

More:

2021\04\01

Megjelenésre várva - 2021. április

Újabb hónapfordulóhoz érkeztük, megérkezett április és vele együtt a tavasz - legalábbis jelenleg úgy tűnik, hogy innentől beköszöntött a szép idő. Sajnos azonban a koronavírus továbbra is köztünk van és tombol, ami nem csak a szabadban tartózkodásra és a kirándulásokra nyomja rá a bélyegét, hanem a könyvmegjelenésekre is. Az előző Megjelenésre várva rovatba három olyan könyvet is sikerült akkor beválogatni, amelynek a megjelenése eltolódott: a Tízezer ajtó április 13-án, A könyvkötő április 30-án, a Batman: A Fehér Lovag átka szintén április második felében érkezik majd. Éppen ezért egyelőre a mostani cikkben szereplő megjelenési dátumokat is tessék fenntartással és türelemmel kezelni - higgyétek el, hogy a kiadóknak sem jó, hogy halasztani kell. Valamint, ismételten csak annyit tudok kérni tőletek én is, hogy ha tehetitek, közvetlenül tőlük vásároljatok, hiszen így közvetlenül és azonnal hozzájuk fut be a könyv ára, ezzel is segíthettek életben tartani őket. 

a_hableany_halala.jpgA. J. Kazinski - Thomas Rydahl: A hableány halála

Az A. J. Kazinski név - amely két szerzőt: Anders Rønnow Klarlundot és Jacob Weinreichet takar - sokak számára ismerős lehet, hiszen olyan skandináv krimiket köszönhetünk neki(k), mint Az utolsó igaz ember, az Álom és halál vagy a Szent szövetség, valamint Anna Ekberg néven is jelentek meg regényeik (Bomlás, Kétség). Hozzájuk szegődött írótársul Thomas Rydahl, így született meg az április első napján érkező A hableány halála című krimi, amely közel 200 évvel ezelőtt, 1834-ben játszódik, főhőse pedig nem más, mint a világhírre áhítozó, különc Hans Christian Andersen, aki a történet kezdetén tér haza külföldi útjáról, ám nem fogadják tárt karokkal. Nem elég, hogy művei sem a kritikusok, sem a közönség körében nem aratnak tetszést, még azzal is gyanúsítják, hogy brutálisan meggyilkolt egy utcalányt. Ha nem akar búcsút inteni a fejének, neki kell felderítenie az ügyet. Nagy nehézségek árán sikerül megnyernie magának az áldozat húgát, aki korábban szentül meg volt győződve a bűnösségéről, és együtt erednek a kíméletlen gonosztevő nyomába. Úgy tűnik, a gyilkos beteges érdeklődést táplál a női test iránt, és a vérszomja határtalan…
Animus Kiadó, ford.: Sulyok Viktória, 400 oldal, megjelenés: április 1. 

More:

XXI. Század Kiadó Animus Kiadó Agave Kiadó Kolibri Kiadó Partvonal Kiadó Skandináv Krimik Helikon Kiadó Megjelenésre várva Helikon Zsebkönyvek

2021\03\26

Magyar sci-fi siker Amerikában

statements_1604501.png

2020 telén jelent meg a Valancourt kiadó gondozásában a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológia, ami tizenkilenc országból és öt különböző kontinensről tartalmazott horror novellákat, többek közt Veres Attila Méltósággal viselt című történetét is. A kötet komoly szakmai sikert aratott, méltatta például a Shirley Jackson-díjas Nathan Ballingrud, az amerikai könyvszakma legnagyobb szaktekintélyének számító Publishers Weekly pedig csillagozott kritikát közölt róla (csillagozással jelölik meg az igazán figyelemreméltó új könyvmegjelenéseket). Rengeteg kritikában Veres Attila novelláját emelték ki az egyik legjobbként.

Ennek hatására a Valancourt kiadó úgy döntött, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet jelentet meg Attila írásaiból. Ez lesz az első kiadványuk, ami nem antológia vagy reprint: a gyűjtemény hét történetet fog tartalmazni az Éjféli iskolák című kötetből, valamint három vadonatújat, amik magyarul is megjelennek majd a szerző következő novelláskötetében. A fordítást Karafiáth Luca végzi.

Így Veres Attila lesz az első magyar SFF szerző, aki teljes kötettel jelenik meg az USA-ban. A szerző az Odakint sötétebb című regényével debütált 2017-ben: ebben egyik napról a másikra fura idegen lények jelennek meg Magyarországon, és az országra gyakorolt hatásukról olvashatunk egy harminc évvel később játszódó történetben. Ezt követte 2018-ban az Éjféli iskolák című novelláskötete, ami a hazai weird irodalom alapkövévé vált: a tizenöt írás úgy mutatja be Magyarországot, ahogy még sosem láttuk.

Veres Attila jelenleg a következő, Volt idő munkacímű regényén és egy új novellásköteten dolgozik, ezek várhatóan 2022-ben és 2023-ban jelennek meg.

(forrás: Agave Könyvek)

Hírek Agave Kiadó Veres Attila

2021\03\23

Szerelem és...

covers_630681.jpgSzerző: Székely Nagy György
Cím: Szerelem és...
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Székely Nagy György első regénye, A jóember 2020-ban látott napvilágot, és még ugyanebben az évben további két kötettel jelentkezett. Ebből az egyik az évtizedeken átívelő Szerelem és..., amelyben megismerkedünk a Sasváhry-Steiner grófi családdal, idővel pedig egy régi ismerőst is viszont láthatunk.

A Szerelem és... című kötet különlegessége, hogy mindössze hat fejezetből áll, amelyek más-más korban és helyszínen játszódnak. Önálló történetek, amelyekre tekinthetünk novellaként is, de a sors kusza fonala mégis összeköti mindegyiket. A cselekmény 1869-ben veszi kezdetét, amikor is gróf Sasváhry András párbaja hívja ki a szerelmét becsmérlő Emil von Sterlichtert, ám a tiltott elégtétel baljós kimenetelű lesz. A nemesi család leszármazóival 1903-ban, 1938-ban, 1962-ben, 1978-ban, végül 2002-ben találkozhatunk újból, ám nem csak ők, hanem egy csuda ánglius kard, a Wilkinson is újból és újból felbukkan. 

More:

Erawan Kiadó Olvastam 2021-ben Székely Nagy György

2021\03\21

És azután...

covers_476587.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: És azután... (Et après...)
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 360

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Amellett, hogy igyekszem naprakész maradni Guillaume Musso friss megjelenéseivel, akad bőven tartozásom a francia szerző felé, hiszen a régebbi művei már egy jó ideje itt sorakoznak a polcomon. Miközben a hamarosan boltokba kerülő Most című regényére várakoztam, elővettem az egyik legnagyobb sikerét, az És azután...-t.

A New York-i ügyvéd, Nathan del Amico nyolcéves korában majdnem vízbe fulladt, habár minderről mostanra már kevés emléke maradt. A karrierista férfi amennyire sikeres a munkájában, annyira szerencsétlen a magánéletében: felesége - akiért gyerekkora óta rajong - elköltözött és magával vitte a kislányukat is. Miközben Nathan minden erőfeszítésével azon van, hogy újra egy családdá váljanak, felkeresi őt egy sebész, Garrett Goodrich, aki azt állítja magáról, hogy a túlilág hírnöke, így tudja, hogy bizonyos emberek mikor fognak meghalni. Nathan arra a következtetésre jut, hogy az ő ideje is meg van számlálva, így igyekszik mindent elrendezni és jóvá tenni, még mielőtt késő lesz.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2021-ben

2021\03\17

Tartós hullám

covers_435994.jpgSzerző: Marie-Aude Murail
Cím: Tartós hullám (Maïté Coiffure)
Fordító: Burján Monika
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A lélekdoki olvasásakor eszmélten rá, hogy nekem még van egy nagy adósságom Marie-Aude Murail fronton, ugyanis a szerző előzőleg, magyarul megjelent műve már évek óta ott várakozik a polcomon. Így szegődött társamul a Tartós hullám egy kicsivel több mint 2 órás vonatút erejéig - gondolatban pedig még tovább. 

A tizennégy éves Louis eléggé elveszettnek érzi magát az életben. Sebész apja őt és húgát a legmenőbb iskolába járatja, ezzel alapozva meg a jövőjüket. Csakhogy a fiút nem igazán érdekli a könyvek felett való görnyedés. Amikor kötelező gyakorlatra küldik őket, nagymamája, Jómami - jobb opció híján - beprotezsálja őt egy fodrászüzletbe, ahol Louis nemcsak a színes társasággal, hanem a hajvágás rejtelmeivel és szépségeivel is megismerkedik. Elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, ő bizony fodrász lesz, csakhogy a helyzet koránt sem ilyen egyszerű: szigorú elvű apja miatt füllenteni kényszerül, az apró hazugságok pedig hamarosan lavinaként omlanak rá.  

More:

Könyvmolyképző Marie-Aude Murail Vörös pöttyös könyvek Olvastam 2021-ben

2021\03\15

Életem védelme

Történetek a tárgyalóteremből 1.

covers_575226.jpgSzerző: William L. Myers Jr.
Cím: Életem védelme (A Criminal Defense)
Fordító: Kádár Pál
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 440

Ahogyan a Könyvmolyképző Kiadó egyik másik könyvének (Egy ártatlan ügyfél) kritikájánál kifejtettem, jogi krimiket keresve bukkantam rá Pratt és Myers Jr. regényeire. Az Életem védelme a műfaj egyik remeke, bár ezúttal is mást kaptam, mint kezdetben reméltem.  

Egy nap holtan találják Jennifer Yamurát, a fiatal újságírónőt, aki a rendőrségen belüli korrupcióról akarta lerántani a leplet, és ennek megfelelően élete utolsó hónapjaiban ennek is szentelte minden idejét. A gyilkossággal azonban mégsem az ezáltal lebukáshoz közel került rendőröket gyanúsítják, hanem egy ismert philadelphiai üzletembert, a milliomos David Hansont. Hanson az elfogása előtti órákban a bűncselekménye helyszíneként szolgáló lakást próbálta kitakarítani, majd, amikor a nyomozók megérkeztek, megpróbált elszökni előlük. Ennek ellenére a férfi váltig állítja, hogy ártatlan, védőjének régi jó barátját, Mick McFarlandot kéri fel, aki egykor ügyészként dolgozott, de jelenleg egy hatalmas ügyvédi iroda vezetője. Mint hamarosan kiderül, nem csak David, hanem Mick és családja is személyesen érintetté válik az ügyben, ezért a férfinak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy mindannyian megússzák a tárgyalást. 

More:

Könyvmolyképző Kristály pöttyös könyvek Olvastam 2021-ben William L. Myers Jr.

2021\03\14

Az íjász

covers_645106.jpgSzerző: Paulo Coelho
Cím: Az íjász (O caminho do arco)
Fordító: Nagy Viktória
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 160

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Paulo Coelho neve még azok számára is jelent valamit, akik életükben egyetlen egy könyvesboltba sem tették be a lábukat és a nagyáruházak könyves részlegét is messze elkerülik. Ha máshol nem is, a facebookon biztosan mindenki belefutott már egy-egy idézetébe - legyen az akár komolynak szánt poszt, akár a szerzőt kiparodizáló mém. Persze, a nagyfokú ismeretség nem véletlen, hiszen csak hazánkban több mint egy millió példány kelt el regényeiből, a legnépszerűbbek (A Zarándoklat, Az alkimista) pedig már a tizedik kiadáson is túl vannak.

Hazánkban február végén jelent meg legújabb könyve Az íjász, amelyben Tetsuyát, a hajdani mesteríjászt - aki visszavonultan él - felkeresi egy erős, tehetséges fiatalember, aki bár elméletben tudja, hogyan kell bánni az íjjal, de a lelki harmóniát - ami elengedhetetlen a célba találáshoz, a siker eléréséhez - még kutatnia kell. A Mester tehát elmondja neki évtizedek tapasztalatait, amely azonban csak átvitt értelemben kapcsolódnak az íjászathoz.

More:

Paulo Coelho Athenaeum Kiadó Olvastam 2021-ben

2021\03\12

Szélhámos eskü

Szélhámos-sorozat 3.

covers_629370_1.jpgSzerző: Fejős Éva
Cím: Szélhámos eskü
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 308

AZ ELŐZŐ RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

2020 tavaszán harmadik részéhez érkezett Fejős Éva (kezdetben) álnéven írt sorozata: a Szélhámos eskü című kötetben Bora újabb kínos szituációba keveredik a családjának köszönhetően, miközben Ariellel való kapcsolata továbbra sem mentes a problémáktól.

A történet - hasonlóan a második kötethez - szinte napra pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész félbemaradt. Boráék túl vannak a titokzatos zaklatóval való találkozáson, így csak remélni merik, hogy mostantól minden gondot maguk mögött hagyhatnak. Habár a műsor - amelyben a lánynak el kellett játszania Ariel szerelmét - véget ért, Bora anyagi helyzete semmit nem javult, miután testvére minden pénzét eljátszotta. Ám a szerződés értelmében a fiatal lánynak részt kell vennie egy televíziós műsorban, amelytől táncdalénekes nagyapja és az egykori tévés bemondó nagyanyja az újbóli csillogást reméli. Habár Bora a hátára közepére sem kívánja, hogy újból hülyét csináljon magából ország-világ előtt, kényszerből elvállalja a vetélkedőt. A két ünnep közötti időszak sem zajlik zökkenőmentesen: a lány továbbra sem tud kiigazodni Ariel érzelmein, főleg, miután személyesen is megismeri a férfi családtagjait. Az új év azonban egy új lehetőséget rejt magában: együtt utaznak ki Ausztráliába, ahol egy kellemes meglepetés várja Borát, de eközben egy újabb rossz hírt is kapnak.

More:

Fejős Éva Erawan Kiadó Olvastam 2021-ben

süti beállítások módosítása